В людському організмі всі процеси взаємопов'язані і виключити один з компонентів неможливо - все почне вередувати. Важливий елемент життєдіяльності людини - гемоглобін. Він виконує функцію “водія” еритроцитів. Сьогодні ми поговоримо про те, що транспортує гемоглобін, чому він важливий, якою повинна бути норма його вмісту в крові і які існують небезпеки нестачі або надлишку гемоглобіну.

Що таке гемоглобін

Гемоглобін - це складний білок, що виконує функцію транспортування кисню у крові. Якщо уявити собі еритроцити, як автомобіль, то гемоглобін - водій. Він вміє “зв'язуватися” з киснем, садить його в машину і відвозить в потрібну організму частину.

Гемоглобін, https://rozetka.com.ua/news-articles-promotions/tips/4628621/7295.html
Гемоглобін, https://rozetka.com.ua/news-articles-promotions/tips/4628621/7295.html
Гемоглобін

Гемоглобін містить білок і залізо, саме воно дозволяє кисню “прилипнути” до гемоглобіну. Одночасно, гемоглобін може приєднати до себе чотири молекули кисню. Після того, як він віддасть кисень, він “збере” іони водню і вуглекислий газ.

Нормальний вміст гемоглобіну в крові людини вважається: у чоловіків - 130-160 г/л (нижня межа - 120, верхня межа - 180 г/л), у жінок - 120-160 г/л; у дітей нормальний рівень гемоглобіну залежить від віку і може сильно коливатися. У дітей через 1-3 дні після народження нормальний рівень гемоглобіну максимальний і складає 145-225 г/л, а до 3-6 місяців знижується до мінімального рівня - 95-135 г/л, потім з 1 року до 18 років відбувається поступове збільшення нормального рівня гемоглобіну в крові. Під час вагітності рівень гемоглобіну у жінок знижується і коливається в районі 110-155 г/л. Це пов'язано з затримкою рідини в організмі і розрідженням крові.

Популярні новини зараз
У ТЦК потрібно і жінкам: кому з українок загрожує мобілізація після 18 травня Потрібно мобілізувати у першу чергу: ексчиновник розповів, хто має поповнити лави захисників Україна забуде, що таке війна: ясновидець розповів про майбутнє нашої країни та про те, коли закінчаться бойові дії Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року
Показати ще

Гемоглобін, http://zubr.in.ua/gemoglobin-pri-beremennosti.html
Гемоглобін, http://zubr.in.ua/gemoglobin-pri-beremennosti.html
Гемоглобін

Зниження і підвищення рівня гемоглобіну

Найчастіше лікарі констатують зниження рівня білка в організмі. Також небезпечний і низький рівень гемоглобіну - це рідкість, але важливо вчасно визначити причину стрибка гемоглобіну. Причини коливання гемоглобіну можуть бути зовнішніми - зміна харчування, активності, місця проживання. Або внутрішніми - рідкісні захворювання, що призводять до патологічних змін в організмі.

Підвищений рівень гемоглобіну в сучасному світі - це наслідок урбанізації або навпаки - проживання в гірських регіонах. Жителі мегаполісів схильні до коливання гемоглобіну в крові через підвищений рівень вуглекислого газу в повітрі, забруднення повітря, близькість виробництв і роботи без спеціальних масок на заводах з високим рівнем шкідливих речовин в повітрі.

Гемоглобін, http://pensiya.life/o-chem-rasskajet-nizkiy-gemoglobin/
Гемоглобін, http://pensiya.life/o-chem-rasskajet-nizkiy-gemoglobin/
Гемоглобін

Курці теж можуть помітити підвищення рівня гемоглобіну - вони свідомо провокують організм до виробітку надмірної кількості гемоглобіну.

У високогірних регіонах, де розряджене повітря, організм теж виробляє більше гемоглобіну. Щоб постаратися більше “схопити” повітря.

Високий рівень гемоглобіну робить кров більш густою, але при цьому, кисень повільно і погано доставляється по органам. Відбувається кисневе голодування, стає важко сприймати інформацію, тіло ломить і може проявлятися загальмована реакція.

Кисневе голодування тканин - зниження рівня гемоглобіну - це результат дефіциту вітамінів і мікроелементів в організмі, розвитку вроджених патологій, втрати крові і швидке руйнування еритроцитів. Фізичні причини зниження гемоглобіну - це втрата крові, дієти, стрес, захворювання щитовидної залози, захворювання шлунково-кишкового тракту.

Наслідки зміни рівня гемоглобіну

Патологічне збільшення рівня еритроцитів може стати причиною таких захворювань:

  • хронічна серцева та дихальна недостатність - задишка, зниження активності, сонливість, млявість, головні болі, кашель;

  • полікістоз нирок - хронічне захворювання;

  • еритремія - хвороба надлишку крові;

  • зневоднення - призводить до хронічних захворювань.

Варто відзначити, що тимчасове підвищення гемоглобіну на незначний рівень не зможе привести до хронічних захворювань та не потребуэ лікування. Це може проявлятися, як головний біль, сонливість і загальна слабкість. Таке може статися згодом після серйозних фізичних навантажень, стресу або під час поїздки в гори.

Зниження рівня гемоглобіну в крові може стати причиною одного з видів анемії. Ознаки, за якими можна зрозуміти, що треба перевірити рівень гемоглобіну у разі його зниження: блідість шкіри і слизових, слабкість і підвищена стомлюваність, головні болі і запаморочення, задишка, порушення сну.

Контроль за гемоглобіном

Тест на глікірованний гемоглобін роблять у складі загального аналізу крові. Лікарю буде легше зрозуміти причини вашого нездужання, якщо ви здасте кров в лабораторії, включаючи тест на гемоглобін. Такі аналізи треба здавати мінімум один раз на рікта обов'язково для вагітних. Завдяки постійному контролю за основними показниками, можна визначити динаміку змін в організмі і виявити стрибок рівня гемоглобіну на ранніх стадіях. Небезпечним вважається не разова зміна показника на 20-30 р/л, а поступове зростання до 180-190 г/л або падіння до 50-60 г/л. Це може говорити про патології, треба починати шукати причину.

Як не банально, але здоровий спосіб життя - це головна складова хороших тестів на гемоглобін. Відмова від паління знижує ризики появи хвороб легенів і кровоносної системи. Хороше харчування і баланс у фізичних навантаженнях гарантують нормальні показники гемоглобіну в крові. Для кровоносної системи важливо, щоб організм “харчувався” чистим повітрям, наповненим мікроелементами та вітамінами їжею і відпочивав. Якщо дотримуються звичайні правила нормального функціонування організму, відхилення гемоглобіну від норми - це хронічні або генетичні патології.

Продукти для гемоглобіну

Щоб природним шляхом підвищувати гемоглобін, треба внести ці продукти у ваш раціон:

  • цитрусові - апельсини, мандарини, грейпфрут і лимон, містять вітамін С, який є “спутником” гемоглобіну. Якщо у вас алергія на цитрусові, то вживайте в їжу болгарський перець і ягоди;

  • залізовмісні продукти - риба, м'ясо, птиця, яйця, тофу, печінка, зелені овочі, бобові, гречка, молоко, гранат, фініки, буряк, гарбузове насіння, кавун, яблука;

  • фолієва кислота - її можна отримати з горіхів, зелених листових овочів, банани, броколі, а можна пити додатково, як препарат;

Багато лікарів радять у зимовий період для профілактики вживати гранат. У ньому міститься велика кількість заліза і він може стати ідеальним фруктом для підняття імунітету в холодний період.

Гемоглобін, https://bitly.su/KXeZ7A2X
Гемоглобін, https://bitly.su/KXeZ7A2X
Гемоглобін

Також корисно їсти буряк - це дешевий та швидкий спосіб підвищити вміст заліза, фолієвої кислоти і клітковини. Ідеальний спосіб вживання цього продукту - свіжовичавлений сік. У перші кілька хвилин після приготування соку організм засвоїть максимальну кількість корисних мікроелементів.

Влітку рівень заліза може підтримати кавун, ще дешевший варіант - яблука. Особливо добре робити яблучні свіжі соки.

Важливо пам'ятати, що висівки та кави заважають засвоєнню заліза. Так що при низькому рівні гемоглобіну, ранкова кава вам протипоказана.

Дієта може значно змінити рівень гемоглобіну. Меню, особливо для дитини, треба складати так, щоб залізовмісні продукти засвоювалися з продуктами, що містять вітамін С. Також лікарі прописують гематоген, який працює, як швидка допомога, якщо ви здавали кров.