Чим викликана біль в лівому підребер'ї

Нерідко буває так, що після фізичних навантажень або ж після інтенсивного прийому їжі, ми можемо відчувати дискомфортну біль в лівому підребер'ї. Зокрема, з таким стикаються школярі на уроках фізкультури, які звертаються до педагога або медсестри з інформацією, що «болить в боці» або «коле в животі». Практично кожен стикався з таким дискомфортом, але не всі знають з чим це пов'язано, чому виникає біль і як можна мінімізувати, а то і повністю прибрати хворобливі відчуття. Біль може носити різний характер, тому в першу чергу потрібно розібратися з тим, який саме біль виникає, як болить і в якій саме частині тіла.

Для загальної картини грає роль який біль виникає, симптоми супроводу, а також його локальне розташування. Так, якщо після фізичних навантажень в лівому боці виникає колючий біль, то це є нормою. Так як це може бути пов'язано з тим, що людина недостатньо добре розігрілась перед тим, як починати інтенсивні фізичні вправи. За фактом без ретельної розминки, на яку необхідно 15-20 хвилин організм просто не встигає пристосуватися до різкого збільшення кровообігу. Тому організм просто протестує і видає вам таку реакцію у вигляді колючого болю. Коли коле лівий бік після вправ і навантажень, то не потрібно відразу пити ліки, але важливо стежити, коли цей біль зникнемо і чи буде проявлятись знову.

Через що виникає біль в лівому боці
Причини болю в лівому боці, vam3d

Важливо стежити не тільки за розминкою, а ще й за тим, як ви дихаєте під час фізичних навантажень. Дихання повинне бути глибоким, щоб людина задіяла великі коливання своєї діафрагми. Так, само не варто починати займатися фізичними навантаженнями відразу після прийому їжі, так як від цього теж можна очікувати дискомфортний, колючий біль. Після їжі перед розминкою має пройти бодай година-півтори, тоді ваш організм буде легко і безболісно реагувати на фізичні навантаження.

Інший вид болю - ріжучий, гострий. Такий біль ще іноді називають кинджальним, так як по відчуттях дійсно немов гострий предмет проникає в людський бік. Найчастіше такий біль виникає зверху лівої сторони. Такий біль також може виникати після інтенсивних фізичних навантажень. Але якщо ж людина не робила ніяких навантажень, а біль з'явився і не вщухає, то на це слід звернути належну увагу, так як в деяких випадках це може бути показником розриву ниркової балії. Таким же симптомом і відчуттями володіє і розрив селезінки, а також можливі перфорації петель тонкого кишечника або ж стінок шлунка.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

Наступний вид болю - гострий біль, який виникає після травм. Якщо людина, яка потрапила в аварію або ж просто впала, глибоко вдихає і під час вдиху у нього виникає гострий біль, то це може говорити про те, що у нього пошкодження внутрішніх органів. З такими больовими відчуттями після травм необхідно негайно звертатися до лікарів, так як такі травми можуть бути дуже небезпечними для життя потерпілого.

Якщо у людини виникає тупий біль зліва і переслідує його тривалий період часу, то це явний привід не просто задуматися, а всерйоз взятися за своє здоров'я. Наявність тупого болю у лівому боці може говорити про те, що у людини є хронічне захворювання органів шлунково-кишкового тракту. Спалахи такого болю в організмі і говорять про запальні процеси, а також про розвиток хвороб, найчастіше це можуть бути холецистит, гастрит, панкреатит, або ряд інших захворювань.

Ниючий біль, що виникає в лівому боці під ребрами може свідчити про уповільнений коліт або дуоденіт, біль в ребрах може виникати навіть при рівному, не глибокому диханні. Людині потрібно ретельно стежити за своїми відчуттями, так як якщо ниючий біль супроводжується ще й нудотою, то це може бути явним симптомом виразки шлунка. Якщо ж такий біль ніяк не пов'язаний з шлунково-кишковим трактом, то він може попереджати про те, що у людини може бути передінфарктний стан, ішемічна хвороба серця або ж стенокардії.

Якісну діагностику можуть провести тільки лікарі
Кваліфіковану діагностику можуть провести тільки лікарі, mag

Залежно від того, де знаходиться і як виникає біль можна говорити про наявність тієї чи іншої хвороби. Тобто якщо біль виходить спереду, то це може бути пов'язано з захворювання селезінки або ж буде говорити про те, що у людини ураження тканин шлунка. В такому випадку просто необхідна допомога фахівця, щоб була проведена діагностика, яка і зможе показати чи пов'язаний цей симптом з інфарктом міокарда, колітом кишечника або міозитом.

Якщо ж біль виникає ближче до центру лівої сторони, то це може говорити не тільки про хвороби шлунка, але ще і про захворювання жовчного міхура, а також дванадцятипалої кишки. Також себе проявляє і біль, що виникає внизу лівого боку живота. Якщо біль немов розпирає, то це говорить про те, що підшлункова пацієнта не в порядку.

Якщо біль в лівому боці виникає ззаду, то це говорить, про те, що у людини може бути ниркова патологія. Разом з цим біль ззаду може виникати в грудному або поперековому остеохондрозі. Збільшення болю в лівому боці, і якщо больові відчуття з’являються і в спині, то це говорить про те, що людині не варто робити різких рухів, важливо перебувати в стані спокою, перебувати так до приїзду швидкої допомоги.

Причини виникнення болю і як проводити діагностику

Ясна річ, що просто без причин будь-які болі не виникають, тому будь-який дискомфорт вимагає уваги і розуміння звідки він взявся.

Причинами різних болів в лівій стороні можуть бути проблеми зі здоров'ям пов'язані з патологією діафрагми, серцевими хворобами, міжреберною невралгією, хворобами шлунку та шлунково-кишкового тракту. Якщо у людини міжреберна невралгія, то він може відчувати поколювання навіть під час глибокого вдиху. Коли виникає біль між одним і другим ребром, або ж в якомусь конкретному ребрі, то людина може спокійно рухатися, але не робити різких вдихів, і різких фізичних надривів, щоб не нашкодити ще більше. Якщо хвора селезінка, то людина може відчувати ще й неприємний присмак у роті.

Щоб провести якісну діагностику і ґрунтовно зрозуміти з якої причини у нас з'явився дискомфорт необхідно звернутися до лікарів-спеціалістів. У домашніх умовах ніяк не можна повноцінно визначити, що конкретно турбує і який курс лікування необхідний.

Для глибокої діагностики людині необхідно провести лабораторні аналізи, інструментальні дослідження, УЗД, пальпацію. Разом з цими обстеженнями людині необхідно зробити огляд шкірних покривів та слизових оболонок, ретельно перевірити очі і язик, так як локальний біль може свідчити про проблеми в різних частинах організму.

За кваліфікованою допомогою необхідно звертатися до гастроентеролога, інфекціоніста, онколога, травматолога, а також ендокринолога.

Коли діагностика проведена і людина вже знає, з чим вона має справу, то необхідно якомога швидше підключати лікування. Але не медикаментами єдиними, потрібно поправляти своє здоров'я. Те, що людину привело до його хвороб говорить в першу чергу про те, що він у чомусь неправильно вів свій спосіб життя. Тому позбавляючись від болю за допомогою медичних препаратів людині потрібно розуміти, що він повинен змінити і свій спосіб життя, мінімізувати, а то і повністю перестати вживати алкоголь і нікотин.

Потрібно змінювати образ життя і позбуватись шкідливих звичок
Для гарного результату необхідно дбати про своє здоров'я, wsi-imageoptim

Коли у вашій картці вже встановлено певний діагноз, то людині необхідно не випробовувати долю, а ретельно дотримуватися рекомендацій, які дасть лікуючий лікар. В обов'язковому порядку буде призначена сувора дієта, дотримання якої і визначить ваш стан в найближчому і далекому майбутньому. Якщо ж не дотримуватися дієти, встановлених вказівок і не зняти всю тяжкість, то це може привести до дуже плачевних наслідків. Щоб не хворіти по частині шлунково-кишкового тракту потрібно стежити за своїм харчуванням, споживанням різних шкідливих речовин і наявністю фізичних навантажень.

Якщо ви відчули специфічну біль в лівому боці, то необхідно зрозуміти її першопричини і не пускати ситуацію на самоплив, а серйозніше ставитися до свого стану здоров'я в будь-якому віці. Адже недарма на багатьох посиденьках, люди бажають один одному здоров'я і промовляють: «Буде здоров'я - буде все!»