Коронавірус дуже небезпечний. Останнім часом це захворювання почало швидко поширюватися по всьому світу. І якщо раніше ми про нього нічого не чули, то сьогодні ЗМІ активно обговорюють настільки неспокійну тему в сфері охорони здоров'я. Дана стаття містить детальну інформацію про коронавіруси.

Чому звістка про захворювання коронавірусів викликала резонанс?

Коронавірусна інфекція - серйозне захворювання, що становить серйозну загрозу для людей усього світу. Уже зафіксовано смертельні випадки. До того ж досить багато людей уже заразилися цим вірусом.

У даний час по всьому світу йде ретельна підготовка до можливого зараження коронавірусами. Представники Нацкомісії з охорони здоров'я відзначили, що цей вірус активно мутує та не менш активно поширюється по всьому світу.

Те, що мутуючий вірус передається тепер від людини до людини, викликало у громадськості величезний резонанс, оскільки раніше коронавірус заражав переважно тварин: собак, кішок, а також кажанів та птахів.

Щоправда, мікробіологія, яка вивчає мікроорганізми, констатує, що 80% кішок живуть поруч із людьми разом із цим вірусом у організмі, й це абсолютно не смертельно. Адже після потрапляння до кишківника тварини досить швидко одужують. І тільки незначна кількість кішок помирає.

Популярні новини зараз
Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Клієнти Monobank залишаються без грошей: доступ до рахунку закривають без попередження Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї
Показати ще

А ось дані серед людей після того, як коронавірус мутував, не надто втішні. Новий мутуючий вірус уже убив 9 людей. Але є ще понад 200 осіб, які заразилися коронавірусами. Незважаючи на те, що осередок епідемії зафіксовано в Ухані (Китай), з'явилися хворі й у інших китайських містах, і навіть у інших країнах.

Спочатку коронавірус зафіксували на самому початку зими саме у провінції Китаю (Ухані). Але вірус було сприйнято як пневмонію. Потім хвороба активно поширювалася не тільки тут. Але й перекинулася на великі китайські міста: Шанхай, Шеньчжень, Пекін.

Згодом вчені зареєстрували поодинокі випадки й у інших країнах: Японії, Таїланді, США, Південній Кореї. У Росії також зареєстровано одиничний випадок можливого захворювання формою коронавіруса 2019 nCoV.

У Хабаровському аеропорту перевіряли пасажирів борту, які прибули із Китаю. У однієї із пасажирок виявлено високу температуру. Але чи дійсно це смертельний коронавірус, поки невідомо. Аналізи покажуть і підтвердять або спростують припущення російських медиків.

Щоб виміряти й дізнатися, яка температура тіла у пасажирів, співробітники аеропортів використовують тепловізори. Саме таким чином встановлюється, чи є підвищена температура тіла у тих, хто прилетів. Але ж жар може проявитися не відразу... І, можливо, ступінь зараженості у Китаї набагато вищий, ніж припускають дослідники у даний час.

Смертельний коронавірус: що це таке, ознаки, лікування, slovoidilo.ua
Смертельний коронавірус: що це таке, ознаки, лікування, slovoidilo.ua

Про те, що причина захворювання - якийсь невідомий гострий респіраторний синдром, який викликає інфекція коронавируса, стало відомо буквально на днях. Офіційна заява із цього приводу прозвучала від китайських вчених 20 січня 2020 року.

Що являє собою коронавірус, які шляхи передачі?

Дане захворювання викликає РНК-коронавірус. Це гостра інфекційна патологія. Для людини становлять особливу небезпеку кишкові коронавіруси, а також людські коронавіруси 229 Е і ОС-43.

Причина виникнення вірусу нового типу, що активно мутує, - спонтанні зміни. Найчастіше це захворювання передається повітряно-крапельним шляхом. Джерело збудника - інфікований носій вірусу. Вкрай рідко коронавірус вражає людину контактно-побутовим шляхом.

Фактори, які є передумовами виникнення інфекції - скупчення людей у одному приміщенні, погана провітрюваність і вік. Більш схильні до даного типу захворювання люди похилого віку, зі зниженим імунітетом, хронічними захворюваннями, а також інфіковані на ВІЛ. Підвищений ризик захворювання коронаіврусом також у дітей.

Під впливом високої температури та ультрафіолетових променів вірус гине. Згубно впливають на нього стандартні дози різних дезінфікуючих засобів. Цей вірус стабільний. Його відмітною особливістю є те, що він може жити відокремлено у навколишньому середовищі до 4-х діб.

Які розрізняють види коронаівруса, і чи всі можуть заражати людей?

Інкубаційний період захворювання - від 3-х до 14-ти днів. Свою назву захворювання отримало через те, що зовні частка вірусу схожа на «корону». Побачити й розглянути їхню поверхню можна під мікроскопом.

На сьогоднішній день вчені розпізнають 6 видів коронавірусів. І всі вони можуть заражати людей. Щоправа, 4 із них абсолютно безпечні. І схожі за симптомами зі звичайнісіньким простудним захворюванням. А 2 інших є збудниками атипової пневмонії.

Випадками зі смертельним результатом може бути коронавірус ТОРС (важкий гострий респіраторний синдром), а також БСРС (Близькосхідний респіраторний синдром). Обидва ці виду коронавіруса визнано найбільш небезпечними. Саме вони викликають дуже сильні напади запалення шляхів дихання, що в остаточному підсумку може призвести до летального результату.

Новий мутуючий китайський вірус дуже схожий на важкий гострий респіраторний синдром. Його джерело - нібито кажани. Після чого вірус перейшов на тварин, які мешкають на деревах.

Смертельний коронавірус: що це таке, ознаки, лікування, Web-Zoopark
Смертельний коронавірус: що це таке, ознаки, лікування, Web-Zoopark

Це пальмові цівети - хижаки із підряду кішкообразних, яких продавали на китайському ринку. І вірус перейшов від них до людей. Таку інформацію передають дослідники із Китаю, які були задіяні у епідеміорозслідуванні щодо виникнення та поширення короновіруса.

Які симптоми та ознаки коронавіруса?

Симптоми небезпечного коронавіруса схожі з ознаками грипу та ГРВІ:

  • Жар, підвищена температура тіла, лихоманка.
  • Озноб та біль у тілі.
  • Ускладнене дихання.
  • Кашель, задишка.
  • Рясний нежить.
  • Головний біль.
  • Загальна недомагание.

Наслідком репродукцій у слизовій носоглотки та дихальних шляхів дитини можуть ставати бронхіти та пневмонії.

Симптоми захворювання можуть також бути схожими із ознаками кишкового грипу:

  • Розлад шлунку.
  • Неприємний тошнотний рефлекс.
  • Раптові напади виверження вмісту шлунка.

У разі, якщо виявлено такі симптоми, потрібно звернутися до поліклініки.

Якою має бути профілактика захворювання?

Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує практично ті ж профілактичні методи, що й при грипі або гострій респіраторній вірусній інфекції:

  • Обов'язково ретельно мити руки із милом або використовувати вологі засоби гігієни із вмістом спирту.
  • Уникати громадських місць та контактів із людьми, інфікованих грипом.
  • Виключити незахищене контактування із об'єктами дикої природи.
  • У раціон дозволяється вживати тільки добре проварене м'ясо або яйця.

Якихось специфічних рекомендацій для туристів, що відвідали Китай, або тих, хто відвідував інші країни із Китаю, ВООЗ не пропонує.

Смертельний коронавірус: що це таке, ознаки, лікування, РБК
Смертельний коронавірус: що це таке, ознаки, лікування, РБК

Діагностика захворювання, як лікувати вірус, що мутує?

Діагностика захворювання повинна виконуватися методом ПЛР (полімеразної ланцюгової реакції), що дозволить ідентифікувати навіть поодинокі копії коронавіруса 2019 nCoV, що мутує. Для того, щоб визначити інфекцію, необхідно провести тест.

Із метою визначення необхідно взяти мазок із носоглотки. Через дві-чотири години можна буде дізнатися, який результат аналізу. Вчені говорять про те, що тест для виявлення коронавіруса 2019 nCoV допоможе визначити інфекцію на ранніх стадіях розвитку. Тест можна використовувати у випадках екстреного діагностування пацієнтів із підозрами на симптоми даного патогена.

Вчені з Англії впевнені, що кількість осіб, які заразилися коронавірусами, досить сильно недооцінюється. Британські дослідники називають іншу цифру - 1 тис. 700 осіб інфікованих.

Багатьох людей усього світу найбільше турбує питання щодо того, що у суботу, 25 січня, в Китаї святкуватимуть Місячний Новий рік, який є одним із головних і найбільш тривалих свят у Східній Азії.

У зв'язку із цим передбачаються збільшення кількості авіапасажирів у різних напрямках. І це для епідеміологів має послужити тривожним фактором. У тижневий період святкування китайська влада поки не прийняли ні всередині країни, ні за її межами якихось особливих обмежувальних заходів щодо переміщення країною, у якій зафіксовано вогнище коронавіруса.

На жаль, статистичні дані щодо рівня захворюваності та смертності невтішні. Однак у даний час вакцина від коронавіруса із Китаю, що мутує, відсутня, тому щеплення поки неможливе.

Перші клінічні випробування вакцини можуть мати місце лише через кілька місяців. Щоправда, з'явиться протикоронавірусна вакцина не раніше, ніж через рік. Вакцину проти нового мутанта, який вбив 9 осіб у Китаї, створює у терміновому порядку Національний інститут охорони здоров'я Сполучених Штатів Америки.

Протикоронавірусна сироватка 2019 ncov створюється експертами із США (Нью-Йорка, Техасу) та Китаю. Фахівці говорять про те, що на розробку вакцини для коронавірусів знадобиться певний час.

А поки американські та китайські вчені зайняті створенням вакцини, медики ізолюють хворих коронавірусами у інфекційні стаціонарні відділення. Призначають їм терапію, яка заснована на прийомі антибактеріальних засобів широкого спектра дії.

У випадках, якщо має місце атипова пневмонія, хворим прописують антибіотики із противірусними та глюкокортикостероїдами.

Фото

Смертельний коронавірус: що це таке, ознаки, лікування, Mezon.io
Смертельний коронавірус: що це таке, ознаки, лікування, Mezon.io

Смертельний коронавірус: що це таке, ознаки, лікування, economics-prorok.com
Смертельний коронавірус: що це таке, ознаки, лікування, economics-prorok.com

Смертельний коронавірус: що це таке, ознаки, лікування, FainaIdea.com
Смертельний коронавірус: що це таке, ознаки, лікування, FainaIdea.com

Смертельний коронавірус: що це таке, ознаки, лікування, glvred.info
Смертельний коронавірус: що це таке, ознаки, лікування, glvred.info

Відео