Не встигають українці звикнути до одних цін на пачку сигарет, як вартість знову підвищується – останнім часом зростання на 1-2 гривні відбувається чи не щомісяця. Та, якщо раніше систематичне подорожчання торкалося лише тютюнових виробів, то у майбутньому зміни розповсюдяться і на ринок електронних сигарет. Та от чи, дійсно, метод "фінансового кнута" сприятиме оздоровленню українців, як це стверджують прихильники значних подорожчань? Коли очікувати на такі оновлення та до яких наслідків вони можуть призвести, дізнавалися Знай.ua.

Вейпи - фото UA.News
Вейпи - фото UA.News

Введуть податки та вікові заборони

"Ціновий бум" передбачений нещодавно затвердженими січневими законопроектами: акциз на тютюнові вироби для електричного нагрівання зросте втричі, а на електронні сигарети введуть податок.

"Керуючись вимогами рамкової конвенції Всесвітньої організації охорони здоров'я і нашого Міністерства охорони здоров'я 16 січня був прийняті і проголосовані у другому читанні законопроекти №1210 та 1209-1 про регулювання та оподаткування акцизів на тютюнові вироби, електронні сигарети та засоби для нагрівання. Тому що останні впродовж довгих років не оподатковувалися, відповідно до звичайних сигарет – а відповідно, наша держава недоотримувала в бюджет від 1,5 до 1,8 млрд грн", – зазначає народний депутат України від політичної партії "Слуга народу" Лада Булах в ході тематичної прес-конференції.

Популярні новини зараз
Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Обговорення законопроектів - прес-конференція, фото Знай.ua
Обговорення законопроектів - прес-конференція, фото Знай.ua

Нова система оподаткування вступлять в силу з 1 січня 2021 року.

"Акцизи стосуватимуться, як нікотинових рідин, так і рідин для електронних сигарет без нікотину, які так само шкодять здоров'ю курця. І нарешті вносяться зміни, що обмежать доступність для підлітків – цей товар буде заборонений для продажу особам до 18 років. На жаль, цей закон не регулює засоби для нагрівання, але це паралельний процес іншого законопроекту, над яким ми вже сьогодні працюємо", – наголошує нардеп Лада Булах.

Згідно з прийнятими законопроектами, тютюнові вироби для нагрівання з 1 січня наступного року будуть оподатковуватися за такими ж ставками, як і звичайні сигарети. Зараз вони нижчі у 3,5 рази: на 2020 рік акциз на одну електронну сигарету становить 34 копійки, а на звичайну – 1 гривню 21 копійку.

Як наслідок: збільшення тютюнових курців та розквіт "тіньового" ринку

Користувачі соцмереж бурхливо відреагували на нововведення, висловлюючи негативне ставлення до затверджених змін в законі.

"Вікове обмеження та незначне подорожчання заради того, щоб обмежити доступ підлітків, – це одне. А виштовхування вейп-ринку, що відбувається зараз, – це вже зовсім інше. Завдяки електронним сигаретам тисячі українців кинули курити, а тепер більшість просто не зможе це собі дозволити фінансово. Значно дешевше буде знову перестрибнути на звичайний тютюн", – пише один з користувачів Юрій Павлюк.

Вейпи і сигарети - фото Радіо 1
Вейпи і сигарети - фото Радіо 1

Не втримались від висловлювання критики і сучасні блогери.

"Законом вводиться надзвичайно дорога ліцензія для електронних сигарет, порівнянна із вартістю ліцензії для виробництва тютюнових виробів, ліцензія на продаж рідин для електронних сигарет. А я нагадаю, що більшість ФОПів не мають права продавати підакцизні товари: тож їм доведеться змінювати систему оподаткування і переходити до іншої групи, а це ще вдарить по вартості. І найменший флакон в 60 мл коштуватиме 300 – 400 грн. Чим це загрожує для вейпінга, як явища? Тим, що люди не будуть кидати курити і перейдуть на звичайні сигарети", – говорить у своєму відеозверненні письменник Антон Паладін.

А дехто з українців вже говорить про майбутнє процвітання "чорного ринку".

Про розквіт "тіньового" ринку кажуть і експерти.

"Ситуація із підняттям податків та акцизів призведе до того, що зростатиме "тіньовий" ринок. Від цього страждатимуть покупці, які можуть придбати як фальсифікат, так і підробку. Так що тут є підводні камені і питання в тому, як держава збирається контролювати цей ринок. Бізнес, можливо, частково згорнеться і перейде в онлайн-режим, а, наприклад, інтернет-торгівля зараз державою взагалі не контролюється", – наголошує виконавчий директор Всеукраїнської громадської організації "Союз споживачів України" Максим Несміянов.

Куріння - фото Укрінформ
Куріння - фото Укрінформ

Підвищення буде систематичним: щороку – на 20 %

Варто зазначити, що етап підвищення буде не єдиним – акциз зростатиме на впродовж 4 років поспіль: щороку на 20 %.

"Такі вироби мають бути чітко визнані в законодавстві, мають бути врегульовані на основі директиви ЄС 2014/40, в якій сказано, що, як мінімум – це обмеження по віку, щодо місткості нікотину в рідинах, заборона використання смакових добавок і заборона всіх форм реклами електронних сигарет. Звісно, що цей крок вплине на зростання ціни, що є також основою метою статті 6 рамкової конвенції, але ж це є найефективнішим способом зменшення споживання тютюнових виробів", – підкреслює генеральний директор Директорату громадського здоров'я МОЗ України Андрій Скіпальський.

Тож у подальшому уряд України теж законодавчо позбуватиметься і ароматних добавок і рекламних вивісок.

Вейпи - фото ТРЦ Приозерный
Вейпи - фото ТРЦ Приозерный

Як відзначили учасники прес-конференції, кінцеву вартість електронних сигарет та її "комплектуючих" кожен виробник встановлюватиме особисто. На скільки саме підскочать ціни для споживача, ще говорити зарано – як підкреслила нардеп Лада Булах, у дистриб'юторів, виробників та ритейлів буде рік перехідного періоду для того, щоб спрогнозувати свої бізнес-процеси, аби через рік увійти в нову систему оподаткування.