За статистикою, 70-80% людей у віці від 25 років стикалися з такою проблемою, як біль в нижньому відділі спини. Причин такого стану може бути безліч - від психосоматичних чинників, травм, розтягнень, хронічних захворювань і до онкологічних причин.

Як правило, серйозні патології в таких випадках діагностують рідко. Але якщо поперек ниє постійно або біль інтенсивніше з правого або лівого боку, з обстеженням краще не затягувати.

Чому виникають болі в нижній частині спини: соціальні чинники

біль у попереку
біль в попереку. https://batiskaf-kids.ru/page5224139.html

Сильний больовий синдром виникає через зовнішні або внутрішні фактори.

Сучасний ритм життя не завжди дає можливість зайнятій людині нормально харчуватися. Через це починаються проблеми з травленням, які призводять до виникнення вітамінодефіціта. Коли організм недоотримує вітаміни і мінерали, кістки втрачають міцність, а регенерація хрящових тканин порушується. Тому в першу чергу починає страждати поперековий відділ, який знаходиться під постійним навантаженням.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Ожиріння - інша поширена причина поперекового дискомфорту. Сумно, але з кожним роком проблема стає все більш актуальною. Так, за даними Міністерства охорони здоров'я України, в країні з 100 чоловік 58 мають проблеми із зайвою вагою, при цьому у 25 з них вже є ожиріння.

Крім неправильного харчування, до проблем з хребтом і попереком призводить малорухливий спосіб життя - біда, яка також продовжує набирати обертів. Протягом дня більшість людей займає сидяче положення, а саме в такій позі на поперек чиниться найбільше навантаження. Тому, якщо робота сидяча, будьте готові до того, що ввечері і вночі поперек буде про себе нагадувати.

При цьому шкідливо не тільки нічого не робити, але і надмірно себе навантажувати. Серед молоді останні 5-10 років набули поширення крос-фіт і ворк-аут. В процесі занять прийнято піддавати тіло сильним навантаженням, і піднімати тяжкості. Постійне навантаження на спину стає причиною деформації хребетних сегментів. Така проблема може торкнутися як новачка, так і професійного спортсмена.

біль у попереку
біль в попереку. http://veloclub.su/

Внутрішні причини, чому сильно болить в попереку

На першому місці стоїть спадкова схильність. Найчастіше в спадок дістається остеохондроз, який стає причиною передчасного старіння хребта. Тому, якщо найближчі родичі стикалися з таким діагнозом, потрібно бути на чеку, і проводити профілактичні заходи.

Іншим поширеним захворюванням, що викликає ниючі болі в попереку і набряклість суглобів, є остеоартроз. Основні причини патології:

  • цукровий діабет;
  • зайва вага;
  • вік;
  • генетична схильність.

Для багатьох може стати новиною, що проблеми з попереком стають наслідком захворювань внутрішніх органів. Всі подібні прояви лікарі об'єднують в одну групу під назвою вітро-вертебральний синдром. Так, запалена нирка або яєчник не тільки спричиняють поширення токсинів, але і подають невірні імпульси на нижче-або вище розташовані м'язи.

Зазвичай в такій ситуації сильна біль локалізується з однією із сторін: справа або зліва. Ниркова біль часто супроводжується спазмом внизу хребта. Цистит або пієлонефрит викликають симптоми характерні для радикуліту.

Також у жінок дуже часто проблеми з попереком викликає гінекологія, гострі болі у чоловіків може спровокувати простатит.

Травми і інші неприємності

Що стосується травм, перше місце тут займає розтягнення зв'язок. Щоб зіткнутися з проблемою, зовсім не обов'язково бути спортсменом, тому як пошкодження можна отримати навіть вдома, якщо невдало розвернутися або нагнутися. Якщо розтягненя несерйозне, біль у м'язі пройде за кілька днів, але в деяких випадках больовий ефект може зберігатися аж до 2-3 місяців.

Хребет - рухлива структура, що складається з окремих хребців, розділених міжхребцевими дисками. Якщо положення диска порушується, перетискаються нервові закінчення, і виникає гостра, неприємний біль.

біль у попереку
біль в попереку. https://dkolumb.ru/

Частіше з проблемою стикаються професійні спортсмени і люди старшого віку. Провокуючими факторами вважаються:

  • малорухливий спосіб життя;
  • шкідливі звички;
  • супутні патології.

Найбільш простою причиною дискомфорту, на яку людина може легко вплинути - погана постава. У людей, що ведуть сидячий спосіб життя, часто спостерігається неправильне положення спини і стегон, через що м'язи затікають, болять і спазмуються.

Несподіваною причиною, по якій від поперекових болів страждають чоловіки і жінки, вважається психосоматика. Соціальний тиск на людину з кожним роком зростає: постійна конкуренція, невдачі в роботі та особистому житті, складності із самореалізацією стають дуже важкою ношею, з якою не кожен може впоратися.

Також з проблемою стикаються люди, які звалюють на себе велику кількість завдань, іноді навіть свідомо. Результатом життя в постійному конфлікті з собою або оточуючими неминуче стане причиною сильних болів. В цьому випадку потрібно розуміти, що вирішити проблему традиційними методами не вийде. Тут потрібен комплексний підхід і спільна робота невролога і психолога.

До кого звертатися, і до якого лікаря йти, якщо турбує біль в м'язах

Ниючий біль знизу спини в першу чергу вимагає консультації сімейного лікаря, який може виключити небезпечні причини. Найчастіше призначається комплекс стандартних аналізів:

  • загальний аналіз крові;
  • аналіз на біохімію.

По крові можна дізнатися про загальний стан організму, перевірити рівень кальцію, холестерину та інших показників. Чоловікам після 40 років іноді додатково призначається аналіз на простатспецифічний антиген, що дозволяє виключити рак простати, а жінкам - огляд гінеколога.

Стандартними апаратними методами діагностики є:

  1. Рентген. Дає можливість оцінити стан хребта і виявити розростання кісткових тканин, які виникають при надмірних навантаженнях на поперек.

  2. КТ і МРТ. Допомагають виявити набухання дисків, ділянки кальцифікації або стеноз хребетного каналу.

  3. УЗД. Призначають і чоловікам і жінкам, щоб виключити захворювання органів малого таза.

Як правило, терапевт з проблемою захворювань попереку відправляє до невролога.

Які препарати допоможуть впоратися з болями

В 95% випадків навіть сильні болі в спині не становлять загрози і швидко виліковуються. Основним засобом, що допомагає впоратися із запаленням, є нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП). Ліки швидко знімають біль і звільняють затиснуті нерви. Інші фармацевтичні препарати:

  1. Хондропротектори. Потрібно приймати і для профілактики, і в період болів.

  2. Гормональні засоби. Призначаються при сильних болях, якщо НПЗП не дають результатів. Частіше вводяться внутрішньовенно і тільки під контролем лікаря.

  3. Міорелаксанти. Таблетки, які допомагають зняти спазм в м'язах.

  4. Мазі і гелі. Найчастіше використовується зігріваюча мазь, що дозволяє трохи знизити больовий синдром.

Лікування також має включати немедикаментозну терапію. Як правило, лікарі призначають різні фізіопроцедури, масаж і мануальну терапію.

Останні кілька років популярність набирає кінезіотерапія - заняття гімнастикою на тренажерах, що знімають напругу з м'язів.

біль у попереку
біль в попереку. https://www.adastradp.com.ua/

Що робити, щоб попередити проблему: фото і відео

З дитинства всі пам'ятають, що набагато легше попередити проблему, ніж потім розгрібати наслідки. Це ж стосується і поперекових болів. Перша і головна задача - знизити напругу посередині спини і в області попереку. Для цього існують такі рекомендації:

  1. Спальне місце повинне бути зручним, з жорстким і пружним матрацом. Подушки не повинні бути занадто високими і, навпаки.

  2. Протягом дня потрібно намагатися часто міняти положення тіла, більше вставати і розминатися. Оптимально робити невелику розминку кожні 45 хвилин.

  3. Якщо робота сидяча, стілець повинен бути зручним. Найкраще купувати моделі з підлокітниками, підголівниками і зручною спинкою. Висота повинна відповідати довжині гомілки, щоб нога вільно діставала до підлоги.

При остеохондрозі добре розбавити життя простими активностями:

  • плаванням;

  • йогою;

  • фітнесом;

  • ходьбою.

Не варто також відмовлятися від ранкової зарядки і невеликих розминок протягом дня.

Якщо з проблемою зіткнулася дівчина, яка полюбляє високі підбори, то доведеться зробити вибір або в сторону здорової спини, або в сторону привабливого зовнішнього вигляду. Вже давно вчені довели, що підбори шкодять хребту.

біль у попереку
біль в попереку. https://mindware.ru/blog/?tag=%D0%BA%D0%B0%D0%B1%D0%BB%D1%83%D0%BA%D0%B8

Поперек - орган, який першим приймає удар, якщо спина знаходиться у неправильному положенні. Ігнорувати дискомфорт не варто, тому як біль у хребті може виникати через те, що страждають внутрішні органи. Головне - не забувати, що всі хвороби легше попередити, ніж лікувати.