В організмі кожної людини може виникати періодичний дискомфорт, який пов'язаний з різними факторами, починаючи від настрою і погодних умов і закінчуючи загальним станом організму. Є таке поняття як синдром неспокійних ніг, тобто стан, який виникає проти волі людини і йому буквально хочеться рухати ногами в зв'язку з неприємним відчуттям дискомфорту в усьому організмі. Про те, з якої причини крутить ноги, як діагностувати та як боротися з цією незручністю докладніше в цьому матеріалі.

Які причини викручування ніг
Причини, чому крутить ноги, mir24.tv

Синдром неспокійних ніг: симптоми і від чого він виникає

Такий стан як безконтрольне бажання рухати ногами, найчастіше проявляється ввечері напередодні сну або ж прямо під час сну. Також такий синдром може проявитися тоді, коли людина довго перебуває у сидячому положенні, наприклад, сидячи за кермом, під час перельоту в літаку або ж під час знаходження в театрі.

Коли у людей виникає таке дискомфортний відчуття, то поворухнувши ногами їм дійсно стає легше і це занепокоєння проходить.

Примітно, що у такого дискомфорту немає певних вікових критеріїв, тобто такий розлад може наступати в будь-якому віці. Синдром за своєю суттю є епізодичним, не діє постійно в організмі, а періодично то з'являється, то зникає. Захворювання не є небезпечним для життя людини і його можна контролювати, для цього людині потрібно лише стежити за своїм способом життя і коригувати свої дії і вчинки.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

У дитини такий синдром може частіше виникати ночами. Нерідко буває так, що діти, не розуміючи конкретно, що відбувається з їх тілом, в паніці біжать до своїх батьків і скаржаться, що у них тягне ліву чи праву ногу. Тому батькам необхідно розповідати дітям чому це відбувається і пояснити, що важливо масажувати ноги перед сном, попередньо мазати кремом або заспокійливими мазями.

Як правило пацієнти при спілкуванні з лікарями не можуть повноцінно пояснити, що їх змушує рухати ногами, але в той же час саме такі дії і полегшують їх стан. Разом з бажання покрутити ногами виникають ще неприємний свербіж, пульсування, відчуття ніби по кінцівкам проходить електричний струм або навіть ломлять кістки.

Такі ж дискомфортні відчуття можуть виникати не тільки на ногах, але і в руках людини. Буває так, що у людини буквально викручує пальці на руках. Іноді це буває на погоду, а іноді і без причини. Навіть такі короткочасні викручування приносять свій дискомфорт, і якщо це відбувається під час сну, то природно позначається і на якості сну.

Неспокійні ноги можуть проявляються і в такому аспекті, коли у людини вранці буквально горять стопи. Людина, встаючи з ліжка відчуває поколювання в стопах і відчуття ніби струм проходить через пальці ніг.

Не дивлячись на всю просунутість медицини, на сьогоднішній день як і раніше залишається невідома причина чому виникають періодичні бажання покрутити ногами. Деякі вчені, аналізуючи чому так може відбуватися прийшли до висновку, що це може бути через дисбаланс дофаміну в головному мозку. Дофамін є одним з нейромедіаторів, які спонукають організм людини рухатися.

Як поліпшити стан здоров'я своїх ніг
Рекомендації щодо зменшення болю, azirivka

У людей старшого віку, а також у вагітних жінок дискомфортні відчуття виникають частіше, а також проходять складніше і ще болючіше, ніж у будь-якої іншої людини.

Дискомфорт в кінцівках і бажання покрутити ногами може виникати і в зв'язку з прийомом медикаментів. Зокрема, це відноситься до психоактивних медикаментів, антидепресантів і антигістамінних препаратів.

Також однією з причин виникнення такого дискомфорту може послужити дефіцит заліза в організмі.

Якщо при перевірці у фахівців вам підтвердили, що в організмі є нестача заліза, то вам буде призначено індивідуальне медикаментозне лікування. Але разом з встановленим лікуванням від лікаря, так само слід дотримуватись деяких рекомендацій. Одна з рекомендацій - це не переїдати. Особливо перед сном. Якщо багато їжі потрапляє в ваш шлунок, то це ускладнює роботу органів шлунково-кишкового тракту. У підсумку організму потрібно багато часу, щоб переварити всю їжу, а він цього зробити не встигає і тоді організм видає реакцію у вигляді болів і тоді тягнуть і ниють кінцівки, сверблять стопи та ікри.

Для підвищення рівня заліза в організмі можуть допомогти не тільки медикаментозні препарати, але навіть і звичайні яблука. Людям з нестачею заліза в організмі рекомендується їсти якомога більше свіжих або ж печених яблук. Навіть поїдання пари яблук в день дасть сприятливий результат при перевірці у лікаря, а також позначиться на мінімізації втоми ніг.

Причини втомлених ніг можуть бути ще й через переохолодження організму. За теплотою ніг особливо важливо стежити під час вагітності, так як переохолодження у жінок в особливому положенні проходить дуже болісно. У деяких випадках після переохолодження у вагітних жінок і людей старшого віку може виникати не тільки синдром неспокійних ніг, це може супроводжуватися ще й судомами. Пацієнти зізнаються, що в такі моменти у них сильно болять і ломлять ноги повністю, тому важливо не допускати переохолодження.

Не варто випускати момент з простою перевтомою. Якщо у людини занадто активна трудова діяльність, яка пов'язана з постійним рухом, то не варто дивуватися, що періодично у неї можуть виникати дискомфортні відчуття в ногах. Активність і рухливість дуже важлива для нормальної життєдіяльності людського організму, але разом з цим важливо правильно її дозувати з відпочинком і станом спокою.

Як ми вже сказали, синдром неспокійних ніг сам по собі не небезпечний, але тим не менше він може впливати на погіршення якості сну. Так, як не всі люди, яких щось вночі турбує можуть швидко зануритися в сон. Для деяких це проблемний і затяжний момент. В результаті якщо якість сну постійно погіршується, то це може привести до депресій, зниження працездатності і до інших проблемних моментів.

Що робити з усталістю ніг
Що робити з синдромом неспокійних ніг, istelki

Як лікувати дискомфорт від крутіння ніг

В першу чергу, на що повинна звернути увагу людина, так це на свій спосіб життя. Якщо у нього крутять ноги, суглоби, коліна і людина при цьому курить або ж приймає психоактивні речовини, то природно йому потрібно мінімізувати, а то і повністю прибрати споживання цих речовин. Що б позбавиться від існуючого дискомфорту людині необхідно вдатися до медикаментозного лікування.

У такому разі медики можуть призначати антагоністи дофаміну, знеболюючі засоби в складі яких є компоненти з кофеїном, а також короткий курс снодійних дій. Як правило якщо призначаються снодійні препарати, то курс тривати не більше 10-ти днів, такого терміну цілком достатньо для поліпшення сну і активізації доброчинної діяльності організму.

Можна допомогти собі і в домашніх умовах, не вдаючись до звернень до лікаря. Так, якщо перед сном, ви відчули дискомфортні відчуття, то, щоб мінімізувати їх можна зробити масаж ніг зі звичайним пом'якшувальною кремом. Для поліпшення релаксації в крем можна додати кілька крапель ароматичного масла.

Якщо дозволяє час і є відповідне бажання, то можна прийняти гарячу ванну, яка допоможе розслабити ноги і не допустити здригання і бажання покрутити ними. Якщо ж немає можливості прийняти гарячу ванну, то можна зробити компреси. Це можуть бути як теплі, так і холодні компреси, які варто робити до сну. Але не варто з ними засипати, так як навіть самий гарячий компрес за лічені пів години охолоне, а відчуття з холодними і мокрими ногами явно доставить додаткового дискомфорту і сон буде порушений.

Добре будуть впливати прогулянки перед сном. Навіть якщо ви виберетеся на свіже повітря буквально на 15-20 хвилин це вже благотворно позначиться на якості сну і на швидкості засинання.

Також зняти дискомфортні відчуття в ногах, та й в усьому тілі можна за допомогою йоги або медитації. Так, за одне заняття йогою мало чого вдасться домогтися, але якщо в свій звичний розклад справ додати йогу, то це буде добре позначатися на всьому стані організму.

На різних інтернет-форумах люди обговорюють свої відчуття при такому розладі, скидають відеоролики про те, як масажують ступні і ноги в цілому. Але всі ці рекомендації і обговорення несуть загальний характер, а лікування, яке підійде саме для вашого організму, може призначити тільки лікар. Тому перш, ніж приступати до лікування важливо пройти обстеження переконатися, що відсутній нейропатія або інші периферичні захворювання, чи достатньо заліза в організмі.

Так, і в цілому важливо оцінити який спосіб життя веде та чи інша людина і як правильно скоригувати її діяльність, щоб не нашкодити, а поліпшити стан і мінімізувати дискомфортні відчуття. За консультацією та необхідним лікуванням можна звернутися до педіатра якщо така проблема у дитини, або ж до кардіоревматолога.