27 січня віряни православної церкви вшановують пам'ять рівноапостольної Ніни, просвітительки Грузії.

В народі свято прозвали Обряди худоби, так як саме в цей день доглядають за худобою особливим чином: очищають хлів від гною, застеляють підлогу соломою, чистять всіх домашніх тварин, пригощають їх овочами, хлібом і лагідно розмовляють з ними.

Рівноапостольна Ніна, просвітителька Грузії

Свята Ніна жила в IV столітті в Єрусалимі і була племінницею патріарха Ювеналія. Вона з дитинства полюбила Ісуса Христа і не розуміла людей, які противилися цій вірі. Коли її батько пішов у пустелю, а мати стала діаконисою, Ніну виховувала стариця. Від неї дівчинка почула чудові історії про Грузію (раніше Іверія), після яких з'явилося бажання побачити цю країну.

Народні прикмети на 27 січня

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Під час Діоклетіановських гонінь вона переїхала до Грузії, де надавала допомогу всім, хто до неї звертався. Її чудеса допомогли багатьом увірувати в Господа Бога. Навіть цар Мерой звернувся в християнську віру після спілкування з Ніною. Через деякий час в Іверії був побудований перший храм і всі жителі прийняли християнство.

Через декілька років вона вирішила відвідати Кахетію, де своїми молитвами і промовами звернула в християнство царицю Софію. Понад 35 років вона здійснювала подвиги і померла 14 січня 335 року.

Богородиця вручає хрест святій Ніні

В цей день люди займалися господарськими роботами. Прибирали хліва, годували худобу, і кололи дрова. Якщо на Ніну сталася пожежа, то вважається, що крапля молока корови, яка потрапила у вогонь, його загасить. Якщо чоловік отримав опіки або захворів, то коров'яче молоко може зцілити його.

Також наші предки помічали в цей день прикмети про погоду. Якщо дерева покривалися інеєм — це віщувало тепло, а от білі хмари обіцяли холоднечу. Якщо у морозний день йшов сніг — чекали на потепління, а якщо на заході з'являвся стовп сонячного світла — навпаки, готувалися до морозів. Прийнято вважати, що ранній спів півнів обіцяє тепло, а каркання ворони вранці — заметіль.