Число загиблих від нового вірусу в Китаї сягнуло вже вісім десятків людей. В Україні, як і по всьому світу, вживають заходів до його запобігання. Передусім перевіряються всі рейси з Китаю. У МОЗ запевнили, що готові до діагностики коронавірусу і навіть до його лікування. Однак у рядових лікарів-інфекціоністів таке твердження вже викликало сумніви.

Глава МОЗ Зоряна Скалецька доповіла президенту Володимиру Зеленському, що в Україні є свої заходи боротьби з коронавірусом. Чиновники 26 січня провели нараду щодо поширення небезпечної інфекції. Міністерка також запевнила, що діагностувати і лікувати коронавірус в Україні можуть.

Зеленський і Скалецька, фото: ОП
Зеленський і Скалецька, фото: ОП

"Сьогодні для всіх очевидні процедури в разі виявлення, необхідності лікування та діагностики. Є готовність в лабораторіях і з тест-систем для виявлення та виключення підозрілих випадків", - заявила Зоряна Скалецька. Зоряна Скалецька

Однак пересічні українські лікарі сумніваються у здатності МОЗ виявляти коронавірус. Лікар Інна Березюк зазначає: "Про грип хоч би правду сказали. Який там коронавірус?". Саркастичні слова звучать і від інших лікарів-інфекціоністів, які обговорюють нараду у президента.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп
Показати ще

Повідомляється, що в Україні ведеться робота з прикордонниками — їх вчать виявляти підозрілі випадки. Однак український МОЗ почав коментувати це питання тільки після того, як про ситуацію почали сурмити світові та українські ЗМІ. Про те, що МОЗ вкрай скупо дає інформацію про протидію коронавірусу, пише і журналістка Оксана Богданова.

Оксана Богданова, скріншот: Facebook
Оксана Богданова, скріншот: Facebook

В суботу 25 січня в уряді заявили, що будуть перевіряти температуру пасажирів, які прибувають в Україну прямими авіарейсами з Китаю. Прикордонникам вже вручили інфрачервоні термометри. Також вони повинні будуть візуально визначати, хто може бути нездоровий, і відправляти їх до медиків. Перевірки пасажирів вже почалися.

Зазначається, що температуру міряють також у тварин. Правда, в сусідніх країнах пасажиропотік відстежують більш прогресивним способом — тепловізорами. Так, наприклад, відбувається навіть у провінційних аеропортах Росії.

Медичний експерт Євген Найштетик, який працював радником глави МОЗ, зазначив:

"В Україні є все необхідне, щоб встановити тепловізори на виходах з аеропортів та вокзалів. Інтелектуальний алгоритм візуального розпізнавання може спокійно фіксувати патологічні патерни 24/7. Ручні скринінги температури — це архаїчний і неефективний підхід". Євген Найштетик

У МОЗ також дали кілька досить консервативних порад, як не захворіти на коронавірус. Вони зводяться до частого миття рук, уникання людей з ознаками ГРВІ та зверненням до лікарів при нездужанні.

Коментарі, скріншот: Facebook
Коментарі, скріншот: Facebook

Відомо, що на ранок 27 січня число загиблих в Китаї перевищило 80 осіб. Загальна кількість хворих наближається до двох тисяч. Найбільше постраждали провінції Хубей її адміністративному центрі Ухани, де загинули 76 людей. У Пекіні виявили 68 інфікованих.

Повідомляється, що зараження зафіксовано і за межами Китаю — більш ніж в десяти країнах. Серед них США, Франція, Австралія, Південна Корея, В'єтнам, Японія. При цьому смертельних випадків за межами КНР не зафіксовано. Деякі країни, як Гонконг, Казахстан, Монголія, почали закривати або обмежувати рух на кордонах.

Коронавірус з Китаю, фото: ТАСС
Коронавірус з Китаю, фото: ТАСС

Коментарі лікарів, скріншот: Facebook
Коментарі лікарів, скріншот: Facebook

Нагадаємо, створено онлайн-карту поширення китайського коронавірусу в реальному часі

Як повідомляв портал "Знай.ua", мутація смертельного коронавірусу з Китаю: у ВООЗ зробили термінову заяву

Також "Знай.ua" писав, що смертельний вірус вже в Європі. У Британії терміново зачиняються поліційні дільниці