Прийшло натхнення приготувати щось смачне? Випічка – відмінна ідея домашніх ласощі. Але, щоб вона вийшла ніжною і пишною, кращі пекарі радять додавати в тісто розпушувач. А його, як на зло, немає серед домашніх запасів? Не біда: є безліч простих способів власноруч створити і цей чудовий засіб.

Розпушувач тіста: що це і навіщо потрібен?

На прилавках магазинів красуються маленькі пакетики з написом пекарський порошок або розпушувач для тіста, або як ще модно зараз говорити на американський манер – «baking powder». Здається, є в них якась незвичайна кухарська магія... Та й рекламні пости вторять, що за допомогою декількох грамів цього порошку випічка перетвориться на неймовірний витвір кулінарного мистецтва. Магія може і є, але секрет її насправді дуже простий.

Склад вмісту пакетиків з «baking powder» полягає в поєднанні правильного співвідношення звичайних побутових інгредієнтів. Це суміш борошна або крохмалю з кислотою, а також содою. Як вона діє?

Взаємодіючи між собою в простій хімічній реакції, харчова сода може погасити лимонну кислоту, так щоб виділити вуглекислий газ. З метою уточнення та своєчасності цього процесу в «baking powder» додається ще борошно або крохмаль. Секрет суміші полягає в правильності співвідношень – приблизно 3 до 5-и і до 12-ї. Саме утворений в результаті газ наповнює тісто з середини під час самого запікання – таким чином в результаті надає йому приємної пишноти і пухкості.

У стандартному магазинному пакетику розпушувача міститься близько 12-и грамів суміші. Це є одна чайна ложка.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Що ж , цю просту реакцію можна провести і з підручних інгредієнтів.

Розпушувач: домашні рецепти
Розпушувач: домашні рецепти http://kulinar-city.ru/domashnij-pirog-so-slivami/

Класичний домашній розпушувач – сода, гашена оцтом

Цей спосіб, напевно, знайомий нам ще з дитинства. Раніше у наших мам і бабусь не було в розпорядженні таких розкошів, як промисловий «baking powder». Вони просто гасили соду оцтом і додавали до тіста. І відмінно ж виходило. Цей метод теж може використовуватися практично для всіх видів тіста. Серед них – здобне, заварне, бісквітне і пісочне. Хоч і здається , що все просто і універсально, потрібно проявити пильність при готуванні.

Для цієї суміші пекарського порошку знадобиться половина чайної ложки соди і чверть чайної ложки оцту. З цих інгредієнтів в цілому вийде 1 чайна ложка, яка послужить розпушувачем . Можна все змішати і швидко додати вже в замішане тісто, щоб розпушувач ще не «згас» в ложці. А можна додавати все окремо: дозу оцту в рідинні складові тіста, а дозу соди – в сухі.

Однак врахуйте, що другий метод працює тільки для тіста, замішаного на основі кислих продуктів. Інакше ефект від дії соди буде не позитивним, а плачевним. Вона може додати вашому пирогу або булочкам неприємного присмаку або кольору – зеленого або жовтувато-коричневого.

До того ж ще один важливий момент: тісто, приготоване з такими добавками, потрібно готувати негайно і ні в якому разі не залишати настоюватися або що-небудь інше. Тому що звичайний пекарський порошок діє під час самого випікання, а ось гашена сода – відразу ж. Ще: якщо додавати соду і оцет окремо, то ефект їх дії теж буде пролонгованим.

Заміна розпушувача, якщо є сода, борошно/крохмаль і лимонна кислота

Рецепт домашнього замінника магазинного пекарського порошку лежить на поверхні. Якщо вдома є всі складові його хімічної реакції, то суміш можна легко зробити в домашніх умовах. Головне – правильно врахувати пропорції.

Домашній розпушувач відмінно пасує багатьом видам випічки: на основі здобного, пісочного, бісквітного та навіть заварного тіста.

Для того, щоб його приготувати знадобляться:

  • лимонна кислота – 3 столові ложки;
  • харчова сода – 5 столових ложок;
  • борошно або кукурудзяний крохмаль – 12 столових ложок.

Все це перемішати в скляній банці з допомогою палички з дерева. Важливо, щоб всі інструменти були абсолютно сухими – ретельно протріть їх перед змішуванням. Також врахуйте, що не можна користуватися металевими предметами – вони можуть так вплинути, що необхідні реакції для «роботи» розпушувача в тісті почнуться передчасно.

Такий розпушувач потрібно додавати саме в борошно, ще до замішування тіста і змішування всіх інгредієнтів.

Розпушувач: чим замінити?
Розпушувач: чим замінити? https://sgushhenka.ru/poleznye-sovety/zamenit-razryxlitel-i-sodu.html

Найпростіший розпушувач своїми руками – сода

Насправді не обов'язково проводити вдома цілі хімічні експерименти – в певних випадках досить замість розпушувача просто додати звичайної соди. Такий «пекарський порошок» спрацює знову-таки і в здобному, і в пісочному, і в заварному, і в бісквітному тісті. Але тільки за однієї головної умови – якщо серед його інгредієнтів є кислі продукти. Як це працює і скільки саме потрібно соди ?

Харчова сода спрацює як розпушувач тіста вже під час випікання вашого творіння. Так як невелика кількість вуглекислого газу виділяється з неї при підвищеній температурі, починаючи від 60-и градусів. Якщо додати соду попередньо в борошно, а потім змішати з нього тісто з додаванням будь-якого кисломолочного або кислого продукту, то випічка вийде чудова. Це можуть бути кефір, йогурт, сметана, сік із фруктів або пюре.

Алкогольні напої – альтернативні розпушувачі тіста

У більшості випадків мова йде про коньяк, але в принципі для цілей розпушення тіста підходить і горілка, і будь-який інший міцний алкоголь. Однак варто звернути увагу на те, що «розпушувач з міцним градусом» підходить тільки для дріжджового і пісочного бездріжджового тіста.

При цьому врахуйте, що ром і коньяк додають випічці благородства, залишаючи вже в готовій страві ледь вловимий приємний запах. Ці види алкоголю кращим чином спрацюють в пісочному бездріжджовому тісті. А ось горілка – краще в звичайному дріжджовому, а також тому дріжджовому, яке готується на опарі (так воно буде навіть краще підніматися).

І тут головне – не помилитися в розрахунках. Одну столову ложку алкоголю слід додавати в тісто, порівнюючи з його вагою в 1 кілограм. Вирахувати вага тіста можна приплюсувавши вагу всіх його складових. Тому готувати на око в такому разі не дуже вийде.

Влити алкоголь можна на різних етапах готування тіста – і попередньо додати його в рідкі складові, і додати заздалегідь в чисте борошно.

Як це працює? Завдяки своїм властивостям міцний алкоголь знижує клейкість борошна, даючи таким чином випічці в кінцевому рахунку ту саму легкість, за яку ми боремося.

Розпушувач
Розпушувач https://lifehacker.ru/chem-zamenit-razryxlitel-testa/

Газована вода – відмінний спосіб поліпшити випічку

Якщо ви займаєтеся випіканням борошняної смакоти на основі води, то гарною альтернативою магазинному пекарського порошку стане розпушення за допомогою звичайної газованої води. Вона відмінно спрацює для приготування здобного, заварного, прісного і різних видів «водного» тіста. А щоб отримати прекрасний ефект легкості випічки, потрібно просту воду (якою належить заправляти тісто за рецептом) замінити газованою. А далі в усьому слідувати своєму традиційному способу приготування страви.

Для таких цілей краще всього підходить сильногазована мінеральна вода. А якщо додати до неї щіпку лимонної кислоти і дрібку солі, то ефект посилиться.

Розпушувач – не вирок: можна і без нього

Є такі види тіста, для приготування яких пекарський порошок взагалі нічим не варто замінювати. Так, наприклад, в бісквітне тісто зазвичай рекомендується додавати розпушувач. Однак насправді це далеко не обов'язково. Тому що бісквіт готується на основі яєць. А збиті з піною білки відмінно справляються з функціями пекарського порошку. Тільки в такому випадку особливу увагу приділіть саме «добуванню» цієї пухнастої пінки. Коли вона з'являється, білкову суміш відразу ж вводять в тісто. Це треба робити акуратно, тому що вуглекислі бульбашки легко руйнуються. Коли тісто остаточно замішане, варто негайно відправляти його на випікання. Адже дія такого специфічного розпушувача швидко осідає.