День діда Мороза і Снігуроньки

Це незвичайне свято прийшло до нас від язичницьких традицій і вірувань. Часто сьогодні розповідають про різні легенди і казки про цих персонажів. За переказами Снігуронька полюбила людину, і їй довелося залишитися на землі до весни, вона не полетіла на північ і розтанула. А Морозом вважали зимового Велеса, тобто головного противника Перуна. Дружиною Мороза була Сніжна Цариця, а дочка їх звали Снігуронькою. І це свято означало лише те, що зима закінчується, а ще скоро святкуватимуть Масляну.

Свята 30 січня, фото: Культура.рф
Свята 30 січня, фото: Культура.рф

Фестиваль Ароматної пагоди

Так називають фестиваль у В'єтнамі, який проводять щороку в 6 день місячного календаря від першого місяця в році. У цій країні – це саме тривале свято, яке відзначають більше 2 місяців. В центрі події – молитва, яку вимовляють у священній печері Хуонг Тіч в певний час. Ароматна пагода – це стародавнє буддійське святилище у В'єтнамі в провінції Хатаї. До неї сходяться паломники з усієї країни. У цьому місці моляться Всевишньому за рідних і за себе, намагаються захистити себе від злих духів і отримати допомогу добрих. Зараз пагодою є не тільки храм, але ще й гірські і печерні святилища, які вважаються історичними пам'ятками у В'єтнамі.

Свята 30 січня, фото: Инкомартур 93
Свята 30 січня, фото: Инкомартур 93

Православні свята:

  • Поклоніння першому пустинножителю і ченцю Антонію Великому.
  • Преподобного Антонія Димского.

Антон – перезимник, Антоніна – половина

Антонов день відзначають на честь преподобного Антонія Черноезерского, і називали його Антоніни Половини, тому що як раз пройшла половина зими і вже відчувається, що скоро настане весна. А якщо небо затягнули хмари, то значить скоро прийде заметіль. Прийнято було сьогодні пекти колобки, які були символом сонця. Толокно для них змішували з борошном, маслом і яйцями. Додавали ще сіль і молоко і робили з такого тіста круглі булочки. Намагалися на Антона відвалити порчу, тому по стежці на подвір'ї проводили гострим серпом межу. Так намагалися відсікати порчу.

Популярні новини зараз
Одна квитанція "поважчає" на 150 грн: як в Україні зміняться тарифи на світло, газ та воду На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Народні прикмети на 30 січня

Як повідомляв Знай.ua найближчим часом в Україні з'являться системи тестування для коронавіруса.

Також Знай.ua писав, підвищення пенсій не принесе очікуваної радості українцям.

Нагадаємо, такий антисанітарії як у цьому відомому супермаркеті, ви давно не бачили.