Вчені кажуть, що пристосувати виноградники до нового клімату цілком реально. Але через глобальне потепління 85% усіх виноградників можуть опинитись в зоні ризику.
Вчені дійшли до такого висновку після дослідження виноградників та рівня витривалості сортів винограду, пише видання The Independent, посилаючись на офіційний звіт про дослідження в "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Щоб далі продовжувати виготовляти вино та взагалі зберегти свої виноградники, господарям доведеться змінити сорти, які вони вирощують, на більш витривалі. Зміна клімату, виявляється, дуже впливає на вирощування цієї ягоди. Виноград - надзвичайно чутливий до різкої зміни температури.

"У певному сенсі вино схоже на канарку у вугільній шахті, оскільки клімат впливає на сільське господарство", - сказав Бенджамін Кук, співавтор дослідження з Колумбійського університету.

вина "Мікадо"
вина "Мікадо"

Під час дослідження вчені обрали 11 сортів винограду, щоб побудувати модель того, як кожен з них буде дозрівати та плодоносити за трьох різних можливих шляхів приходу глобального потепління: на 0,5°C, на 2°C і на 4°C. Потім вони використали прогнози зміни клімату, щоб з’ясувати, які регіони все ще будуть життєздатними в майбутньому.

Вино, фото freepik

Популярні новини зараз
Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Кого не мобілізують до армії: перелік професій Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа
Показати ще

Автори дослідження кажуть, що у разі глобального потепління на 4°C 85% земель, придатних для виноградників, більше не зможуть виготовляти вина. Але, якщо людству вдасться зменшити кількість викидів парникових газів й обмежити глобальне потепління до 2°C, такі регіони можуть скоротитися на 56%. Не найкращі перспективи, але шанс є.

Вино, фото freepik

"Є всі можливості пристосувати виноградарство до теплішого світу, - сказав професор Кук. - Це просто вимагає серйозного ставлення до проблеми зміни клімату".

Нагадаємо, кліматична зброя чи звичайний астероїд: в Австралії відшукали "космічного гіганта".

Як повідомляв портал Знай.ua, Ґрета Тунберг виступила в Давосі з посланням до людства: ″Залишилося 8 років, щоб врятувати планету″.

Також Знай.ua писав, не лише коронавірус: в Тибеті знайшли невідомих науці небезпечних паразитів.