Знай.юа зібрав для вас інформацію, що стосується такої важливого події для християн. Дізнайтеся, що таке Стрітення Господнє? Коли Україна відзначає це православне свято? Що воно означає, що можна робити та чого не можна? Ви знайдете тут опис свята. Ми також розкажемо вам про те, якого числа католицьке Стрітення. І постараємося відповісти на всі запитання, що цікавлять читачів.

Що означає свято та що розуміти під Стрітенням Господнім?

У 2020 році Стрітення Господнє припадає на суботу, 15 лютого. Ця дата символізує 40-й день народження Ісуса Христа. І присвячена принесення немовляти до храму Єрусалима.

Ще про це свято відомо, що воно двонадесяте. Значення цього церковного терміна наступне: Стрітення Господнє входить до списку дванадцяти найважливіших після Великодня православних свят. Вони відзначаються, як важливі православні дати. Отже, це свято є одним із важливих християнських свят.

Католики відзначають Стрітення Господнє 2 лютого. На відміну від православних, католицька дата святкування відповідає григоріанському календарю - звідси й розбіжності у цій даті та датах інших церковних свят.

Деякі люди задаються запитанням: що таке християнське життя сьогодні? Який сенс проповіді, молитви, благословення? Насправді ці питання дуже важливі та глибокі. Коротко про все не розкажеш.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Для того, щоб пізнати всю глибину цього свята та християнства взагалі, потрібно читати Євангеліє, ходити до церкви, слухати проповідь, читати молитви, сповідатися, причащатися та творити добро. Усі ці діяння роблять людину духовно чистішою та ближчою до Бога.

Якщо слова «молитва», «ікона» відомі та зрозумілі багатьом, то є в церковному лексиконі й ряд термінів, які не для всіх зрозумілі: тропар, акафіст, апокрифи і т.д. Щоб зрозуміти їх глибше, варто взяти до рук Євангеліє, прочитати Біблію і зрозуміти Боже слово самому.

Сильна молитва та віра в Бога для православного - це особливий стан душі. У Стрітення Господнього і християнського життя православ'я бачить зустріч людства із Богом. Ми пов'язуємо із цим святом благословення Господом Ісуса Христа.

Однак завдання православних - не просто прийти до церкви і набрати свяченої води або взяти додому Стрітенську свічу. Якщо на Водохреще у нас прийнято святити воду, то люди масово роблять це.

Ми повинні своїми вчинками та молитвами нібито будувати місток до Бога. Та йти до нього по ньому, ставати ближчими.

Для кожного із нас відкрите серце Бога. І в будь-який момент ми можемо прийти до нього, попросити про допомогу, покаятися в скоєному. Бог любить усіх нас однаково не за гроші або таланти, а просто так. Тут недоречні замовляння, ритуали, ворожіння. Церква засуджує усе це, особливо у святкові дні.

Стрітення Господнє 2020: історія і традиції свята, akimovkast
Стрітення Господнє 2020: історія і традиції свята, akimovkast

Отже, коли відзначатиметься Стрітення Господнє, гадати теж не можна. Вважається, що не варто вирушати у цей день в якусь далеку дорогу. Не можна починати й планувати нові справи. А тепер давайте дізнаємося, що ж таке Стрітенська свічка.

Яке значення стрітенських свічок, у чому їхня особливість?

Найкраще для православної людини сходити на Стрітення до церкви, взяти участь у церковній службі. Раніше у цей день і зовсім було прийнято брати із собою додому із храму Стрітенські свічки.

Ця традиція збереглася досі. І сьогодні ми розкриємо цю тему дещо глибше. Адже, напевно, багатьом із вас незрозуміло, якою буває Стрітенська свічка й у чому її відмінність від звичайної. Виявляється, освячення цих свічок не зовсім звичайне.

Ті свічки, які продаються у церковних крамницях, також освячені. Однак, коли відзначається Стрітення Господнє, має місце процес освячення свічок. Наприклад, як свята вода, яка освячується на Водохреща, на кшталт Стрітенських свічок, які освячують кілька разів на рік особливим чином.

Вважається, що коли горить Стрітенська свічка під час молитви, то вогонь має благодатну силу. Запалюючи її, можна звертатися із молитвами до образів святих, просити заступництва Божого для дітей, у хворобах, при виборі супутника життя доречна молитва на заміжжя, можна звертатися у цей день до Бога при виборі професії, придбання житла і т.д.

Православні віруючі кажуть, що при щирому зверненні по Божу допомогу наші бажання збуваються. І багато життєвих проблем вирішується. Щира віра того, хто молиться перед Богом біля ікони із запаленою стрітенською свічкою, призводить до швидкого виконання просимого. І такі свічки можна й потрібно брати із собою додому, щоб під час читання молитви вдома, запалювати їх.

Яка історія виникнення свята, його традиції?

Для Стрітення Господнього характерна церковнослов'янська «зустріч». Тобто це православне свято вважається тим днем, коли зустрічаються Старий і Новий Заповіти. Дана тема докладно трактується у святому писанні Євангелії.

Як повідомляє канонічна книга, маленького Ісуса принесли до храму божого, щоб присвятити його Богу. Це сталося на сороковий день після появи на світ новонародженого. Батьки Марія із Йосипом прибули із Вифлеєму до храму Єрусалима.

До речі, зі слов'янської мови слово «стрітення» означає «зустріч». І асоціюється із зустріччю людей у образі праведного старця Симеона із Всевишнім. Ще до зустрічі з Ісусом старцеві було доручено перекласти Святе Писання. Під час перекладу видання від пророка Ісаї святий прочитав фразу: «Се Діва в утробі зачне, і Сина».

Благочестивий Симеон вирішив, що тут помилка. Він вирішив замінити «Діва» на «Дружина». Однак у цей момент зійшов небесний ангел Господа і зупинив руку старця. Йому напророкували життя до тих пір, поки він не переконається у істинності пророцтва Ісаї.

Стрітення Господнє 2020: історія і традиції свята, 24 Канал
Стрітення Господнє 2020: історія і традиції свята, 24 Канал

Зустрівшись із сім'єю новонародженого, 360-річний благочестивий Симеон взяв на руки малюка й проголосив його Месією. Свято Стрітення начебто стало сполучним елементом між Новим та Старим Заповітом, періодом, коли зустрічається людство зі Спасителем.

Які відомі народні обряди та звичаї?

Лютий - останній місяць зими. У народі кажуть, що Стрітенські морози - останні. І після них прийнято вважати, що зима вже позаду. І можна починати готуватися до зустрічі з весною. А у весни, як правило, свій порядок.

На Стрітення із ранку варто сходити на службу до храму. Помолитися, купити Стрітенські свічки, які, вважається в народі, також допоможуть захистити будинок. За старих часів одна із традицій у це свято - освячення талої із бурульок води. Таку святу воду зберігали у старовину нарівні з хрещенською. Нею можна вмиватися за необхідності, окроплювати житло або вживати вранці по ковтку натщесерце.

Є ікона цього свята - зображення Ісуса, якого Свята Марія передає на руки старця Симеона. Благочестивий святий уособлює собою старий світ. А мати віддає своє чадо на спасіння нового світу. Ікона висловлює радість Стрітення та Страсну скорботу - це подвійна природа Стрітенського свята.

Вважається, що діти, народжені на Стрітення, будуть непоступливими та ними рухатиме у житті любов. До речі, розповіді предків свідчать, що у великі свята не можна нічого по дому робити. Забороняється шити, прати, прибирати, мити підлогу або вікна, стригти волосся тощо.

Вважається: якщо ми будемо працювати у велике свято, то викличемо гнів Божий. Але й шумно святкувати православне свято не варто. Відзначати його потрібно із молитвами та відкритою до Бога душею.

Стрітення Господнє 2020: історія і традиції свята, pravmir
Стрітення Господнє 2020: історія і традиції свята, pravmir

Які є Стрітенські прикмети?

Народ здавна асоціював Стрітення Господнє із зустріччю пір року. Тобто як Новий Завіт зустрівся зі Старим, так і зима зустрічається із весною, тобто старе із новим. Є деякі прикмети, які дійшли до нас від наших предків:

  • Коли через дорогу на Стрітення сніг передуватиметься, варто посіяти просо. Якщо відлига - пшеницю.
  • Коли нічне небо на Стрітення ясне та чисте, то буде гарним урожай яблук та груш.
  • У випадку, якщо буде у цей день відлига, чекайте на пізню весну.
  • Якщо зранку випаде дощ - буде ранній урожай пшениці та жита. Якщо сніг випаде опівдні - урожай буде середнім. Увечері - пізній урожай хліба.
  • Поривчастий Стрітенський вітер обіцяє загибель або хвороби посівів.
  • Гарна, тепла та ясна погода обіцяє теплу й м'яку, сонячну весну.
  • Якщо ввечері напередодні свята небо зоряне, то зима ще час від часу даватиметься взнаки: передбачається сніг та сльота, а весна буде пізньою.
  • Відлига - до поганої весни.
  • Якщо випаде сніг, весна буде мокрою.
  • Сонечко на Стрітення свідчить про те, що морозів більше не буде. Якщо ж сонця на небі не буде - грядуть сильні морози.
  • Якщо розіграється хуртовина - буде неврожайний рік.

Фото

Стрітення Господнє 2020: історія і традиції свята, 24 Канал
Стрітення Господнє 2020: історія і традиції свята, 24 Канал

Стрітення Господнє 2020: історія і традиції свята, akimovkast
Стрітення Господнє 2020: історія і традиції свята, akimovkast

Господнє 2020: історія і традиції свята, pravlife.org
Господнє 2020: історія і традиції свята, pravlife.org

Стрітення Господнє 2020: історія і традиції свята, Politeka
Стрітення Господнє 2020: історія і традиції свята, Politeka

Стрітення Господнє 2020: історія і традиції свята, wallpapers-feniх
Стрітення Господнє 2020: історія і традиції свята, wallpapers-feniх

Відео