Стрітення Господнє - є одним з найдавніших свят у православ'ї. Це свято має одну офіційну дату і в 2020 році, як і раніше припадає на 15 лютого. У цій статті ми трохи розповімо про історію свята, так як вона виникла набагато раніше, ніж християнство. Саме тому з цим святом пов'язано величезна кількість різних традицій, звичаїв і обрядів. Слово «Стрітення» - зі старослов'янської перекладається як зустріч.

Така назва була дана тому, що в цей день, на думку наших предків - зима зустрічається з весною, і відповідно починають відбуватися різні зміни в ході річних циклів. З релігії ж відомо, що стрітення - це такий символічний день, коли людство зустрічається зі своїм Спасителем. Віра кожного цінна і унікальна, ось таким чином і почався розвиток згадки даного свята.

Історія свята Стрітення Господнє

Історію виникнення свята пов'язують з народженням Ісуса Христа. Про це хотілося б розповісти докладніше, і так згідно з традицією і Законом Мойсея, на сороковий день після того, як жінка народила, вона могла відвідати храм, і таким чином «очиститься». Так само історії свідчить, що якщо жінка народила первістка хлопчика, то в такому випадку необхідно було здійснити ритуальне жертвопринесення - ягняти, а якщо сім'я була не дуже заможна і таке пожертвування не могла собі дозволити, то допускалася жертва у вигляді пари голубів.

Марія і немовля Ісус прийшли в храм саме на 40 день після того, як він народився на світ. З тієї причини, що їх сім'я була досить - таки бідної, а Марія власне не потребувала в очищенні, так як була непорочною, то в жертву вони принесли двох голубів. У цей момент в храмі і відбулася та сама зустріч - «стрітення», після якої свято отримало свою назву.

Ісуса і Марію зустрічає Симеон Богоприємець, який є мудрим і праведним старцем, так само він відомий, як один з учених-тлумачів, що побачили Святе Письмо на грецьку мову. Переказ свідчить, що святий старець самостійно перекладав книгу пророка Ісаї і прочитавши слова «Се Діва в утробі зачне, і Сина», вирішивши, що в тексті описка і замість «Діва» має стояти «Дружина». Але в цей момент ангел Господній зупинив руку Симеона і переконав його, що він буде жити до тих пір, поки особисто не зможе переконається в істинності даного пророцтва Ісаї.

Популярні новини зараз
У ТЦК потрібно і жінкам: кому з українок загрожує мобілізація після 18 травня Тепер в ухилянтів заберуть останнє: змусять платити шалені гроші Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року Українцям виплатять матеріальну допомогу: хто отримає гроші і як оформити заявку
Показати ще

Йшов час, і Симеону здавалося, що він чекає вже цілу вічність, так йому довелося прожити практично триста років. Але коли настав день і Симеон зайшов до храму, бо цю необхідність вселив йому Дух Святого, побачивши там Марію з немовлям, святий Симеон взяв Ісуса на руки і сказав до нього такі слова: «Нині відпускаєш раба Твого, Владико, по слову Твоєму, з миром, бо побачили очі мої спасіння Твоє, яке Ти приготував перед всіма народами, світло на просвіту поганам і на славу народу Твого Ізраїля ».

Історія свята Стрітення
Історія свята Стрітення Господнє, liza.ua
Історія свята Стрітення Господнє

Як і було записано пророцтво, в той же день Симеон відійшов в інший світ, і його осяяла радість від зустрічі з сином Божим. Так само в той час Ісуса разом з Марією в храмі побачила ще одна свята - пророчиця Анна. Вона тут же привітала, а після цього вирушила до Єрусалиму, щоб повідомити всім, хто живе там людям звістку про його прихід.

Як уже згадували, дата цього свята фіксована, щороку її відзначають на сороковий день після Різдва. Православні християни з року в рік відзначають це свято 15 лютого, католики ж відзначають його 2 лютого, а в вірменської православної традиції свято призначений на 14 лютого.

Особливості та зміст свята

Саме в цей день в особі святого Симеона Старий Завіт зустрічається з Новим - з християнством у вигляді маленького Ісуса, при цьому поступившись йому, відійшовши в минуле. Природно з цим святом крім відомих християнських традицій, так само пов'язана величезна кількість народних, язичницьких, обрядів і вірувань, які наш народ успадкував від предків.

Всі ці обряди і традиції людство проносить через покоління і щосили намагається їх дотримуватися і вчити своїх дітей суворо їх дотримуватися, так свято Стрітення залишається актуальним донині. Основна їх частина пов'язана з посівним календарем і всілякими сільськогосподарськими роботами, крім цього ще відомий ряд прийме на погоду, змови на гроші, багато ворожінь на долю, їх відповідно до традицій прийнято проводити саме на Стрітення.

Так, напередодні цього свята всі хто строго дотримувався і шанував традиції, збиралися разом, щоб провести кілька спільних гідний і дізнатися, що кожного з них чекає в новому році. Найчастіше ворожили молоді люди, але часом до них приєднувалися дітки, просто поспостерігати за самим процесом гадання. Так само не рідкість було влаштування різних змов на гроші, найчастіше сім'ї які хотіли збільшити свій достаток в майбутньому році здійснювали змову всією сім'єю, і кожен вважав, що головне віра в майбутнє, і тоді все гадання і змови будуть здійснюватися. Про кожного з цих пунктів ми докладніше розповімо в цій статті.

Відомі народні традиції в це свято

Всі відомі нам свята мають ряд традицій і обрядів, які всі віруючі люди намагаються дотримуватися, ось і Стрітення Господнє не їсти винятком. У це свято існує ряд церковних і язичницьких традицій, які з них пов'язані зі Стрітенням читайте нижче в статті. Найчастіше всі ці традиції дуже переплетені між собою і досить - таки не просто визначити їх справжні корені.

Таким чином, щоб слов'янам було простіше прийняти нову віру, батьками церкви було прийнято рішення використовувати вже існуючу аналогію - свято зустрічі Зими і Весни, який на той час уже відзначався в той же період, що і Стрітення Господнє. І в подальшому все видозмінені звичаї цього дня стали церковними канонами. Природно головним з них став - освячення свічок на Стрітення.

Таким чином, традиція полягала в тому, щоб під час святкового богослужіння в церкві освячувати свічки, а після цього роздати їх все серед прихожан. Цінність цих свічок була безмежна, їх потрібно було обов'язково принести в свій будинок і зберігати протягом усього року. В Україні їм дали назву «громничну» свічки. Наші предки стверджували, що ці свічки здатні оберігати будинок від негоди: бурі і смерчі, посіви - від граду і буйного вітру, а людини - від удару блискавки, пристріту і хвороб.

Народні традиції
Відомі народні традиції, svyat.org
Відомі народні традиції

Вперше така громничну свічка було запаллено відразу після того, як людина поверталася додому після відвідин церкви. Після, протягом усього року свічку було прийнято запалювати в таких випадках:

  • якщо на будинок насувалася страшна негода,
  • якщо поруч з будинком починався пожежа або інший природний катаклізм,
  • якщо з'являлися складності під час пологів,
  • якщо людину «здолала чорна хвороба», така, як епілепсія, запалювання свічки в той час,
  • коли людина помирала дозволяла йому спокійніше і простіше покинути світ живих.
  • наступною не менш важливою традицією в цей свято було освячення води, зараз вода з церкви була так само цінна, як і та, яку люди набирають на хрещення. Спочатку по одній з найперших традицій, воду не носили до церкви на освітлення, а збирали її з танучих бурульок. Ще Стрітенську воду люди використовували для: лікування ран і різних внутрішніх хвороб, від пристріту і відьмовских чар, кропили нею воїнів перед тим, як ті йшли в бій, на початку сезону пасічники кропили нею вулики, для хорошого додавання меду, ще цієї водою було прийнято окропляти домашню худобу під час його першого вигону на пасовище після довгої зими - це дозволяло убезпечити його від різної хвороби.

Найпоширеніші народні прикмети на Стрітення Господнє

Так само, як і в слов'янській традиції Стрітення є переломним днем, так як саме сьогодні Зима зустрічається з Весною і вперше «бореться» з нею. Так здавна з днем ​​п'ятнадцятого лютому пов'язане величезна кількість різних прикмет, які стосуються врожаю, погоди, майбутніх подій майбутнього року. Нижче пропонуємо докладніше дізнатися ряд найвідоміших народних прикмет:

  • Якщо в ніч перед Стрітенням небо чисте і добре видно всі зірки, то садівники можуть розраховувати на хороший урожай фруктів в майбутньому році;
  • Якщо починається відлига, то розуміли, що весна буде пізньою, надто сильний вітер - є негативним знаком, так як урожай буде незначний;
  • Наступна прикмета свідчить, що якщо в цей день надто тепло, що навіть лід на калюжах відтавав, то це - не дуже хороша прикмета. З тієї причини, що зима взяла верх, і варто чекати нової хвилі холодів, а весна відповідно буде пізньою в цьому році. З цієї причини весь урожай залишається під загрозою, так як майбутні морози можуть йому серйозно нашкодити.

Прикмети на Стрітення Господнє
Найпоширеніші народні прикмети на Стрітення Господнє, u-f
Найпоширеніші народні прикмети на Стрітення Господнє

У цій статті ми розкрили тему Стрітення Господнього, розповіли про історію виникнення свята, про основні його традиціях і прикмети, до яких варто прислухатися, щоб прийдешній рік був успішним у всіх починаннях. Так само постаралися зацікавити читача і прищепити йому бажання до збереження всіх традицій, які людству відомі такий тривалий час.