В цей день відзначають цікаве свято, яке за церковним календарем відноситься до Макарія Великого. Але в народі його вважали цілителем від багатьох хвороб, тому проводили багато ритуалів для зміцнення здоров'я. Але саме головне – пили трав'яний чай, щоб бути сильніше і здоровіше. А ще дивилися за прикметами на весну, тому ще день іноді називали Весноуказчиком або Ясним Макаром.

Макарія ще називають Єгипетським, тому що він там жив. Коли його батьки померли, Макарій вирішив піти в Фаранську пустелю і через кілька років став учнем Антонія Великого, який теж жив у пустелі. У віці 40 років Макарій зміг стати священиком і чернечим настоятелем. Кожен день до нього приходили люди, комусь потрібна була допомога, а комусь хороша порада. Але це відволікало Макарія від молитов, і він вирішив вирити під келією печеру, в якій ховався, щоб приділити молитві більше часу. Вважається, що він творив багато чудес і навіть воскрешав мертвих.

Свята 1 лютого, фото: Православный календарь
Свята 1 лютого, фото: Православный календарь

Чого не можна робити

В цей день категорично заборонено працювати, якщо не хочете так само провести і весь рік. Не надягайте чорний колір і темні відтінки, Макарій дуже не любить його. Також краще не стригти волосся. Уникайте в своїй промові непристойних слів і не пускайте нікого додому, навіть рідних і знайомих. У кожного повинен бути свій ключ, і він повинен сам відкрити двері. Не відомо, хто насправді потрапить у ваш будинок, під виглядом близьких і рідних. Запаси і гроші не рахуйте, особливо це відноситься до зимових заготовок. Якщо їх перерахувати, то їх може не вистачити до весни, тобто час буде голодним.

Народні прикмети на 1 лютого

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте
Показати ще

Прикмети, прислів'я та повір'я

  • Вважається, що в ніч на сьогодні можна побачити віщий сон, тому до них потрібно уважніше придивлятися.
  • Яка на Макара погода, така ж буде протягом всього лютого.
  • Якщо хуртовина сильно розгулялася за день, то вона збережеться ще надовго.
  • Сильні морози віщують тепле літо.
  • Іменинники будуть великими фантазерами і балакунами, їх камінь талісман – алмаз.
  • В цей день можуть нападати скрізь біди.

Як повідомляв Знай.ua у лютому в життя українців багато в чому зміниться – від погоди, до тарифів.

Також Знай.ua писав, в Україні з'явиться популярний лоукост, подорожі стануть набагато дешевші.

Нагадаємо, Aliexpress зупинив поставки товарів з Китаю через смертельний коронавірус.