3 лютого, відзначається народне свято Максимів день, яке також часто називають Максим - розрадник. У православному календарі це дата вшанування пам'яті преподобного Максима Грека, релігійного публіциста і перекладача. Про історію та традиції свята читайте далі у матеріалі.

З церковних переказів відомо, що преподобний Максим жив у XIII-XIV століттях. Він був із знатного грецького роду. Після тривалих подорожей і вивчення багатьох наук і мов Максим вирішив стати ченцем.

преподобний Максим Грек

Коли великий князь Василь III захотів розібратися з книгами і рукописами своєї матері, на його прохання з Греції приїхав чернець Максим. Першими його перекладами зрозумілою слов'янам мовою стали Псалтир і Діяння Апостолів. Також він залишив багато власних праць, одною з яких є автобіографічний твір. Максим Грек помер у 1556 році в Троїце-Сергієвій Лаврі.

Народні прикмети на 3 лютого

Популярні новини зараз
Більше зняти та обміняти не вийде: які обмеження встановили банки Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома ПриватБанк скасував плату за важливу послугу: до кінця року не візьмуть жодної копійки Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче
Показати ще

Здавна вважався святий Максим утішителем. Прийнято вважати, що він допомагає людям впоратися з усіма бідами. Крім того, християни молилися йому про заступництво за вдів і сиріт.

Кожна людина в Максимів день повинна була згадати добрим словом всіх, хто коли-небудь приходив їй на допомогу, а також допомогти в чомусь у відповідь.

Також у цей день люди молилися про благополуччя в домі. За традицією подружжя виходило у двір, тримаючись за руки, і разом струшувало з дерев іній. При цьому було прийнято говорити: «Що Бог поєднав, те людині роз'єднати не під силу».

Господині в Максимів день готують пироги з м'ясом, яйцем, грибами або рибою і пригощають ними не тільки рідних і близьких людей, але і голодних і злиденних.

Наші предки вірили, якщо 3 лютого дме сильний вітер, знахарі читають замовляння. Особливо ефективними в цей день вважаються любовні привороти. Тому молоді незаміжні дівчата ворожили на судженого і проводили спеціальні магічні ритуали.

Нагадаємо, Aliexpress зупинив поставки товарів з Китаю через смертельний коронавірус.

Як повідомляв Знай.ua у лютому в життя українців багато в чому зміниться – від погоди, до тарифів.

Також Знай.ua писав, в Україні з'явиться популярний лоукост, подорожі стануть набагато дешевші.