Українцям оприлюднили аудіозапис розмови пілота іранської авіакомпанії "Асеман Ейрлайнз" з диспетчером аеропорту в Тегерані. В аудіофрагменті чітко чутно, що чоловік став свідком як запуску ракети в бік Boeing 737 авіакомпанії “МАУ”, так і самого вибуху літака.

Рейс Шираз-Тегеран, номер 3768 як раз наближався до аеропорту столиці Ірану, коли збили український літак. Побачивши пуск ракети, командир літака негайно повідомив диспетчера і розказав про об’єкт, який був ідентифікований як ракета. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський.

Аварія МАУ, фото 33 канал
Аварія МАУ, фото 33 канал

"Зараз у нас є ще один запис. Чому я кажу "ще одна", тому що в мережі з'явилося відео з невідомих записів, на якому видно збивання чогось чимось. Спочатку було так. А зараз наші фахівці отримали запис, яку ми ще тоді без доступу до диспетчерської і без "чорних ящиків" отримали, і яка повністю збігається з відео, яке було в мережі", – пояснив Зеленський.

Фрагмент збитого літака МАУ, Wikipedia

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Пілот не зміг розпізнати напрям атаки, але невдовзі траєкторія польоту стала зрозумілою і він побачив спалах вибуху у небі, про що також сказав диспетчеру.

"Там все чути – він каже, що "мені здається, що летить ракета", він це говорить і перською та англійською мовами, там все зафіксовано. Дійсно це доводить, що іранська сторона знала з самого початку, що наш літак збила ракета, це їм було відомо вже на момент збивання. Після цього пострілу іранський диспетчер виходить на зв'язок з нашим літаком дуже багато разів, але там тиша", – зауважив Зеленський.

Приведений аудіозапис показує, що іранська сторона вже початково мала достатньо свідчень про причини катастрофи з українським Boeing 737.

Іран заплатить сім'ям українців, чиї родичі розбилися в авіакатастрофі біля Тегерана, за 80 тисяч доларів компенсації. Українська влада виділила по 200 тисяч гривень сім'ям загиблих. Це була перша частина загальної компенсації. А друга буде від авіакомпанії МАУ через страхові компанії.

Boeing 737, що належав компанії "МАУ", був збитий 8 січня 2020 року ракетами, випущеними іранськими військовими. В катастрофі загинули всі 176 людини, що перебували на борту.

Нагадаємо, раніше іранський пілот бачив ракету, що збила український літак МАУ: в мережу злили аудіозапис розмови з диспетчером.

Як повідомляв портал "Знай.ua", пілоти українського Boeing 737 відвели літак від житлових будинків Тегерану.

Також "Знай.ua" писав, що в мережі з'явилося відео, де Іран запустив дві ракети в український Boeing 737.