В Україні планують оголосити новий етап війни з палінням. Під заборону можуть потрапити тютюнові викладки, "смачні" і "міцні" сигарети. Крім того, всі пачки хочуть зробити стандартизованими з великими фотографіями хворих органів курців. Вікове обмеження для покупки сигарет мають намір збільшити до 21 року.

Депутати внесли в Раду законопроект, що посилює боротьбу з курінням. Документ прирівнює використання електронних сигарет до звичайного куріння, і якщо документ ухвалять, то їх не можна буде використовувати в громадських місцях і продавати неповнолітнім.

Викладка цигарок, фото: dniprograd.org
Викладка цигарок, фото: dniprograd.org

Щоб у дітей було менше спокуси купувати сигарети, всі пачки зроблять стандартизованим — незалежно від марки тютюнові вироби повинні бути темно-коричневого кольору без логотипів. Вони відрізнятимуться лише торговими назвами, які повинні бути уніфікованого кольору, шрифту і формату. Крім того, в обов'язковому порядку виробники повинні будуть розміщувати на пачках з двох сторін великі ілюстрації хворих органів завзятих курців.

В результаті медичні попередження будуть займати 65% упаковки, а не 50%, як зараз. На пачці також будуть міститись два попереджувальні написи: обов'язкова "Куріння вбиває" і комбінована — один з 14 варіантів. Розташовуватися такий напис має у верхній частині упаковки. Водночас розглядається питання збільшення штрафів за куріння в громадських місцях.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Також згідно з документом, всі вироби, які містять смако - й ароматичні добавки в будь-якому з компонентів забороняються до продажу. Під обмеження потрапляють і сигарети зі смаковими капсулами у фільтрах. Передбачається заборонити виробництво "міцних" сигарет. Водночас писати на пачці інформацію про вміст нікотину та смоли в димі сигарет заборонено.

Куріння - фото Укрінформ
Куріння - фото Укрінформ

Законопроектом буде заборонено не лише рекламу сигарет, але і їх викладення. В торгових мережах можна мати тільки прейскурант тютюнової продукції. А курилки поступово пропонують ліквідувати.

Фахівці прогнозують, що швидкого ефекту від закону не буде, але в перспективі він може знизити відсоток курців, зокрема, серед молоді. Щодо іншого боку закону — за даними Мінфіну, лише одна заборона на викладку сигарет здатна завдати бюджету збитків у розмірі 3,8 млрд грн на рік.

Варто зауважити, що згідно з глобальними опитуваннями дорослих про вживання тютюну в Україні (GATS) кожен п'ятий українець щодня курить тютюнові вироби — загалом це 7,2 млн дорослого населення. Але особливо критичною є ситуація з поширенням куріння серед молоді.

Цигарки
Цигарки
dtkt.ua

Нагадаємо, вейп і підлітки-вейпери: чого чекати від електронних сигарет — шкоди чи користі?

Як повідомляв портал "Знай.ua", як розпізнати загрозу інфаркту та врятувати своє життя: симптоми, профілактика й лікування

Також "Знай.ua" писав, у МОЗ показали шокуючі фото, як породіллям передають цигарки в памперсах та хлібі