Серцево-судинні захворювання є головною причиною смерті серед жінок. Частково це пояснюється тим, що тривалий час дослідження їхніх симптомів, профілактика й лікування орієнтувалися лише на чоловіків.

Попри загальновідомі відмінності в будові тіла, у медицині переважають такі сформовані підходи до чоловіків і жінок, ніби ці дві статі абсолютно ідентичні біологічно і фізіологічно. Тобто зазвичай "нормальним станом" вважається саме той, що притаманний чоловічому організму, пише DW.

Прийом у лікаря, фото: galka.if.ua
Прийом у лікаря, фото: galka.if.ua

Така ситуація призвела до того, що сьогодні занадто мало відомо про профілактику, симптоми, можливості лікування та форми серцево-судинних захворювань у жінок. При серцевому нападі артерії, що постачають серце кров'ю, закупорені. Як наслідок до уражених ділянок серцевого м'яза надходить замало кисню і вони відмирають. До початку клімаксу в жінок ризик серцевого нападу нижчий, ніж у чоловіків, оскільки на їхніх судинах і на стінках артерій накопичується менше атеросклеротичних бляшок. У молодому віці жінки, схоже, захищені своєю статтю. Цілком імовірно, що тут є зв'язок з менструацією.

Серцеві напади трапляються в жінок у середньому на 10-15 років пізніше, ніж у чоловіків, а саме — після 70 років. Однак, у жінок серцеві напади спричиняють зупинку серця тільки в 50 відсотках випадків. Така ж сама ситуація й зі слабкістю серцевого м'яза. Типовим симптомом слабкості серцевого м'яза є задишка, особливо після фізичних навантажень. Кров, яка більше не потрапляє в серце, застоюється й тисне на легені.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Підвищення пенсій з 25 березня: у кого і на скільки в Україні збільшаться виплати Кого не мобілізують до армії: перелік професій
Показати ще

Прийом у лікаря, фото: tvoemisto.tv
Прийом у лікаря, фото: tvoemisto.tv

Симптоми

Досить поширеним симптомом серцевого нападу є сильний біль у грудях, принаймні, це стосується чоловіків. Однак у жінок інфаркт може також проявлятися у формі крайньої перевтоми, нудоти, блювоти і задишки. Це призводить до того, що жінкам проблеми з серцем часто діагностують занадто пізно.

Проте гнітючий або різкий біль у грудях у жінок теж може вказувати на серцевий напад. Такі напади болю тривають понад п'ять хвилин і можуть поширитися на руки, черевну порожнину, спину, шию і навіть щелепу. Крім того, часто виникає відчуття тиску в області серця. Неприємні симптоми нерідко супроводжуються відчуттям панічного страху. Також існують і серцеві напади, що проходять майже без симптомів. Вони зустрічаються переважно у жінок і в разі діабету.

Вимірювання тиску, фото: 1000sovetov
Вимірювання тиску, фото: 1000sovetov

Фактори ризику

Основним фактором ризику серцевої недостатності є високий кров'яний тиск. Медики пояснюють, що протягом тривалого часу жіночі кровоносні судини піддаються більшому стресу. Тому лікарі радять, що вже з 20-річного віку артеріальний тиск жінок потрібно регулярно перевіряти.

Іншими факторами ризику щодо серцевої недостатності вважаються надмірна вага і жир на животі. Дослідження показують, що жінки, у яких форма тіла більше схильна до "яблука", ніж до "груші", мають вищий ризик серцевого нападу, навіть якщо їхній індекс маси тіла в нормі. Зазначається, що навіть одна випалена в день цигарка значно збільшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Пробіжка, фото: 24tv.ua
Пробіжка, фото: 24tv.ua

Зміцнення серцево-судинної системи

В першу чергу слід кинути палити. Додатковим фактором ризику щодо появи серцево-судинних розладів у жінок, які палять, вважаються й протизаплідні таблетки. Це стосується і тих жінок, яким трохи понад 30 років. Ще одним важливим чинником є рух. Те, що занадто тривале сидіння спричиняє серцево-судинні захворювання, доведено вже давно.

Також не варто нехтувати харчуванням. Здорова і збалансована дієта позитивно впливає на серце. Медики рекомендують їсти якнайбільше свіжих фруктів та овочів у великих кількостях, та уникати оброблених напівфабрикатів з високою калорійністю.

Овочі та фрукти, фото: agrotimes.ua
Овочі та фрукти, фото: agrotimes.ua

Нагадаємо, звичайний вітамін С зможе вилікувати онкохворих: неймовірне відкриття змінить усе

Як повідомляв портал "Знай.ua", живі й інактивовані: що входить до складу вакцини для дітей

Також "Знай.ua" писав, що синдром подразненого кишечника: як виявити та вилікувати найзагадковішу хворобу в світі