Вуха - один з найважливіших органів почуттів. І якщо людина стикається з тим, що з якоїсь причини вуха заклало, він починає відчувати дискомфорт не тільки фізичний, але і психологічний.

Іноді причиною недугу бувають дрібні проблеми, які легко можна вирішити. В інших же випадках закладені вуха послужать сигналом про більш серйозне захворювання.

Чому заклало вуха

Чому заклало вуха
Чому заклало вуха, www.mdcs.ru

Причин закладення вух може бути безліч. Говорячи про анатомічний аспект, закладення - наслідки блокування барабанної перетинки. Саме вона відповідає за гучність слуху і людський слух.

Причому перетинка може бути заблокована як зсередини, так і зовні.

Популярні новини зараз
Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Причини того, що вуха закладає:

  1. Різкі стрибки артеріального тиску. Вони часто відбуваються під час польоту на літаку. Також причиною може послужити тривалий підйом або спуск на велику висоту в ліфті. Закладення відбувається через збіг тиску зовні вуха, зсередини і в навколишньому середовищі. Серед основних симптомів, які говорять про те, що вуха закладені через перепади тиску: хворобливі відчуття, погіршення слуху і почуття розпирання.

  2. Отит. Віруси, різного роду бактерії і грибок стають збудниками запалення середнього вуха. Інфекція супроводжується підвищеною температурою тіла, болем у вухах, погіршенням слуху і виділеннями. Якщо запалення гнійне, людина відчуває, як перекочується рідина глибоко в вусі. Інфекція рідко приходить сама по собі. У більшості випадків отити - наслідок інфекційних захворювань в горлі або в носі, які дійшли по євстахієвої трубі до вух.

  3. Пробки. Вуха виробляють сірку, яка іноді накопичується в слуховому проході, забиваючи його і перешкоджаючи тим самим коректній роботі слуховий системи. Через сірчані пробки відбувається погіршення слуху, і виникає відчуття закладеності. Зазвичай виникнення сірчаних пробок не можна передбачити, так як вони ніяк не пов'язані із захворюваннями і зовнішніми подразниками.

  4. Попадання води у вухо. Наявність води у вусі легко виявити самостійно, орієнтуючись на власні відчуття. Вода буде перекочуватися по вусі.

  5. У вухо потрапив сторонній предмет. Ця причина поширена серед дітей. У їхніх вухах часто виявляються дрібні предмети, іграшки. Не намагайтеся самостійно промивати вухо.

  6. Нежить. Євстахієва труба тісно пов'язує вушну систему з носом і горлом. Вона здатна набрякати навіть при звичайній нежиті (як викликаній інфекцією, так і при алергічній).

  7. Попадання інфекції в зовнішній слуховий прохід. Основні симптоми: сильний свербіж у вусі, хворобливі відчуття і виділення. Зазвичай подібного роду інфекції потрапляють в вуха на відпочинку, в воді. І в подальшому розвиваються в слуховому проході. Ризик зараження інфекцією зростає в разі наявності невеликих подряпин в вухах.

Що робити, щоб позбутися від закладеності у вухах, залежить від того, що послужило причиною її виникнення.

Заклало вуха після купання: що робити

Заклало вуха після купання
Заклало вуха після купання, Лечу.ру

Попадання води в вуха - найпоширеніша причина закладання вух. Зазвичай рідина витікає з вух сама собою, після чого слух нормалізується. В такому випадку ви можете тільки прискорити процес:

  1. Для цього візьміть шматок марлі, скрутіть її в трубочку. Так вийде зробити турунди, що мають широке поширення в медицині. Засуньте в вухо, але не дуже глибоко.

  2. Якщо закладено тільки праве або тільки ліве вухо, ляжте їм на подушку. Постеліть рушник і просто чекайте, поки вода не почне текти.

І хоч це не несе особливої ​​загрози, і деякі стверджують, що немає необхідності отримувати воду. Але є ризик розвитку в ній інфекції.

Що робити, коли заклало вуха через хворобу

заклало вуха через хворобу
Заклало вуха через хворобу, Fishki

Якщо до закладання вух при застуді додаються закладений ніс, болі в горлі, підвищена температура тіла і виділення з вух, то це вірні ознаки наявності інфекції. У такому випадку лікування в домашніх умовах протипоказано, треба звернутися до лікаря. Фахівцю вдасться виявити, де знаходиться концентрація мікробів або грибка, якого вони виду і як з ними боротися.

Досвідчений лікар призначить відповідні ліки і знеболюючі препарати, якщо вухо сильно болить. І порадить, які з народних способів доречні в вашому випадку.

Не рекомендується лікуватися самостійно без попередньої консультації з лікарем, тому що в домашніх умовах ви не можете добре розглянути вухо зсередини. Є ймовірність, що всередині слухової труби є гній або виділення. В такому випадку народні засоби протипоказані.

ВАЖЛИВО! Ні в якому разі не прогрівайте закладене вухо при наявності інфекції самостійно. Необережність може стати причиною поранення барабанної перетинки або навіть втрати слуху.

До візиту до лікаря єдине, що з упевненістю можна робити при закладанні вуха внаслідок застуди, - закапати в ніс краплі для звуження судин. Якщо по закінченню декількох днів ситуація не змінилася, а відчуття стали хворобливими, це означає, що потрібно негайно звернутися до лікаря.

Заклало вуха в літаку або в ліфті: що робити

Заклало вуха в літаку
Заклало вуха в літаку, Visasam.ru

Найчастіше нічого робити не потрібно. Але ви можете запобігти виникненню проблеми. Для цього жуйте постійно жуйку під час польоту або підйому в ліфті. Завдяки цьому м'язи, які відкривають євстахієву трубу, починають активно працювати. У неї потрапляє повітря, а тиск стабілізується.

Якщо цей спосіб не допоміг, і вуха все одно заклало, то спробуйте стиснути крила носа так, ніби ви збираєтеся висякатися. Цей спосіб називається прийомом Вальсальви. Але його можна застосовувати тільки в тому випадку, якщо ви впевнені, що в вухах немає інфекції.

Іноді пошкодження, викликані тиском, становлять загрозу для здоров'я.Рекомендується звернутися за допомогою якщо:

  1. Хворобливі відчуття не проходять більше декількох годин, а біль стає все сильніше.

  2. У вухах постійно дзвенить і шумить.

  3. Паморочиться голова. Часом результатом сильного запаморочення може бути блювота.

  4. З вух витікає кров.

Посилити ризик закладання вух під час польоту можуть будь-які фактори: алергія, нежить і інфекції. Перед вильотом закапайте в ніс краплі для звуження судин або прийміть таблетки від алергії.

Що робити, якщо у вухо потрапив сторонній об'єкт

Не потрібно намагатися самостійно прибрати чужорідний об'єкт або прочистити вуха в домашніх умовах. Такі дії можуть бути небезпечні через великий ризик пошкодження барабанної перетинки. У такій ситуації рекомендується звернутися до лікаря за допомогою.

Заклало вуха через пробки - як бути

Заклало вуха через пробки
Заклало вуха через пробки, Клео.Ру

У домашніх умовах без використання отоскопа (прилад для огляду вух) неможливо точно визначити, чи є сірчана пробка причиною закладання вух.

Способи вилучення пробки з вух теж бувають різними. Наприклад, у випадках, якщо пацієнт нещодавно перехворів, в вухах були інфекції, а в барабанній перетинці дірка, то промивання протипоказане. Тоді лікарі дістають пробку спеціальним зондом з гачком.

В інших ситуаціях вухо промивають. Лікар бере великий шприц і наповнює його теплою водою. А пацієнт у цей час рівно сидить і тримає в руках ємність, в яку в подальшому стече вода. Лікарі враховують будову вуха і направляють струмінь води по задній стінці слухового проходу.

Не завжди вдається відразу витягти сірчану пробку. Тоді фахівці використовують спеціальні розчини, які допомагають розм'якшити пробку. Альтернативою такого засобу стане перекис водню. Але не користуйтеся перекисом самостійно, щоб побороти закладеність вух. Засіб має агресивний склад, а якщо є навіть маленькі подряпини, це може привести до додаткових ушкоджень.

ВАЖЛИВО! Не намагайтеся пробити сірчану пробку самостійно.

Людина не може вплинути на кількість вушної сірки, яку буде виробляти організм. А при чищенні не засовуйте вушні палички занадто глибоко, щоб не забити вуха сіркою.

Ознайомившись з основною інформацією, ви зможете з легкістю надати допомогу собі та близьким.