Синод Православної Церкви виключив зі своїх лав почесного патріарха Філарета. Про це повідомила прес-служба ПЦУ.

"Враховуючи відсутність на шести засіданнях Священного Синоду поспіль, необґрунтована відмова брати участь у засіданнях Священного Синоду незважаючи на письмове запрошення, було вирішено призупинити повноваження Почесного Патріарха Філарета як члена Священного Синоду", - сказано в повідомленні.

При цьому Філарет залишився єпископом ПЦУ, але втратив канонічні права та обов'язки, пов'язані з управлінням єпархією.

Філарет
Філарет

Також Синод покарав митрополита Луцького і Волинського Михаїла за святкування Різдва 25 грудня. На думку членів Синоду, зміна церковного календаря може призвести "до закріплення існуючих поділів і виникнення нових" серед православних в Україні.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

"Синод дозволив з благословення правлячого архієрея 25 грудня нового стилю здійснювати лише молебень з акафістом Різдва Христового і виконання колядок", - зазначили в ПЦУ.

Нагадаємо, предстоятель ПЦУ Епіфаній зізнався, що українці досі не готові до календарної реформи".

Як повідомляв портал Знай.uа, Філарет вимагав від Вселенського патріарха Варфоломія повернути оригінал документа, який був прийнятий Помісним собором УПЦ КП щодо її ліквідації.

Також портал Знай.uа писав, що ПЦУ запустить мобільний додаток для українців.