Картопля - смачний і поживний коренеплід, без якого вкрай важко уявити наше повсякденне меню. Враховуючи свою популярність, картопля залишається найпоширенішою городньої культурою, яку вирощують і на дачах або присадибних ділянках, і в більших масштабах. Ну а щоб зібрати багатий урожай, необхідно з розумом підійти до процесу вирощування картоплі. Тому дізнаємося, як і коли краще садити картоплю.

Як підготуватися до висаджування картоплі

Картопля
Картопля, фото: Фермер

Підготовка до городнього сезону починається ще восени. При зборі попереднього врожаю необхідно відібрати насіннєвий матеріал - рівні і «чисті» картоплини без поразок і пошкоджень, розміром із куряче яйце. Досвідчені городники рекомендують робити відбір матеріалу з кращих кущів, які дали найбільший урожай.

Але насіннєву картоплю можна й купити. Особливо, якщо мова йде про елітні сорти картоплі. Самий перевірений спосіб - поцікавитися карантинними документами та сертифікатами якості на насіннєвий матеріал, вибирати картоплю в спеціальних розплідниках. Тоді ви точно будете знати, що садите в землю і якого врожаю можна очікувати.

Картопля вимагає ретельної підготовки грунту
Картопля вимагає ретельної підготовки грунту, ТехКомИнвест

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Не варто залишати поза увагою і осінню підготовку ґрунту під майбутній картопляний сезон. Звичайно, краще щороку міняти ділянку для висадки картоплі, але в реальному житті це не завжди вдається. Тому плантацію під картоплю треба розпушити і внести перегній. Навесні ґрунт також необхідно зорати і боронувати, для насичення ґрунту киснем. Можна внести в ґрунт невелику кількості піску, для поліпшення якостей землі.

Для польових робіт зазвичай наймається трактор і використовується плуг, так швидше і ефективніше підготувати ґрунт під висаджування рослин. Ну а те, яким плугом найкраще проводити сезонні роботи, підкаже досвідчений фахівець. Якщо ділянка невелика, цілком можна обійтися своїми силами і використовувати ручний плужок або машину з мотоблоком.

Як вплинути на якість майбутнього врожаю картоплі перед висаджуванням

проростити картоплю
Перед висаджуванням картоплю треба проростити http://stroymanual.com/

Перед висаджуванням картоплю бажано «озеленити», продезінфікувати і проростити, тоді сходи будуть дружними і швидкими. Доречно розпочинати підготовку бульб в березні, в кінці місяця. Для цього насіннєвий матеріал необхідно перенести в тепле, місце, що провітрюється, можна з розсіяним освітленням. Коренеплоди рекомендують скласти в ящики, в один-два шари, рівномірно окропити водою і прикрити плівкою або соломою.

На пророщування картоплі піде приблизно 21-28 днів. Якщо передбачається висадка різаної картоплі, то плоди краще розділити завчасно, щоб зріз встиг покритися захисною «плівкою». До речі, обов'язково дезинфікуйте лезо ножа, щоб не заразити бульби і не зменшити якість майбутнього врожаю! Слідкуйте, щоб на кожній половинці була приблизно однакова кількість паростків, в іншому випадку сходи будуть не рівномірними.

Якщо ви висаджуєте невелику кількість картоплі «для себе», можна засипати в лунки або траншеї деревну золу, лушпиння цибулі або подрібнену яєчну шкаралупу. Такими засобами ви віджахнете шкідників, продезинфікуєте плід і створите найкращі умови для швидкого проростання бульб.

Деякі бувалі городники обов'язково обробляють картоплю розчином борної кислоти перед висаджуванням. Для цього 20 г кислоти необхідно розчинити у відрі чистої води. Також з метою профілактики хвороб бульб можна використовувати розчин суперфосфату. А ось вносити перегній або свіжий гній в ґрунт під час висаджування картоплі не рекомендують - це може вплинути на смак майбутнього врожаю.

Коли можна починати садити картоплю?

Щоб зібрати хороший урожай картоплі, потрібно правильно вибрати час для висаджування коренеплоду. Дачники та фермери знають масу способів визначення кращого часу для початку висаджування картоплі - за місячним календарем, народними прикметами, по погоді.

Картоплю починають висаджувати, коли на березі розпускається листя
Картоплю починають висаджувати, коли на березі розпускається листя, NExplorer

Мерзла земля категорично не підходить для вирощування картоплі, потрібно почекати прогрівання ґрунту до 8-10 ° на глибині 5-10 сантиметрів. Як правило, на початку травня місяця погодні умови вже дозволяють висаджувати картоплю, тому, на перші травневі вихідні всі городники традиційно виходять на поля.

Якщо тепла погода затримується, картоплю можна тримати під шаром соломи. А якщо передбачається більш рання висадка картоплі - в кінці квітня, то домагатися появи сильно довгих пагонів на плодах не варто. І не переймайтеся, якщо після появи паростків над землею нічна температура падає. Картоплю завжди можна підгорнути по верхні листочки, тоді рослина спокійно переживе ґрунтові морози.

Самий крайній термін висаджування картоплі - перший тиждень червня. У цей час можна висаджувати ранні і надранні сорти, інші просто не встигнуть дозріти до кінця «картопляного» сезону.

Які існують способи висаджування картоплі

Існує величезна кількість різноманітних способів вирощування картоплі. Всі вони «працюють» в різних умовах і не можна сказати однозначно, що деякі способи стовідсотково ефективні, а інші - ні.

Картоплю можна вирощувати і в мішках
Картоплю можна вирощувати і в мішках, Фото: Домовик

Якщо у вас обмаль місця для городніх експериментів, можна вирощувати картоплю в ящиках або теплих грядках, а також в мішках. Якщо город або дача невеликих розмірів, картоплю садять «під лопату». Також можна садити методами «під плівку» або «під солому», так ви заощадите час і сили на боротьбі з бур'янами.

Якщо ґрунт дуже важкий, близько до поверхні пролягають ґрунтові води, найчастіше вдаються до гребеневого методу вирощування. А якщо регіон дуже посушливий, земля швидко пересихає, для картоплі краще робити траншеї. Яку методику використовувати - перевірену століттями або більш інноваційну, залежить від конкретних умов вашого регіону, розмірів земельної ділянки, кліматичних особливостей, якості ґрунту і ваших особистих переваг. Пам'ятайте, рік від року ефективність обраної методики може змінюватися.

Висаджують картоплю і за допомогою мотоблока
Висаджують картоплю і за допомогою мотоблока, Gardenbaden

Але ви тільки уявіть, скільки часу у вас піде на висадку великої кількості картоплі? На великих плантаціях, які необхідно засадити картоплею, ручною працею не обійтися. Для полегшення фермерських робіт існують такі пристосування, як мотоблок, саджалка, окучник. Їх ціна цілком прийнятна для звичайного фермера, а ось висадка картоплі мотоблоком дозволить в рази знизити кількість витраченого часу і сил.

Найбільш поширені в Україні агрегати - мотоблоки Зубр і Булат, перед покупкою обов'язково зверніть увагу на такий фактор, як витрата бензину або віддайте перевагу дизельним моделям того ж Зубра. А ось допоміжні пристосування, наприклад, окучники, дозволять виконати весь цикл робіт по висадці картоплі одночасно, роблячи поглиблення для бульб, висаджуючи саму картоплину і засипаючи її землею.

Голландська технологія висаджування картоплі
Голландська технологія висаджування картоплі, qlumba.com

Таке пристосування робить всю роботу самостійно і одночасно. А для успішного результату обов'язково приділіть час вивченню інструкції, щоб правильно встановити всі допоміжні інструменти, вибрати потрібні колеса і поставити відповідні розміри і параметри. Але садити картоплю добре і без окучувача, використовуючи тільки мотоблок. При цьому, на машину одягається плуг або рало, встановлюються залізні колеса. Насіннєву картоплю потрібно кидати в борозни відразу ж, оскільки інструмент за допомогою плуга буде одночасно засипати борозну землею.

Нижче у відео можна наочно ознайомитися з методикою висаджування картоплі за допомогою мотоблока. До речі, підгортати і копати картоплю можна теж за допомогою того ж окучувача. При цьому техніка копання картоплі в народі називається підгортанням з переворотом.

В останні роки українські фермери все частіше звертаються до успішного досвіду іноземних колег. Дуже популярною і перспективною вважається голландська технологія висадки картоплі. Вона дозволяє в кілька разів підвищити врожайність культури, отримати гарні, чисті великі бульби з прекрасними смаковими якостями. Така картопля відразу жкидається в очі на ринковому прилавку. Але недосвідченому агроному може здатися, що голландці нераціонально використовують земельні ділянки, висаджуючи культуру з широкими міжряддями і високо піднімаючи кущі над землею.

Насправді така схема висадки дозволяє кореневій системі вільно розвиватися, залишаючи багато простору для формування нових коренеплодів. А майбутній урожай вдосталь насичується повітрям, сонячним теплом і поживними речовинами з ґрунту.

Варто пам'ятати, що відстань між грядками повинна досягати 60-70 сантиметрів. Між бульбами встановлюється приблизно 20-30 сантиметрів відстані. А ось глибина борозни для посадки не повинна перевищувати 10-15 сантиметрів.

Своя картопля завжди смакує!
Своя картопля завжди смакує! Фото: Волинь-нова

Картопля вважається досить простою в догляді культурою, проте є нюанси, які потрібно знати і враховувати. А ось правильний підхід до висаджування бульб допоможе заощадити час і сили, а також в рази збільшити якість і кількість зібраної картоплі в кінці сезону. До того ж, вирощена своїми руками картопля буде набагато смачнішою, аніж куплена на ринку або в магазині. Щедрого вам врожаю!