Уміння плавати і триматися на воді - важливе уміння, цікавий і корисний вид спорту, відмінний спосіб проведення дозвілля. Навчитися плавати зовсім не так складно і небезпечно, як може здаватися людині недосвідченій. І навіть якщо ви не претендуєте на світові рекорди Майкла Фелпса і не прагнете переплисти Ла-Манш, кілька дієвих прийомів дозволять вам впевнено себе почувати в басейні або на водоймі.

Де краще вчитися плавати?

вчитися плавати з тренером
Навчитися плавати допоможе тренер http://prestigesport.com/

Якщо ви хочете швидко навчитися плавати, варто записатися до басейну. Саме там ви будете в цілковитій безпеці і під наглядом досвідченого персоналу. До того ж, саме в басейні у вас буде можливість взяти урок або оплатити курс занять з тренером. Можливо, ви не навчитеся плавати за один день, але все ж справи підуть в рази швидше і ефективніше.

Звичайно, будь-хто може навчитися плавати самостійно, але досвідчений тренер заощадить вам багато часу, поділиться досвідом, допоможе уникнути деяких помилок, які будуть гальмувати вас і в процесі навчання, і потім, коли ви перейдете до освоєння технік плавання. Професійні "дорослі" спортсмени вчать не просто плавати, а пересуватися у воді ефективно і правильно навантажувати організм. Інакше є ризик замість користі для тіла і внутрішніх органів "заробити" собі штучну гіпоксію та інші неприємності.

Вода у відкритому водоймищі, в річці або в морі, рідко коли буває ідеально гладкою і спокійною. А ось найменша хвиля загрожує вам, як мінімум, неприємними відчуттями. До того ж, на початкових етапах, перед тим як ви освоїте правильні техніки дихання, вода напевно буде неодноразово потрапляти вам в ніс або в рот. Так нехай краще це буде продезинфікована хлоркою чиста вода, а не річкова або солона, яку помилково ковтнув початківець-плавець.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

До того ж, плаваючи в природних умовах, у недосвідченого плавця існує ризик потрапляння в сильну течію. Та й зручний спуск у воду, надійний бортик під рукою і тверде дно під ногами в річці або в морі не передбачені. А без них перебороти свій страх води і освоїти різні стилі плавання буде складніше.

Що брати з собою в басейн?

Кожному дорослому відповідь на це запитання видасться очевидною. У басейн потрібно взяти з собою плавки або купальник, гумові тапочки і рушник. У нормальному фітнес-залі з вас вимагатимуть відповідну довідку про стан здоров'я та відсутність заразних захворювань або протипоказань до фізичних навантажень. Ми порадимо завжди брати з собою окуляри для підводного плавання, дошку, підстрахуватися жилетом або нарукавниками. Окуляри потрібні для того, щоб тримати очі відкритими під водою без найменшого дискомфорту.

Плавцю-початківцю або дорослому, який боїться води, це "вміння" допоможе зберігати спокій під час виконання вправ під водою. А дошка допоможе триматися на плаву під час вивчення різних стилів плавання - технік плавання брасом, кролем або в стилі батерфляй. Ще одне важливе пристосування для відточування технік плавання - колобашки, фігурний поплавок, який допомагає фіксувати руки або ноги для відпрацювання певних вправ.

колобашки купити
Колобашки для плавання http://plavaem.info/

Будь-які пристосування для плавання можна купити в спортивному магазині, а в деяких басейнах - взяти напрокат. І не думайте, що плавати з дошкою або колобашкою - доля початківців, навіть досвідчені плавці періодично тренуються і виконують вправи з цими "інструментами".

З чого почати навчання?

Почати варто з самого банального - звикнути до води. Особливо, якщо у вас розвинений страх перед глибиною або "великою водою", якщо ви боїтеся пірнати або починаєте панікувати при потраплянні води в ніс. Ці страхи потрібно перебороти.

навчитися видихати під воду
Навчитися плавати можна, тримаючись за борт басейну https://www.youtube.com/

Коли відчуєте в собі достатньо сил для руху вперед, можна переходити до пошуку балансу, почніть відчувати і контролювати своє тіло в воді. Допоможе в цьому проста вправа - опустіться в воду там, де глибше, візьміться за бортик і дозвольте своїм ногам спливти. Коли будете проробляти це впевнено, спробуйте повторити вправу без підтримки.

Підстрахуйте себе - навчіться лежати на воді, як на фото. Правильна поза - зірочкою.

лежати на воді
Важливе вміння - лежати на воді http://www.vokrugsveta.ru/

Тоді у вас завжди буде можливість перепочити, зібратися з думками, заспокоїтися, зосередитися.

Видихати під воду
Вчитися плавати почніть з видоху під воду https://iplav.com/

Наступний етап - техніка видихання під водою. На відпрацювання та засвоєння вправ відведіть собі 2-3 заняття, тільки після цього можна починати працювати над стилем плавання. Спочатку просто спробуйте зробити глибокий вдих, присісти під воду і видихнути повітря. Щоб вода не потрапляла в ніс, можна використовувати особливий затиск і уникнути неприємних відчуттів. А можна спробувати видихати через ніс і ріт одночасно.

Своєрідними модифікаціями техніки видиху в воду є вправа "поплавок", видих в воду з одночасним рухом ногами і видих в воду з розворотом. У цих відео короткі рекомендації, які допоможуть новачкам освоїти базові навички правильно видихати в воду і вдихати повітря після виринання.

Якщо ж ви передаєте свої вміння і знання дитині, почати варто з видихів в ємність з водою, а тільки потім можна переходити до басейну.

Пам'ятайте, вам доведеться навчити себе дихати через рот, навіть коли по вашому обличчю стікає вода! Чому? Щоб уникнути неприємних відчуттів або нападу асфіксії, якщо вода потрапить в ніс під час вдихання. Постійно дихати ротом при плаванні в басейні або в морі - важливе уміння для людини, але у деяких дорослих воно як би "заблоковано". Добре освоїти таку звичку можна і самому, в душі, тоді і під час купання почнете дихати спокійно і рівномірно.

Який стиль плавання варто освоїти в першу чергу?

Якщо ви тільки освоюєте різні види плавання і в воді можете пересуватися тільки по-жаб'ячі, почати потрібно з техніки кроля на грудях. Це такий спосіб плавання, під час якого руки плавця роблять поперемінні гребки, а ноги рухаються безперервно, як ножиці. Це - найшвидший стиль плавання, який найлегше засвоюється і дорослими, і дітьми.

Техніка кроль на грудях

дошка для плавання
Дошка для плавання завжди допоможе! https://citydog.by/

Перші уроки, присвячені цій техніці, пройдуть "в компанії" з дошкою і колобашкою. Спочатку тримаємося за дошку двома руками, здійснюючи постійні рухи ногами і вчимося рівномірно дихати в процесі. Коли почнете плавати більш впевнено, відпустіть одну руку і притисніть її до тіла, починайте робити вдих над водою, відводячи голову в сторону. Потім доповніть вправу гребком. А на завершальному етапі навчитеся робити вдих раз в три помахи рукою.

Техніка кроль на спині

Така техніка дозволить вам довго не втомлюватися при здійсненні запливів на великі дистанції. Потрібно лягти на воду горілиць, продовжуючи спокійно дихати ротом, руки по черзі описують коло паралельно вашому тілу, пальці розправлені, а долоні як би зачерпують воду, ноги також рухаються по черзі, "ножицями".

Техніка плавання на місці

Важлива техніка, яка дозволить вам відпочити під час купання на глибині або в ситуаціях, коли треба озирнутися на всі боки. Ваше тіло знаходиться в вертикальному положенні, голова над водою, руки зігнуті, передпліччя на поверхні, а кінцівки описують невеликі кола під водою - одна рука за годинниковою стрілкою до тіла, а друга - проти. Ноги при цьому рухаються поперемінно, ножицями.

швидко навчитися плавати
Навчитися плавати, як профі! https://blog.decathlon.ru/

Дані техніки вважаються базовими, і коли ви їх засвоїте, можна переходити до плавання більш складними способами. Але навіть без запливів брасом, батерфляєм або вільним стилем, на даному етапі ви можете освоювати купання або плавання у відкритій воді - в річці або на морі. А після багаторазового відпрацювання основних технік плавання і виконання вправ, ви і самі зможете навчити дорослого - друга, дівчину, родича, видихати під воду, плавати на грудях кролем, триматися на воді і т.д.