Одна з проблем, з якою водії часто стикаються на дорозі, — прокол колеса. Від цього не застрахований жоден водій. Нерідко такі пригоди трапляються саме тоді, коли допомоги чекати нізвідки, і завдання поміняти колесо падає на плечі водія машини. І, як на зло, немає можливості скористатися послугами евакуатора. У таких випадках вкрай необхідно вміти самостійно замінити колесо.

Як міняти колесо самостійно?

Уміння замінити колесо ніколи не буде зайвим. Тим паче, що сам процес займає 10-15 хвилин, а все необхідне зазвичай є в багажнику будь-якого авто. А в багажнику автомобіля в обов'язковому порядку повинні бути:

  • аптечка (зазвичай продаються вже укомплектовані);
  • вогнегасник;
  • буксирувальний трос;
  • пускові дроти для прикурювання;
  • гальмівна рідина;
  • набір інструментів;
  • антифриз;
  • домкрат;
  • ніж;
  • викрутка;
  • розвідний ключ;
  • запаска.

Перед початком руху настійно рекомендується не забувати оглядати колеса на міцність і накачаність, а також на загальний стан. Додатковий контроль допоможе відчувати себе впевненіше на дорозі і в деяких випадках навіть уберегти водія від несподіваного проколу колеса.

Процедура зміни автомобільного колеса абсолютно нескладна — професіонали подбали про те, щоб кожен водій був в стані сам виконати таку процедуру.

Заміна колеса
Заміна колеса, Фото: Chert-poberi.ru

Популярні новини зараз
Дати виплати пенсій "перетасували": чи можна змінити день отримання виплат Будуть мобілізовані до ЗСУ: Рада прийняла важливе рішення Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом Старі сковорідки не доведеться викидати: як у домашніх умовах подарувати посуду друге життя
Показати ще

Для самостійної заміни знадобляться домкрат, балонний ключ (з головкою на одному кінці і важелем на іншому), запасне колесо (повноцінне або докатка). Комплект для заміни колеса у кожного може бути різний, він залежить від самого авто і дати його випуску. Також знадобляться регулювальні шпильки і торцевої ключ зі змінними головками, щоб зуміти опустити запасне колесо, якщо колесо знаходиться на днище авто. Саме тому кожен повинен знати характеристики і особливості свого транспортного засобу і мати в багажнику усі необхідні засоби для різних видів поломки. Адже ніколи не знаєш, який інструмент і коли може знадобитися.

Зміна колеса: порядок дій

Оптимальним місцем для заміни колеса буде тверда рівна поверхня. Відразу після того, як ви зрозуміли, що у вас пробито колесо, потрібно увімкнути аварійну сигналізацію, а після заглушити машину.

Потім обов'язково необхідно надійно зафіксувати автомобіль, інакше при заміні колеса він може впасти з домкрата. У кращому випадку зашкодить машину, в гіршому — може привести до травм третіх осіб або інших неприємних наслідків. Тому кожному власнику автотранспорту необхідно мати при собі упори, а також використовувати ручник. Упори, до речі, потрібні не тільки під час самостійного ремонту автомобіля, а ще служать гарантом того, що машина залишиться на місці, якщо ви припаркувалися, наприклад, на схилі.

Зафіксувавши транспортний засіб, приступаємо безпосередньо до самого процесу заміни колеса.

приклад процесу заміни колеса
приклад процесу заміни колеса, https://okeydrive.ru/

  1. Спочатку потрібно підняти авто. Для цього потрібно використовувати домкрат.
  2. Після того як автомобіль піднятий, потрібно зняти зіпсоване колесо. Для цього треба зняти ковпак маточини і послабити затискні гайки. Під час цього, що не менш важливо, колесо має продовжувати лежати на землі.
  3. Потім, коли гайки будуть ослаблені, за допомогою домкрата потрібно підняти саме спущене колесо.
  4. Після слід зняти гайки, а за ними і зіпсоване колесо.
  5. Далі необхідно встановити запаску. Це може бути як докатка, так і повнорозмірне запасне колесо. Докатку встановити легше і вигідніше, хоча безпечніше керувати автомобілем на чотирьох повнорозмірних колесах (всі чотири одного ваги і розміру). Докатка — маленьке запасне колесо, яке використовується в основному для того, щоб допомогти дістатися до СТО.
  6. Водій повинен поставити нове колесо на маточину так, щоб тильною стороною колесо було направлено до автомобіля.
  7. Після чого слід поєднати диск колеса з болтами і затягнути затискні гайки. Бажано затягувати їх по черзі, щоб тиск в колесах рівномірно розподілився в колесі. Повністю затягнути гайки потрібно тільки тоді, коли ви приберете домкрат, і машина буде стояти на чотирьох колесах.

Порядок зняття проколотого колеса не змінюється в залежності від того, яке колесо — переднє або заднє.

Заміна колеса
Заміна колеса, Фото: Matt Castrucci Mazda

Порада перед дорогою

Дуже важливо пам'ятати, що перед дорогою, а особливо якщо вона буде довгою, потрібно перевірити, чи все необхідне ви взяли з собою, щоб точно бути готовим до різних пригод. Такий процес, як зняття і заміна старого колеса, справа нескладна, особливо за допомогою інтернету, де можна прочитати покрокову інструкцію або подивитися відео. А також не забудьте дотримуватися необхідних заходів обережності.

До слова, не поспішайте позбуватися старого колеса, адже воно може вам ще послужити. Нехай його долю вирішує фахівець. Ви можете відвідати найближчий сервісний центр і запитати про це у механіка. Хто знає, може ваше колесо ще зможе вам стати в нагоді.

Якщо ви все-таки потрапили в ситуацію з заміною колеса, перше, про що треба потурбуватися, — це дотримання всіх правил безпеки. Найголовніше не нашкодити собі і автомобілю. Недбале ставлення до проведення описаної процедури може спричинити за собою травми, а також нанесення шкоди транспортному засобу.