Пральна машина - наша надійна і ефективна помічниця, яка допомагає завжди виглядати чисто і охайно. Але будь-яка техніка, навіть недавно куплена, потребує регулярного догляду, і пральна машина не виняток. Допомагаючи нам прати свій одяг, пральна машинка також повинна бути чистою. Тому не чекаємо, коли прилад вийде з ладу, з'ясовуємо, як і чим почистити пральну машину від накипу, цвілі і бруду.

Навіщо очищати пральну машину?

чому треба чистити пральну машину
Навіщо чистити пральну машину? https://lifter.com.ua/

Прилад, який легко видає чисту, віджату і майже суху білизну, потребує періодичного очищення. Не дивуйтеся, але всередині пральної машини не так чисто і стерильно, як вам може здатися. Висока вологість і тепло - сприятливі умови для розвитку грибка і цвілі, а також появи затхлого запаху. Жорстка водопровідна вода, постійний нагрів до високих температур і інтенсивні режими прання - запорука появи накипу на нагрівальному елементі. А ще всередині барабана можна виявити мильний наліт, про існування якого ви навіть не здогадувалися. Особливо, якщо ви не шкодуєте миючого засобу або часто перете на швидких режимах. І всі ці фактори - найлютіші вороги і пральної машини, і вашого здоров'я і навіть вашого гаманця.

Справа в тому, що накип на нагрівальному елементі призводить до того, що машинка-автомат довше і гірше гріє воду, відповідно, знижується якість прання, а ось витрата електроенергії - зростає. Більш того, сам прилад працює на межі своїх можливостей, і може вийти з ладу в будь-який момент. А заміна ТЕНу - задоволення не з приємних, і не з дешевих. Ще й прати руками доведеться.

Та й поганий запах, хвороботворні бактерії і наліт всередині барабана не сприяють чистоті і порядку. Радує той факт, що очистити свою пральну машину можна самостійно, в домашніх умовах і підручними способами. Копійчані засоби допоможуть вам ефективно впоратися з будь-якими забрудненнями усередині пральної машини. Потрібно лише не забувати їх використовувати.

Популярні новини зараз
Новий податок на житло спустошить кишені українців: скільки доведеться заплатити Потрібно мобілізувати у першу чергу: ексчиновник розповів, хто має поповнити лави захисників Україна забуде, що таке війна: ясновидець розповів про майбутнє нашої країни та про те, коли закінчаться бойові дії Постійна процедура більше не буде катуванням: українцям пояснили прості рішення щодо лічильників
Показати ще

Як очистити ТЕН від накипу

Реклама постійно твердить нам про необхідність використання спеціальних і, часом, недешевих засобів, які допомагають боротися з накипом на нагрівальних елементах пральної машини. Це так званий антикальк - група засобів, які знижують концентрацію солей в складі водопровідної води, яка використовується під час прання. Купити кращий засіб можна в будь-якому магазині побутової хімії, допоможуть в цьому відгуки реальних користувачів, а ціна залежить від країни-виробника. Варто пам'ятати, що антикальк використовується як профілактика утворення накипу. А якщо ваша пральна машина вже відслужила вам рік і більше, спершу потрібно поборотися з накипом усередині агрегату.

лимонна кислота для пральної машини
Як очистити пральну машину лимонною. кислотою? https://www.youtube.com/

Найпростіший спосіб, який позбавить від утворення твердих відкладень солей на ТЕНі, - лимонна кислота. Для цього потрібно насипати лимонну кислоту в відсік для порошку і включити тривалий режим прання з нагріванням до високих температур. Можна зупинити роботу приладу і залишити пральну машину з лимонною кислотою на ніч. А потім відновити цикл прання. Після такого впливу не забудьте промити фільтр і зливний шланг машинки від великих шматків накипу. Скільки лимонної кислоти потрібно додати для ефективного очищення? Приблизно 25-30 гр порошку на завантажувальний кілограм. Тобто, для стандартної домашньої машини із завантаженням на 5 кг слід використовувати 5 столових ложок лимонної кислоти.

Позбутися від накипу на внутрішніх частинах вашої машинки допоможуть і інші підручні засоби - оцет і сода. Потрібно взяти дві склянки звичайного столового оцту і додати його прямо в барабан або відсік для порошку. Запустити пральну машину в режимі тривалого прання з високою температурою. Приблизно через 10-20 хвилин машинку варто зупинити і залишити з оцтом на годину. Після чого перемкнути режим на полоскання і змив. Посилити оцет допоможе харчова сода, додана разом з розчином всередину пральної машини. Таке очищення може проводитися кілька разів на рік, не частіше.

Якщо ТЕН сильно «обріс» накипом, можна очистити його вручну. Потрібно буде вивчити інструкцію, в якій сказано, де знаходиться нагрівальний елемент у вашій моделі пральної машини. ТЕН потрібно зняти і помістити в концентрований розчин лимонної кислоти на ніч. Тільки не використовуйте ножі або викрутки, щоб відколоти шматки накипу - так ви можете пошкодити або зламати деталь.

Як очистити пральну машину від цвілі і грибка?

видалити цвіль з пральної машини
Як вимити цвіль у пральній машинІ? https://takprosto.cc/

На ущільнюючих гумових канатах і на манжеті навколо барабана з часом можна помітити появу чорних плям. У такій ситуації потребується ручна чистка. Якщо ви помітили, що на гумках з'явилася цвіль, а з барабана смердить, відмити манжету можна за допомогою харчової соди. Це простий і універсальний засіб ефективно бореться з будь-яким брудом. Потрібно приготувати кашку з рівних частин засобу і води, після чого гарненько, вручну, чистимо содою все сліди цвілі і грибок з гуми ущільнювача.

З проявами чорної цвілі добре справляться хлор. Він також допомагає прибрати неприємний запах з нутрощів машинки. Деякі господині вважають за краще додавати звичайну хлорку під час «холостого» прання і таким чином дезінфікувати внутрішні частини приладу. Захоплюватися таким способом очищення не варто, оскільки гума і деякі пластикові елементи всередині машинки можуть швидко прийти в непридатність, а це спричинить за собою необхідність ремонту або навіть заміни всієї пральної машини.

Не забувайте періодично протирати гумку від мильного нальоту і видаляти надлишки води з ущільнювальної манжети.

Як очистити фільтр самостійно?

чистити змивний фільтр
Як почистити змивний фільтр http://www.o-vannoy.ru/

У всіх пральних машинах необхідно періодично чистити фільтри і зливні шланги. До речі, фільтр іноді називають зливним насосом. Робити це потрібно, не чекаючи «повідомлення» від приладу, про те, що прання зупинено в аварійному режимі через засмічення. Монетки в кишенях, волосся, шерсть, шматки паперу або картону - все це може стати причиною блокування роботи пральної машини. Агрегат просто перестане зливати воду під час прання, тоді доведеться знімати фільтр і самостійно очищати його.

Залежно від моделі - Індезіт, LG, Бош, Samsung, Електролюкс - зливні фільтри можуть розміщуватися в нижньому лівому або правому куті на фронтоні пральної машини, нижче барабана. Можливо, доведеться зняти всю нижню передню панель, що приховує фільтр. А можливо, достатньо буде підчепити викруткою круглу кришку і витягнути засмічений фільтр для очищення. Видаліть з фільтра всі забруднення і ретельно промийте під проточною водою, після чого деталь потрібно встановити на місце. Якщо все зроблено правильно, прання триватиме в звичайному режимі.

Зливні шланги також можуть засмітитися. Не нехтуйте очищенням шланга, так ви поліпшите якість прання речей і можете позбутися від неприємного запаху. Треба зняти шланг і прочистити його, використовуючи тросик з маленьким йоржиком і мильним розчином. Після ретельного промивання, шланг потрібно прикрутити на місце.

Як очистити відсік для порошку?

вимити відсік для прального порошку
Як очистити відсік для порошку https://stiralkainfo.ru/

Місце, куди ми засипаємо пральний порошок або рідкий засіб для прання, також потребує очищення. У кожній пральній машині, у відсіку для порошку, з часом з'являється шорсткість на пластиці, а іноді і сліди розвитку грибка і цвілі, неприємний запах і т.д.

Потрібно повністю витягти диспансер з машини, розібрати його. Для очищення використовуйте миючий засіб, кашку з соди і оцту, розчин лимонної кислоти. У кюветці для порошку немає гуми, тому можна застосувати звичайний відбілювач або інші хлорвміщуючі засоби. Пластик можна замочити у відповідному розчині на годину або на ніч, а потім ретельно відмити губкою і непотрібною зубною щіткою. А на майбутнє привчіть себе залишати відсік для порошку трохи відкритим після прання, для просушування і вентиляції.

А в цьому відео автор розповідає про невеликий, але вкрай ефективний лайфхак для очищення пральної машини.

Чиста пральна машина - запорука тривалої і стабільної роботи, відмінного результату і значної економії часу, сил і засобів. Такою пральною машиною ви будете задоволені протягом багатьох років служби приладу!

очищена пральна машинка
Очищена пральна машина - найкраща помічниця! http://inyoutube.net/