При нестачі страхового стажу його можна докупити. Та чи доступно це пенсіонерам і чи потрібно взагалі? Читайте про те, як дізнатися, розрахувати й докупити свій трудовий стаж.

Навіщо необхідно докуповувати страховий стаж?

Пенсійна реформа, мінімальний розмір пенсій, її підвищення та страховий стаж, які обчислюються в Пенсійному фонді України - питання, які цікавлять не тільки пенсіонерів, а й тих, хто наближається до пенсії. Ці теми - одні з найбільш обговорюваних останнім часом.

В Україні поняття «страховий стаж» (СС) було введено ще 16 років тому, в 2004 році. На даному етапі для того, щоб піти на пенсію, необхідні 27 років такого стажу.

Сьогодні абсолютно неважливо, хто та скільки працював, враховуючи радянський період чи без нього. Найголовніше - розмір оплати роботодавцем страхових внесків до Пенсійного фонду України.

Для того, щоб мати уявлення про те, якою буде пенсія, можна розрахувати страховий стаж попередньо. У тому випадку, якщо його не вистачатиме, можна докупити. Але вартість придбання стажу не така вже й маленька.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

В Україні планують підняти планку страхового стажу до позначки 35 замість 27. ЩЩоб докупити 5 років страхового стажу, доведеться заплатити кругленьку суму - в розмірі майже 25 тис. грн. за кожен рік, - і це непосильні гроші для багатьох українських громадян. Адже Україна входить до числа рейтингу найбідніших держав Європи.

Як докупити пенсійний стаж: таблиця розцінок
Як докупити пенсійний стаж: таблиця розцінок

Сьогодні важливо знати про те, як розраховується пенсійна ціна на страховий стаж, тому що є ймовірність, що через 28 років у буквально половини українських пенсіонерів не буде потрібного страхового стажу. Про це повідомляють відкриті джерела.

Як перевірити свій страховий стаж?

Для того, щоб отримати дані про ваш страховий стаж, сьогодні необов'язково йти до Пенсійного фонду України. Ця довідка надається онлайн. Необхідно зайти та зареєструватися на веб-ресурсі електронних послуг ПФУ.

Той, хто бажає, перевіряє дані двома способами:

  • Дивиться за допомогою «реєстраційного коду» Пенсійного фонду України. Щоправда, для цього необхідно звернутися до територіальнго відомства та надати заяву.

Цей «реєстраційний код» повинен видати відразу. Його варто ввести на зазначеному сайті онлайн, натиснувши на вікно «Реєстрація», розташованому праворуч вгорі. Згодом перевірка страхового стажу може здійснюватися у будь-який час. Тепер можна, коли завгодно сюди при бажанні.

  • Ввести цифровий електронний підпис. Цей спосіб більш зручний, оскільки йти до територіального відділення Пенсійного фонду України не доведеться. За допомогою ЕЦП можна подивитися свій страховий стаж онлайн швидко та просто, не виходячи з дому.

Портал електронних послуг, скрін
Портал електронних послуг, скрін

Сьогодні технології не стоять на місці. І найпростіше отримати свій цифровий підпис за допомогою Приват24. Як це зробити, розповідають цілий ряд відкритих джерел. Як варіант - звернутися до Акредитованого центру отримання ключів.

До речі, у даний час ЕЦП може знадобитися для безпечного встановлення тотожності особистості при реєстрації на інших держонлайн-ресурсах України. За допомогою ЕЦП ви зможете замовити на сайті довідку або виписку на сервісах Міністерства юстиції, отримати закордонний паспорт, оформити довідку фіскальної служби тощо.

На головній сторінці особистого кабінету знаходяться індивідуальні реквізити. При бажанні користувач може завантажити свою фотографію у профіль. Справа знаходиться розділ із інформацією про статус застрахованої особи.

Зліва - меню із зазначенням страхового стажу, заробітної плати під час роботи тощо. На веб-ресурсі можна скачати онлайн потрібний бланк, оформити е-запит до Пенсійного фонду і т.д.

Детально проаналізувавши свою зарплату і страховий стаж, надалі можна обчислити й розрахувати ціну страхового стажу. Про засади розрахунку необхідного страхового стажу із урахуванням року виходу на пенсію та віку пенсіонера ми вам зараз більш детально й розкажемо.

Як розраховуватиметься ціна страхового стажу?

Спеціальна формула для розрахунку ціни страхового стажу включає єдиний соцвнесок, рівний 1 тис. 39 грн., коефіцієнт та кількість місяців: Стаж = ЄСВ * К-т * К-сть міс.

Таблиця: як визначити страховий стаж, скрін
Таблиця: як визначити страховий стаж, скрін

Фактично виходить, що за 1 додатковий рік СС потрібно внести 24 тис. 936 грн. За 2 додаткових року СС знадобиться заплатити 44 тис. 885 грн. За 3 роки - 59 тис. 847 грн. За 4 - 69 тис. 820 грн. За 5 років - 74 тис. 808 грн.

Щоправда, із 01.06.2020 р. ці суми можуть дещо змінитися. На ціну впливає перерахунок мінімальної заробітної плати. Щодо пільгового внеску не йдеться. Ціни для всіх однакові. А тим, хто не може внести вищевказані суми, пропонується докупити СС у розстрочку.

Нагадаємо, в 2019 році мінімальна заробітна плата становила 4 тис. 173 грн. Мінімальний розмір страхового внеску при ставці ЄСВ 22% = 918 грн. 6 коп. У 2020 році розмір мінімальної заробітної плати - 4 тис. 723 грн.

Мінімальна пенсія зараз - 1 тис. 638 грн. Наступна дата її підвищення - 01.06.2020 р до 1 тис. 712 грн. Відповідно до нової системи перерахунку пенсій, тим, у кого заробітна плата удвічі вища середньої, а стаж - 35 років, повинні додати 600 грн. у середньому.

Таким чином, житель України, який отримував середню зарплату і має 35 років стажу, зможе отримувати близько 1 тис. 800 грн. пенсії. А тепер українці мають можливість докупити відсутні роки страхового стажу, але терміном не більше, ніж 5 років.

Дані у вкладці "Страховий стаж", скрін
Дані у вкладці "Страховий стаж", скрін

Пенсійні бали й розрахунки: чи варто докуповувати страховий стаж?

Гроші, за які українцям пропонують докупити страховий стаж, для багатьох українців - непосильні. Звичайно ж, люди, яким до пенсії залишилося не так багато, вже сьогодні замислюються про те, якою буде її розмір.

Деяким українцям і зовсім незрозуміло, як налічується пенсія «до» та «після» прийняття ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій».

Спробуємо внести ясність на прикладі: шахтареві, який пропрацював 46 років, нарахували 3 тис. 300 грн. пенсії, якщо він пішов на пенсію у 2008 р. Розмір його пенсії зріс майже вдвічі, якщо цей же пенсіонер пішов на заслужений відпочинок у 2016 р. Тоді він зможе отримувати, маючи 46 років стажу, 8 тис. 400 грн.

Дані у вкладці "Страховий стаж", скрін
Дані у вкладці "Страховий стаж", скрін

Та все ж таки переважна більшість пенсіонерів України живуть дуже бідно. І якщо в одних країнах Європи середній розмір пенсії становить 40% від середньої заробітної плати, то у інших і зовсім - 60%.

А ось у нас у країні ці цифри невтішні. Зарплати і пенсії у нас ростуть дуже повільно. А ось ціни на комунальні послуги, продукти харчування і т.д. - стрімко. Наші показники дуже низькі. Про це повідомляють відкриті джерела.

Для тих пенсіонерів, хто не зможе внести усю суму відразу, пропонується кредитування. Тільки тут виникає ще одне запитання: як бути, якщо українцям щороку підвищують необхідний стаж, щоб вийти на заслужений відпочинок?

Якщо у нинішньому 2020-му році потрібно 27 років СС, то в 2028-му - 35. І у майже половини пенсіонерів не буде необхідного стажу. Але ж всього ще 3 роки тому, в 2017-му році, СС становив 15 років.

Що ж, припустимо, людина докупила СС. Але де факт, що він отримуватиме хоча б середню пенсію у розмірі 3 тис. 83 грн.? Адже основний фактор при розрахунку пенсії грає розмір заробітної плати, зафіксований офіційно.

Як правило, в Україні й досі є проблеми в цьому плані. Зарплата «в конвертах», неофіційне працевлаштування призводять до того, що розмір пенсії може бути мінімальним навіть у випадку із придбанням страхового стажу. Тоді варто його купувати взагалі, чи є в цьому сенс?

Розглянемо на прикладі. Припустимо, жінка досягла пенсійного віку (нагадаємо: зараз жінки в Україні виходять на пенсію в 59 років, а з наступного, 2021-го року, - в 60) і їй виповнилося 60 років.

Ймовірно, у неї є двадцять два роки стажу. Для отримання пенсії в шістдесят років необхідно докупити п'ять років СС або почати отримати її у шістдесят три роки. Протягом цих трьох років пенсіонерка отримуватиме соцпенсії у розмірі 1 тис. 638 грн.

А якщо вона заплатить майже сімдесят п'ять тис. грн. за те, щоб отримати пенсію на три роки раніше, то, розділивши на ці три роки, тобто 36 місяців, у нас вийде 2 тис. 83 грн. Додамо сюди соцпенсію, яку людина зможе отримувати до шістдесяти трьох років при нестачі СС. Виходить 3 тис. 721 грн. при середній пенсії у розмірі 3 тис. 80 грн.

Відповідно, якщо ця жінка докупить страховий стаж за майже 75 тис. грн., але її пенсія буде меншою 3 тис. 700 грн., їй буде невигідно страховий стаж докуповувати. Чи окупить себе придбання страхового стажу? Можна одне сказати із упевненістю: «так», якщо офіційна зарплата була у розмірі 20-30 тис. грн. Тільки ці люди зможуть розраховувати на високу пенсію. І, відповідно, покупка страхового стажу себе окупить.

Фото

Як докупити пенсійний стаж: таблиця розцінок
Як докупити пенсійний стаж: таблиця розцінок

Як докупити пенсійний стаж
Як докупити пенсійний стаж, socportal.info

Як докупити пенсійний стаж
Як докупити пенсійний стаж, zib.com.ua

Як докупити пенсійний стаж
Як докупити пенсійний стаж, OnPress.info

Відео