Що потрібно зробити у батьківську суботу

Ще в п'ятницю слід піти на вечірню службу. Вранці відбувається Літургія. А далі слід брати участь у панахиді. У цей момент можна приносити до церкви пісні продукти. Потім вже можна буде піти на кладовище, привести в порядок могилу. Але просто на могилу не ходять, тільки після служби у храмі. Вважається, що саме служба і поставлена свічка приносить більше користі померлим близьким. А ось розпивання спиртних напоїв і застілля на кладовищі тільки нашкодить душам.

В церкві також потрібно подати записку за упокій з іменами тих, про кого хочете, щоб помолилися. Ім'я повинно бути саме таким, яке померлому дали при хрещенні. Це повинна бути православна людина і не самогубець. Потім ще є звичай подавати жебракам і знедоленим милостиню. Їх теж просять молитися за мертвих. А на столі ставлять пісні страви і обов'язково кутю.

Батьківська субота, фото: rsute
Батьківська субота, фото: rsute

Що заборонено робити на батьківську суботу

Традицій в цей день чимало, але є і багато заборон. Деякі з них вигадали люди. Церква не всі забороняє. У цей день немає заборони на роботу або прибирання. Головне – знайти час на молитву і відвідування церкви. Інші заборони з'явилися, тому що люди просто жахливо поводилися. Не можна поминати близьких перекусами і алкоголем ні в церкві, ні перед нею, ні після неї. Для церкви це язичницька традиція. Також не можна ставити алкоголь на могилу. Навіть якщо померлий любив випити, то ваші дії тільки зроблять його душі ще гірше.

Хоча це час, коли слід згадувати мертвих, за яким люди сильно сумують, але сумувати не можна. Це суперечить християнській вірі про те, що всі воскреснуть. Ще є заборони на лихослів'я, сварки і плітки. Не можна говорити погано про померлого. А якщо поминаєте людину за столом, то на ньому повинні бути тільки пісні страви, ніякої пишноти.

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Як повідомляв Знай.ua Польща вирішила змінити міграційну політику. Українці можуть збирати валізи і їхати геть.

Також Знай.ua писав, аферисти придумали новий спосіб обманювати людей, будьте обережніше біля банкомату.

Нагадаємо, отримувачів субсидій ще раз перевірять на те, заслуговують вони пільги чи ні.