В Україні однією з найбільш спірних є проблема накопичувального пенсійного забезпечення. Тему недержавних пенсійних фондів (НФП) довгий час не піднімали і багато українців навіть не знають про таку можливість.

Прихильники НПФ переконані, що вже сьогодні потрібно замислюватися про те, чи можна прожити на державну пенсію.

Пенсіонери, фото: maxim-nm.livejournal.com
Пенсіонери, фото: maxim-nm.livejournal.com

"Для того, щоб кількість учасників недержавних пенсійних фондів розширилося, потрібно, щоб люди розуміли: державної пенсії у них або не буде, або вона буде такою, що на нормальне життя її не вистачить. Поки людина не усвідомлює проблему, насильно нав'язати пенсійне накопичення практично неможливо.

Коли буде таке усвідомлення, люди почнуть цікавитися варіантами накопичення, порівнювати різні інструменти. Вибирати зручні, надійні, найбільш контрольовані. А, наприклад, для мене самий надійний інструмент той, на який я особисто можу впливати і який я сама можу контролювати", – вважає голова Ради Української асоціації адміністраторів пенсійних фондів Тетяна Сальникова.

Популярні новини зараз
"Війна в Україні завершиться несподівано" – пророцтво монаха з гори Афон Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..." Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Однак існують і супротивники НПФ, які переконані, що робити накопичення у недержавних пенсійних фондах просто небезпечно.

"Тільки за останні роки ми бачили банкрутство десятків банків, при тому, що Національний банк здійснює ретельний контроль за банківською системою. Що стосується пенсійних фондів, то контроль за ними значно менше. Пенсійний фонд повинен існувати досить тривалий період, не менше 50 років. Тобто приблизно 35 років трудової діяльності, коли здійснюються відрахування, і ще 15 – 20 років отримання виплат. Період розміщення коштів дуже тривалий. За цей період з фондом може трапитися все, що завгодно", - вважає кандидат економічних наук, незалежний експерт Олександр Хмелевський.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, українцям будуть підвищувати пенсійний вік нескінченно, коли чекати заслуженого відпочинку.

Як повідомляв Знай. ua, субсидианты масово втратять пільги, кому приготуватися до екстреної перевірці.

Також Знай. ua писав, що примха Зеленського позбавить українців соціальних виплат.