В овочах та фруктах міститься дуже багато корисних елементів і вітамінів.

Вони, в свою чергу, допомагають організму підтримувати вітамінний баланс і загальний стан здоров'я. Користь від вживання овочів і фруктів дуже велика. Їх чарівні властивості роблять волосся здоровішими та м'якішими, нігті міцніше, підтримують гарний стан шкіри тіла. З’їдати хоча б по одному фрукту або овочу в день важливо для людини. В них міститься клітковина, вода, вітаміни, амінокислоти і білки. Корисність цих речовин для організму людини визначається загальним станом здоров'я. Звичайно овочі і фрукти краще вживати свіжими, але наприклад, варена або тушкована картопля набагато смачніше сирою.

Є звичайно дуже багато корисних та апетитних овочів, але ми пропонуємо поговорити про корисні властивості гарбуза. Помаранчевий, жовтий, круглий і смачний містить дуже багато вітамінів і корисних речовин. У гарбузі багато вуглеводів, кислот, вітамінів А, В, С, Е і багатьох інших. Він допомагає поліпшити роботу метаболізму, а також це прекрасний помічник для травлення. Прекрасно виводить різні токсини і шкідливі речовини з організму. Дуже багато лікарів, в основному дієтологи, радять додавати в свій повсякденний раціон харчування цей овоч. Крім того, в інтернеті існує величезна кількість самих різних рецептів на всі смаки. Гарбуз можна готувати в духовці, в мультиварці, в мікрохвильовці, варити, смажити, печений, солодкий, тушкований, солоний, м'який, запечений, шматочками - в будь-якому вигляді він дуже смачний та мега корисний.

Гарбуз корисний буде для того, у кого проблеми з судинами, з серцем, з набряком, з нирками, при запорах, та й просто як профілактика або лікування.

Його також радять вживати при гастриті, при різних хворобах зі шлунком, печінці, жовчному міхурі і кишечником. У будь-якому вигляді гарбуз підходить і дітям, і дорослим. Він сприятливо впливає на водний баланс, знижує артеріальний тиск, підвищує імунітет і зміцнює серцевий м'яз. Фахівці радять гарбузову олію для поліпшення роботи імунної системи. Є також гарбузові соки (фреш), насіння, вони теж корисні. Ви самі обираєте в якому вигляді отримувати лікувальні та природні вітаміни, самі обираєте його застосування.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Сам гарбуз можна варити, можна робити блюдо з гарбузом на пару, дуже популярні гарбузові каші з молоком і рисом, з яблуками, корицею. Гарбузова каша особливо корисна для дітей та підлітків, особливо, коли на дворі авітаміноз. Відбувається стимуляція росту та розвитку, а також він добре впливає на зір. В їжу вживають не тільки м'якоть овочу, а й насіння, з них також роблять косметичне масло. Гарбузової маскою прибирають втому з обличчя, мішки під очима та висипання. А про корисність гарбузового соку пишуть вчені!

На смак гарбуз солодко-пряний, він свіжий та яскравого помаранчевого кольору, або жовтого з відтінками помаранчевого, все залежить від сорту. Це сезонний фрукт, зазвичай він з'являється восени. Але тим не менше це не заважає людям його заморожувати або маринувати, робити консервації, а потім додавати в страви протягом всього року.

Енергетична цінність, калорійність.

На сто грам продукту припадає 26 ккал, 0.1 жирів, цукру 2,8 грам, близько 4,3 вуглеводів. А сам плід складається на 90 відсотків з води. Шкідливих жирів в ньому немає, виключно корисні соки і м'якоть. А також магній, кальцій, цинк, залізо і багатьох інших. В овочі міститься в п'ять разів більше кератину, ніж у моркві.

Для дівчат, - не турбуйтеся калорії в цьому випадку не проблема, тільки користь!

Вченими доведено, що гарбуз та його корисні властивості сприятливо впливають на потенцію чоловіків. Дуже корисно вживати гарбуз для жінок під час вагітності та зачаття дитини. Також допомагає підтримувати здоровий баланс менструального циклу. Гарбузовий сік застосовують під час процесу схуднення, а також при лікуванні проблем, пов'язаних з гінекологічними захворюваннями. Його корисні властивості протистояти грипу, омолоджують шкіру і сповільнює процес старіння.

Насіння гарбуза корисне при хворобі! ЇЇ часто застосовують у народній медицині або додають до склада лікарських препаратів. Їх сушать на відкритому повітрі, розклавши в один шар під навісами.

Але вживати овоч можна не всім. Не рекомендується додавати в раціон гарбуз тим, хто при діабеті, або будь-яких протипоказань на цей овоч або індивідуальне несприйняття. У когось може бути спеціальна дієта і користі від гарбуза в такому разі не буде, тільки шкода. Можливо для когось варений гарбуз можна, а ось печений вже ні. У кожного свої протипоказання.

У світовій кулінарії гарбуз готують і на перше і на друге, і на десерт.

Є дуже багато варіацій приготування. Його їдять сирим, без будь-якої обробки. З нього роблять соуси, з нього роблять все!

Сирий гарбуз, сам по собі має насичений смак і часом абсолютно не вимагає доповнень в смаку. Хоча, все залежить від споживача!

Деякі вважають за краще вживати цей вітамінний склад вранці, хтось ввечері, хто то натщесерце. Гарбузовий десерт - це просто щось! З кремом, з вершками, солодкий, з солоною карамеллю, пироги, тістечка, кондитери всього світу відточують свої навички приготування цієї страви.

Як обрати гарбуз? Зазвичай вибір цього овоча закінчується на кольорі, на формі і загальному стані. Стиглий та якісний, гарної форми, добре пахне. Якщо піднести до вуха і постукати, як кавун, то не буде шелестіння, перекочування або дивних звуків. Якщо він в хорошій формі, насіння і м'якоть триматися щільно. Не повинно бути тріщин, потертості. Якщо говорити про зберігання, то тут немає нічого складного. Гарбуз не швидкопсувний продукт. Його можна залишити і при правильному зберіганні він може зберігатися впродовж сезону. Бажано це робити в темному, прохолодному і сухому приміщенні.

Існує близько 20 видів гарбузів: фіголистий, гарбуз хоккайдо, звичайний, мускатний та багато інших.

Сьогодні нікого не можна здивувати цим овочем, хоча його історія почалася в Центральній Америці. А батьківщиною створення прийнято вважати Мексику. Вчені говорять, що цей овоч почали вирощувати ще 8000 років тому. Хоча сьогодні гарбуз широко споживається і в Європі, і в Китаї, і в багатьох інших країнах. Гарбуз шанують, цінують і ростять. У деяких країнах це символ, той же Хеллоуїн в Америці. Гарбуз з вирізаними очима і ротом це і є головний символ цього свята. Це злий дух вогню. У країнах Європи гарбуз частіше асоціюється з осінню і часом збору врожаю.

Як висновок, можна сказати що гарбуз як овоч дуже популярний в приготуванні. Він корисний, смачний і приємний на вид. Гарбуз сприятливо впливає на організм, допомагає стимулювати роботу клітин, забезпечує цілющу і живильну функцію. Це один з тих овочів, які можна готувати і з десертом, і з супом, і з салатом, і від цього його смак стає тільки краще!