В народі свято називають Микитою пожежником, так як відзначають день святителя, самітника і єпископа Микити Новгородського. Вважається, що він може захистити від сильного сонця, удару блискавки та пожежі. Також день прийнято називати Вберігачем від блискавок, Василем Теплим або Микитою Коником.

За традицією слід звернутися до Микити Печерського. Його в молитвах просять захистити від посухи та пожежі, а також, щоб у вас не вдарила блискавка. Крім того проганяли нечисть з коников. Коники прикрашали раніше дахи будинків, вважалося, що вони можуть захистити від блискавки та пожежі. А щоб нечисть пішла від них, потрібно було три рази прочитати «Отче наш». В цей час будинок три рази обходять за годинниковою стрілкою. Якщо ж не робити цього, то нечисть сяде на коника верхи, а будинок завалиться.

Народні прикмети на 13 лютого

Основною причиною всіх пожеж в народі вважали злих духів. Вони були людям у вигляді кулі, що світиться, яка вийшла з пащі вогняного біса або ж дракона. Так само думали про померлих відьом. Свою піч треба було окропити святою водою, бо нечиста сила або в ній ховається, або через трубу в неї залітає. Та й заодно злидні не заходили в будинок.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Свята 13 лютого, фото: Пикабу
Свята 13 лютого, фото: Пикабу

У цьому році нам пощастило і 13 лютого випало на четвер, а не на п'ятницю. Інакше б день приніс багато неприємностей, а на кожному кроці підстерігали б небезпеки. Люди в такий час сваряться назавжди, на інших наводять порчу, інші можуть поранитися, якщо працювати з чимось гострим. Але навіть враховуючи, що в цьому році пронесло, краще тримати свої емоції під контролем і не займатися сильно важкою роботою.

Є ще прикмета, що якщо ви зустрінете сьогодні чорного кота, який переходить дорогу білому, то біди обійдуть вас стороною. Всі гроші, які ви знайдете в цей день, витратьте тільки на жебраків. Тоді ваш рік буде вдалим.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Як повідомляв Знай.ua, божевільна стихія руйнує Крим. Такого сильного шторму і так багато снігу давно не бачили.

Також Знай.ua писав, Супрун розповіла про лікаря, який раніше продавав немовлят в інші країни, а тепер хоче стати главою медичного вузу.

Нагадаємо, у нашій країні вирішили нарешті позбутися не тільки від ігрових автоматів, але і від онлайн-казино і букмекерських контор. Про багатьох з них ви точно чули. Також забороняють деякі інтернет-видання.