У першу чергу – для них самих.

Щодо майна

Якщо жінка та чоловік проживають однією сім’єю, але не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, майно, набуте ними за час спільного проживання, належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено письмовим договором між ними. Це ч. 1. ст. 74 Сімейного кодексу України.

Інакше кажучи, фактичні шлюбні відносини, породжують ті самі юридичні наслідки майнового характеру, що і перебування у зареєстрованому шлюбі. Зокрема, все майно, набуте фактичним подружжям, належить їм на праві спільної сумісної власності.

Різниця є

Зазвичай майно, придбане фактичним подружжям за спільні кошти, оформлюється на когось одного. Якщо при зареєстрованому шлюбі це не має юридичного значення, то за умов «фактичних шлюбних відносин» має, і воно досить велике.

Майно, оформлене на одного з цивільного подружжя, є виключно його майном, приватною власністю особи, яка є набувачем майна. Друга сторона на таке майно не має права, доки не доведе в судовому порядку, що воно є спільним.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Під час укладення однією з осіб, що проживали сім’єю, договору стосовно спільного майна, який потребує нотаріального посвідчення або державної реєстрації, згода іншого не вимагається. А при зареєстрованому шлюбі така згода обов’язково вимагається. І вона має бути належним чином оформлена (нотаріально засвідчена).

Якщо треба ділити

Скажімо, у вас виникла необхідність поділити майно, нажите під час проживання однією сім’єю без шлюбу. А згоди шляхом укладення нотаріально посвідченого договору немає. Що робити?

У такому разі необхідно звернутися до суду з позовом про визнання факту проживання однією сім’єю, визнання майна спільною сумісною власністю або визнання права власності на 1/2 частину цього майна та поділ такого майна або визначення частки у спільній сумісній власності чи стягнення грошової компенсації за частку у спільному майні.

Необхідно знайти докази того, що особи у певний проміжок часу проживали однією родиною та набули за цей час майно, яке вони бажають поділити. Підтвердженням проживання разом можуть бути: довідки ЖЕКу, реєстраційний запис у паспорті, показання свідків, які можуть підтвердити факт спільного проживання, листування, спільна сплата рахунків, оформлення кредиту тощо

Доки смерть не розлучить

Проживання однією сім’єю жінки та чоловіка без укладення шлюбу не є підставою для виникнення в них права на спадкування за законом у першу чергу (ст. 1261 Цивільного кодексу України). Водночас, відповідно до ст. 1264 Цивільного кодексу України, «у четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім’єю не менш як п’ять років до часу відкриття спадщини».

Отже, у питанні черговості спадкування за законом особи, що перебувають у зареєстрованому шлюбі, і такі, що фактично проживають однією сім’єю, належать до різних черг спадкування – першої та четвертої відповідно. А тому чоловік чи жінка, які проживали спільно однією сім’єю, за законом спадкуватимуть лише за відсутності спадкоємців першої, другої та третьої черг.

Тобто, другий з цивільного подружжя, хоч і не має права на спадкування майна в першу чергу, але має право на отримання половини майна набутого під час проживання у цивільному шлюбі.

Правові наслідки встановлення факту проживання у цивільному шлюбі, так і встановлення належності їм майна на праві спільно сумісної власності, пов’язується виключно з набранням законної сили рішенням суду, яким такі юридичні факти встановлені. Відповідно до положень Цивільного кодексу України частки спільної сумісної власності є рівними. Частка в спільній сумісній власності того з подружжя, хто пережив спадкодавця, не входить до складу спадщини і не може включається до спадкового майна після смерті іншого з подружжя.

Заповіт як краще рішення

Для того, щоб частка спільного майна не увійшла до складу спадщини та не була предметом поділу між спадкоємцями перших трьох черг, потрібно звернутися до суду з позовом про встановлення факту проживання однією сім’єю без шлюбу та виділу частки у спільному сумісному майні.

Доказами проживання однією сім’єю можуть бути: реєстраційний запис у паспорті, що свідчить про проживання такої особи в одній квартирі з померлим, свідчення сусідів, інших свідків тощо.

Кращим рішенням задля уникнення судової тяганини є складання заповіту.

Запитайте у юриста

Якщо у вас виникли питання, ви можете звернутися за безоплатною юридичною консультацією до одного з центрів або бюро правової допомоги, адреси та номери телефонів яких можна знайти на сайті системи безоплатної правової допомоги за адресою https://www.legalaid.gov.ua/ . За правовою інформацією заходьте на довідково-інформаційну платформу правових консультацій WikiLegalAid за адресою https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%93%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%96%D0%BD%D0%BA%D0%B0. Також правову консультацію можна отримати за безкоштовним номером 0 800 213 103.

Наталія Пищимуха, заступник начальника відділу

«Миргородське бюро правової допомоги»

Лубенського місцевого центру з надання безплатної вторинної правової допомоги

Наталія Пищимуха