Основна мета бойовика — показати, що хороший результат можна отримати, тільки якщо показати силу і покарати ворога сильніше, ніж він тебе. Дуже часто бойовики ще називають фільмами у стилі екшн, і це цілком виправдано. Адже тут бігають, ховаються, стріляють, розгадують загадки, викрадають, рятують невинних і карають злих. Ну, звичайно, іноді в процесі покарання злих, страждають і невинні, але це рідко запам'ятовується глядачами, тому як в кінці фільму обов'язково вмирає головний лиходій і всі щасливі.

Чому жанр бойовик такий популярний

Бойовики за популярністю знаходяться нарівні з іншими жанрами, такими як фантастика, жахи, трилери і комедії. Основні риси бойовика — нескінченні трюки, спецефекти, брутальні герої, бойові мистецтва. Рідко який бойовик обходиться дешево, велика частина фільмом має багатомільйонні бюджети.

Але, не дивлячись на те, що бойовики напхані різними сценами насильства, все одно ці фільми покликані показати, що будь-яке насильство над невинною людиною, обов'язково закінчиться розплатою над лиходієм. Таким чином, і з'явилося унікальне поняття — «естетика насильства», яке пояснює радість глядача, коли негативного героя наздоганяє відплата.

Проте бойовик може тісно перетинатися з іншими жанрами. Це може бути кримінальний сюжет, заснований на розв'язці якогось загадкового злочину, фантастичний — коли все відбувається в невідомій галактиці або далекому майбутньому. Часто в бойовиках присутні шпигунські ігри, які ще більше підігрівають ажіотаж. Але який б фільм ви не вибрали подивитися, готуйтеся до того, що через багато перипетій, добро таки восторжествує.

Кращі бойовики минулого століття

Зарубіжні і вітчизняні рейтинги бойовиків неможливо уявити без «Міцного горішка» (Die Hard). Цю стрічку без перебільшення можна назвати культовою у своєму роді. Головний герой, якого грає легендарний Брюс Уілісс, багато матюкається, курить і п'є, але тим не менше стає улюбленцем публіки. У першій частині він рятує заручників з хмарочоса, серед яких знаходиться його дружина.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення
Показати ще

кращі бойовики
кращі бойовики, https://smartfacts.ru

У другій частині намагається звільнити аеропорт, захоплений терористами. Потім з випадковим напарником бігає по місту і виконує вказівки терориста, який загрожує підривати громадські будівлі. Ім'я Джона Макклейна стає загальним у ті часи. У новому тисячолітті вийшли ще два «горішка» в 2007 і 2013 рр. Але вони навіть не наблизилися до успіху перших частин.

Ніякий рейтинг бойовиків не може обійтися без Арнольда Шварценеггера і «Термінатора». Режисер фільму Джеймс Кемерон створив такі культові фільми, як «Титанік», «Чужий» і «Аватар». Думаємо фраза «I'll be back», багатьох змусить засумувати про розставання Джона Коннора зі своїм механічним другом. У будь-якому випадку дві перші частини «Термінатора» стали бойовиками свого часу, які до сих пір не втрачають актуальності.

Після 1991 року по франшизі знімали ще багато «Термінаторів». Відзначити можна лише частину темні «Темні долі», перегляд якої почався у 2019 році. Картина була знята самим Кемероном. Але навіть це не допомогло фільму відтворити успіх перших частин.

кращі бойовики
кращі бойовики, https://www.film.ru/

Інший кращий фільм 90-х — «Смертельна зброя» з тоді ще молодим і скажено привабливим Мелом Гібсоном, який зіграв роль поліцейського, і його чорношкірим напарником Денні Гловером. Крилата фраза фільму: «Я занадто старий для цього лайна». У стрічці є кримінальні та дружні розборки, сімейні конфлікти, любовні сцени, драма і комедія. І завдяки цьому всі 4 частини фільму, які регулярно виходили з 1987 і по 1998 роки, стали культовими.

Краще фантастичне кіно 19 століття — «Матриця» з Кіану Рівз й неймовірними спецефектами, надовго залишило слід у пам'яті глядачів. Крутий чорний плащ Нео, маленькі окуляри Морфеуса, облягаючий костюм Трініті, вибір червоної або синьої пігулки, все це перетворило фільм в історію, навіть незважаючи на те, що інші частини були зовсім нецікавими.

Інший крутий фантастичний супербойовик від легендарного Люка Бессона — звичайно ж «5 елемент» з Брюсом Віллісом і Мілою Йовович, який розірвав шаблон у 1997 році. У фільмі є все, що може привернути увагу і не відпускати всі 2 години: костюми, декорації, гра акторів і незабутня пісня The Diva Dance, яку досі відтворють на багатьох пісенних конкурсах.

Класні фільми початку тисячоліття

Нове тисячоліття почалося з виходу другої частини фільму «Місія нездійсненна», яка зробила Тома Круза одним із найбільш затребуваних акторів «Голлівуду». Серія захоплюючих історій про таємного агента Ітана Ханта почалася у 1996 році і була заснована на сюжеті однойменного серіалу. Найцікавіше, що фільм знімається до сих пір. Новинки заплановані на 2021 і 2022 роки.

У 2002 році почали знімати серію фільмів «Ідентифікація Борна», про колишнього агента ЦРУ, який втрачає пам'ять і намагається відновити події минулого. Єдиною інформацією, здатною відновити ланцюжок подій, стає тату на стегні з номером банківського рахунку. Всього до 2016 року було знято 5 серій з Метом Деймоном у головній ролі.

кращі бойовики
кращі бойовики, https://nlotv.com/

Перша частина американського бойовика «Убити Білла» вийшла у 2003 році. Прихильник перекручених і заплутаних сюжетів Квентін Тарантіно, як зазвичай відзначився здатністю знімати популярні фільми з кінця на початок, і це не може не привернути увагу глядача. Як і всі інші фільми режисера тут багато крові, жорстокості і швидко змінюваних кадрів. Професійна гра Уми Турман стала ідеальним доповненням сюжету. Друга частина фільму вийшла через рік після першої і стала не менш цікавою.

Звичайно, в рейтингу кращих бойовиків не можна не згадати про Джеймса Бонда. Так звана «Бондіана» — найдовша серія фільмів в історії кіно, і на сьогоднішній день вийшло вже 27 картин. Актори, які зіграли роль Бонда, ставали секс-символами, а бути дівчиною Бонда — заповітне бажання кожної актриси. Брудні ігри, кримінал, жорстокі вбивства, любов — все це коротко описує фільми про Бонда.

Новий фільм «Джокер» 2019 року має в основі далеко не нові історії про клоуна-социопата. Цей образ використовувався в різних фільмах, згадати навіть фільм «Воно» по Стівену Кінгу. Але найбільш запам'ятався у кіноіндустрії фільм 2008 року — «Темний лицар» з Крістіаном Бейлом та Хітом Леджером. Історія сподобається прихильникам похмурої атмосфери міста, погонь, крові, вибухів. Варто відзначити, що зі справедливістю в фільмі не так райдужно.

Кращі бойовики останнього десятиліття

Самий рейтенговий зарубіжний бойовик 2010 року — «Початок» з ДіКапріо у головній ролі. Фантастичний сюжет з погонями і перестрілками заслужено став володарем «Оскара». Несподівана кінцівка і небезпечні ігри розуму протягом фільму обов'язково припадуть до душі прихильникам жанру.

Класні фільми про кіновсесвіт Marvel стали мейнстрімом вже давно. У серії про «Месників», що вийшла у 2012 році, свої сили об'єднали Капітан Америка, Залізна людина, Тор, Халк та інші герої. І все це для того щоб захистити жителів Землі від вторгнення іншопланетян. Класний фільм варто подивитися, як мінімум через неймовірні спецефекти, костюми і хороший сценарій.

кращі бойовики
кращі бойовики, https://www.filmpro.ru/

У 2019 вийшла новинка «Месники: ФіналAvengers: Endgame». У кінострічці знову б'ються круті месники з титаном-філософом Таносом. Як зазвичай не відразу стає зрозуміло, хто воскресне, а хто залишиться в історії. Але в будь-якому випадку після цієї серії фанатам довелося змиритися з закінченням фентезі-пригодницького бойовика.

Американський комедійний бойовичок «Славні хлопці» повеселив глядачів у 2016 році. Два напарника-детектива, намагаються викрити компанію, яка незаконно займається розповсюдженням порнографії. У фільмі описані події 70-х, що ще більше додає бойовику інтересу.

Біографічний спортивний бойовик-драма «Бої без правил» 2018 року стал екранізацією книги «Молитва перед світанком». Перспективний боксер Джо Коул виявляється у найжорстокішій в'язниці Таїланду за звинуваченням за зберігання зброї й наркотиків. І щоб вибратися звідти, він бере участь у турнірі по боям муай-тай. Протягом усього фільму глядач постійно знаходиться в напрузі й турбується за долю героя, який бореться за свободу.

Добірка хороших бойовиків 2015-2017 років представлена у відео:

Звичайно, список можна продовжувати: круті американські, хороші європейські, цікаві австралійські та інші картини. Можна згадати «Дедпул», «Люди у чорному», «Без обличчя», військові бойовики «Врятувати рядового Райана», «Лють» або «Повелитель бурі» про спецназ. Всі ці супербойовики можна дивитися по кілька разів. А сучасний список стрічок поповнюється з кожним роком на 2-3 фільми.