День спонтанного прояву доброти

Щороку 17 лютого у різних країнах світу відзначається День спонтанного прояву доброти (Random Acts of Kindness Day). Це одна з недавніх ініціатив міжнародних благодійних організацій.

Спочатку свято відзначали тільки в Сполучених Штатах, але зараз воно має глобальне значення і святкується незалежно від громадянства, національності і релігійних переконань.

Варто відзначити, що День спонтанного прояву доброти найбільш відомий в країнах Західної Європи і в США. Так, у багатьох містах традиційно відбуваються благодійні заходи і марафони, в яких беруть участь відомі актори, громадські та політичні діячі.

Головне в цей день, як зазначають організатори, потрібно намагатися бути добрим до всіх. І не просто добрим, а добрим безмежно і безкорисливо. Важливо пам'ятати, якщо людина очікує подяки за свою доброту, це не може вважатися істинною добротою.

Популярні новини зараз
Дати виплати пенсій "перетасували": чи можна змінити день отримання виплат В Україні пенсіонери отримають "подвійні", та навіть "потрійні" пенсії: у ПФУ озвучили вимоги Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року 60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину
Показати ще

День кота в Європі

Створений за ініціативою італійського журналіста Клауді Ангелетти, який працював у журналі Tuttogatto - World Cat Day, або відомий нам як День кота в Європі, відзначають з 1992 року - 17 лютого. Це звичайно ж не офіційне або державне, а швидше народне і суспільне свято.

кошеня, pxhere
кошеня, pxhere

Вибір дня був пов'язаний з лютим місяцем саме тому, що цей період перебував під знаком Водолія (знак зодіаку), який характеризується в італійській культурній традиції, як знак вільних і незалежних духів. Справа в тому, що в часи інквізиції, особливо кішок і котів чорного кольору, активно винищували, вважаючи їх помічниками злих сил, духів злоби піднебесних, що мешкають в повітрі.

Котик, фото з вільних джерел
Котик, фото з вільних джерел

В підтримку Дня кота в Італії стали організовуватися численні дискусії, конференції, в тому числі фото виставки, збори коштів, щоб допомогти бродячим котам і кішкам. Потім ідея стала поширюватися і по іншим європейським країнам, включаючи Україну та Польщу.

Микола Студений

17 лютого, православні віруючі вшановують пам'ять преподобного Миколи, ігумена Студійського. Також у народі святого прозвали Миколою Студеним, так як цей день завжди вважався найхолоднішим в лютому.

На Київській Русі цей день називали Вовчий сват. Люди вірили, що в цей час у лісах в розпалі звірині весілля. Вважалося, що "про звірині стежки в лісі знає лише Микола Студений". І тільки йому було відомо, де знаходиться лігво вовчиць, і як пускаються в танок лисиці.

Микола Студійський

Студеним Миколу прозвали невипадково. Рідкісний рік на Русі в цей день не було морозів. З цього приводу залишилися приказки: "Студений день - знову шубу одягни"; "На Студеного Миколу снігу навалить гору". Крім того, на Миколая спостерігали за деревами. Якщо довгі ялинові гілки згинаються до землі, значить, скоро буде хуртовина. А якщо листяний ліс чорніє — можна чекати відлиги.

Іменини цього дня:

Олександр, Олексій, Андрій, Ганна, Аркадій, Борис, Василь, Георгій, Дмитро, Катерина, Іван, Йосип, Кирило, Михайло, Микола, Петро, Сергій, Федір, Юрій.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що безпечне керування дозволить українцям отримати зайву копійку.

Як повідомляв Знай.ua раніше, СБУшники стали посміховиськом через недоречне гасло.

Також Знай.ua писав, українці тепер зможуть відпочити на островах по безвізовому режиму.