Слабкий ПК — це не вирок. Ігрова індустрія сьогодні така широка — і продовжує зростати — що будь-який користувач може знайти гру, яка задовольняє і його смак, і можливості його заліза. У кожному жанрі є ігри, які є найкращими і улюбленими, і при цьому займають зовсім небагато місця.

Стратегії

Жанр стратегії переживає не найкращі часи: інтерес до нього трохи згас, розробники переключили свою увагу на інші жанри, і новинки на ринку практично не з'являються. Фактично, всі кращі стратегії були випущені до 2010-го року. У цьому полягає і хороша новина, адже вимоги до заліза у більшості ігор не занадто високі за сучасними мірками, і слабкий комп'ютер або ноутбук цілком з ними впорається.

Любителям стратегій варто звернути увагу на The Settlers. Вона відрізняється барвистою графікою, різноманітністю рас і добре продуманою економічною системою. Гравцеві належить побудувати поселення, розвинути їх економіку та інфраструктуру і, звичайно ж, не забувати про військову справу, щоб розширювати свої території і протистояти загарбникам.

The Settlers
The Settlers // www.mobygames.com

Старенька, але все ще цікава стратегія — Rome: Total War. Це покрокова стратегія в режимі реального часу, що переносить гравця в Римську Імперію. Тут тільки ви вирішуєте, які народи завоювати і підкорити, з ким укласти союз, а кого — знищити на корню.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Сюжети стратегій можуть розгортатися не тільки в історичному або міфологічному сеттінгу, але і в майбутньому, як, наприклад, Command & Conquer 3: Tiberium Wars. У грі є повноцінний сюжет: гравці повинні зупинити корпорацію зла, яка бажає знищити людство. Є різноманітність військової техніки і зброї. Є мультиплеер. Загалом, є, де розгулятися.

Command & Conquer 3: Tiberium Wars
Command & Conquer 3: Tiberium Wars // stopga.me

РПГ

Знайти невимогливі РПГ — завдання складне, але не нездійсненне. Звичайно, новинки жанру слабкий (і навіть середній) ПК або ноутбук навряд чи потягне, і встановлювати на нього третього «Відьмака» не варто навіть намагатися. А ось перший і другий — теж хороші, перевірені часом гри — навіть на слабкому залізі цілком доступні. До речі, друга частина — приклад приголомшливо красивої графіки і захоплюючих квестів — нашумілій третій абсолютно не поступається. А ось і невеликий список інших невимогливих РПГ:

Overlord — відмінний вибір для тих, хто втомився бути занадто хорошим і хоче принести в світ трохи хаосу і руйнувань. У цій грі ви стаєте темним володарем, що керує цілим злим народом, готовим виконувати ваші розпорядження.

Overlord
Overlord // cubiq.ru

Класика жанру — гра Heroes of Might and Magic 3, яка припаде до смаку любителям бойового фентезі. Застосовуючи свої здібності до тактики, ви крок за кроком будете просуватися по карті, розширюючи свої володіння.

Не можна не згадати Gothic, яка вважається найкращою грою від Piranha Bytes. Тут вам доведеться розвивати здібності свого героя, борючись з різноманітними монстрами. Всі три частини гри про суворий фентезійний світ цілком доступні для гравців з малопотужними ПК, і точно не розчарують любителів жанру.

А любителі мультика South Park точно оцінять пародійне РПГ за його мотивами, South Park: The Stick of Truth. Завдяки мультяшній графіці ця гра досить легка, а сюжет в дусі мультсеріалу обов'язково порадує його шанувальників.

South Park: The Stick of Truth
South Park: The Stick of Truth / gamehag.com

Шутери

Мабуть, саме шутери — найтоповіша гілка ігрової індустрії. Сучасні шутери — не прості стрілялки, а повноцінні класні бойовики з цікавим сюжетом і захоплюючим екшеном. Звичайно, важать вони відповідно, і навряд чи така гра піде не те що на слабкому, але і на середньому компі. Але якщо навіть ви поки не можете дозволити собі сучасне залізо, це не привід відмовляти собі в задоволенні. Старі легкі шутери, хоча і часто поступаються новим в графіці, в іншому не менш цікаві.

Один з найвідоміших шутерів, звичайно ж, Half-Life. Ця гра улюблена багатьма геймерами за продуманий сюжет, що динамічно розвивається і цікавих персонажів.

Half-Life
Half-Life // 3dnews.ru

Інший класичний науково-фантастичний шутер — DOOM 3. Грі перевалило за п'ятнадцять років, але графіка і сьогодні виглядає вельми гідно. Дія відбувається на захопленому інопланетними монстрами космічному кораблі.

Зовсім інший за стилем, але не менш захоплюючий шутер називається Team Fortress 2. Це розрахована на багато користувачів гра з різноманітним геймплеєм і забавним гумором. Тут знищувати суперників можна, розділившись на команди.

Team Fortress 2
Team Fortress 2 // gamingcfg.com

Виживалки

Цей жанр останнім часом активно набирає популярність, і творці ігор на виживання не забувають про власників слабких ноутов і ПК. Серед виживалок високі вимоги до заліза — рідкість, а вибір цікавих ігор — величезний.

Одна з новинок жанру — We Happy Few. У цьому трилері вам доведеться виживати в місті, повному жахів, вирішувати його загадки і вибиратися з пасток.

Серед супер-реалістичних ігор останніх років Terraria відразу привертає увагу своєю двомірністю і простотою графіки. Вона виглядає як привіт з далекого минулого, але хто сказав, що це погано? Вам належить побудувати власний світ, попутно добуваючи ресурси і борючись з різноманітними небезпечними істотами.

Terraria
Terraria // newgamenetwork.com

З більш старих прикладів варто згадати Amnesia: The Dark Descent. Мета гри — вибратися з моторошного замку, населеного монстрами. Вам доведеться бродити по пустельних коридорах і загадкових лабораторіяч, кожну секунду ризикуючи зіткнутися з чимось жахливим і незрозумілим.

Інші жанри

Якщо ви — любитель перегонів, то Need For Speed: Most Wanted стане прекрасним вибором для вас і вашого слабкого ПК. Саме «Жага швидкості» визнана однією з кращих в серії. Модернізуйте свій автомобіль, ганяйте вулицями містечка Рокпорт і займайте заслужене перше місце в «Чорному списку» гонщиків.

Багато фанатів The Sims вважають другу частину найкращою, незважаючи на більш широкий спектр можливостей, що надаються свіжішими версіями симулятора життя.

The Sims 2
The Sims 2 // gry-online.pl

Мало хто не чув про Minecraft, гру особливого жанру кубічна пісочниця. Проста піксельна графіка, нехитрий геймплей — і кілька мільйонів гравців. Про майнкрафт часто згадують як про окремий вид мистецтва, і звичайно ж, у нього є послідовники. Не менш круті, треба сказати.

Наприклад, така гра як Craft the World, де гравцеві належить розвивати цілу цивілізацію. Гра досить легка — в тому плані, що скачати її можна навіть на найслабкіші комп'ютери. А ось управляти цілим гномів царством не дуже-то легко — але захоплююче.

Craft the World
Craft the World // macgamestore.com

Є й варіанти для любителів поворушити мізками. Наприклад, в головоломках від першої особи Portal і Portal 2 вам належить вирішити безліч завдань, щоб знайти вихід з приміщення. На допомогу вам буде портальна гармата, якою можна переміщати предмети або переміщуватися самим.

Хмарні ігри

Не потрібно думати, що власники слабких комп'ютерів і ноутбуків приречені задовольнятися тільки старими невимогливими іграми. Новий тренд, що активно розвивається в ігровій індустрії, — хмарні гри. Користуючись таким сервісом (а його надають уже кілька великих компаній, в тому числі і Google), ви можете пограти онлайн у що завгодно на будь-якій машині. Достатньо зареєструватися в сервісі (наприклад, PlayKey, GeForce NOW, Parsec), оформити підписку (ціни цілком демократичні) і запустити гру в браузері або в спеціальному додатку. Все що потрібно — якісне з'єднання з інтернетом.