Масляну в Україні чекають і щорічно відзначають. З самого дитинства всі знають про це свято і про деякі прикмети, пов'язані з ним. Масляна асоціюється з чимось світлим. Вона символізує пробудження природи від сну.

Історія свята

Масляна бере свої витоки ще з минулого. Це язичницьке свято. Тому в ті часи цей день був пов'язаний виключно з весняним сонцеворотом. Але після того, як відбулося з'єднання язичницької традиції з християнською, Масляна також стала символізувати початок Великого посту. Християнські народи дуже трепетно ставляться до свята.

У цей день можна попросити прощення у всіх близьких, знайомих, з якими бували недомовки. Це робиться для того, щоб вступити у Великий піст, залишивши позаду всі негативні емоції і події.

Багато вчених переконані, що Масляна пов'язана з язичницьким богом Велесом, який був покровителем скотарства й землеробства. Примітно, але саме Масляна стала єдиним святом язичників, офіційно визнаним православною церквою. Протягом довгих років свято вважався повним аналогом Нового року. Якщо зараз говорять: "Як Новий рік зустрінеш, так його і проведеш". То раніше існував подібний вираз щодо Масляної. Господині накривали багатий стіл і пригощали гостей. У цей день ніхто не скупився.

Але тільки в 17 столітті свято отримало свою сучасну назву. Етимологія слова досить проста: в цей день люди рясно змащували свіжоспечені млинці вершковим маслом. Також Масляний тиждень відомий під іншими назвами: "об'едуха", "перепілочка". На питання, якого числа проводиться Масляна, не можна відповісти, так як свято не прив'язане до конкретної дати, а відзначається рівно за 56 днів до Великодня.

Популярні новини зараз
Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

Як відзначали Масляну предки

Гуляння на Масляну, healthy-kids.ru
Гуляння на Масляну, healthy-kids.ru

Спочатку святкування тривало цілий тиждень. І при цьому кожен з 7 днів мав особливе значення і сенс.

  1. Перший з них був зустріччю Масляни. Саме тоді жінки готували млинці. У них була добра традиція: перший спечений млинець потрібно було віддати тому, хто його потребує. Також в цей день робили солом'яне опудало своїми руками. Дехто намагався красиво прикрасити його. Його потрібно було поставити на вулиці на цілий тиждень.
  2. Другий день був присвячений молодятам. Тоді пари каталися на санях, конях і просто веселилися. А вся молодь збиралася разом. Хлопці та дівчата знайомилися один з одним. Представники чоловічої статі шукали собі дівчат на роль майбутньої дружини. Вважалося, що якщо закохатися в дівчину в цей день, то незабаром можна грати весілля, так як союз буде міцним і гармонійним.
  3. Наступний день був названий "Лакомка". Назва говорила саме за себе. Господині повинні були запросити в гості якомога більше людей і нагодувати їх смачними млинцями, а також іншими частуваннями. Саме на третій день було прийнято запрошувати зятів в гості.
  4. На четвертий день в народі гуляли на широку ногу. Люди співали, танцювали, катались на санях, влаштовували перегони.
  5. П'ятий — "Тещині вечірки". Тещі приходили в гості до зятів.
  6. А на шостий день "Посиденьки зовиці" невістки звали в гості сестер чоловіка.
  7. І на сьомий день "Прощена неділя" люди просили один у одного прощення за можливі непорозуміння, сварки. А в кінці святкування відбувалося спалювання опудала. У деяких селах вірили, що якщо хоч краєм ока не глянути на палаюче опудало, то можна померти. Це повір'я було досить жорстоким, тому люди без роздумів відправлялися на головну площу і були присутні при спалюванні. Такі побутові прикмети люди сприймали всерйоз.

Прикмети та повір'я на Масляну

Масляна: обряди та прикмети
Масляна: обряди та прикмети, www.uaportal.com

З роками предки стали помічати "збіги", які такими більше не здавалися. Для них це стало закономірністю. Боячись поганого впливу на себе і на своїх близьких, в народі слідували прикметами.

Прикмети і забобони на млинці

  1. Якщо господиня хоче теплої і ясної погоди протягом наступного року, то повинна спекти стільки красивих і рум'яних млинців, скільки погожих днів хоче. Але предки боялися зловживати розташуванням природи. В іншому випадку могла наступити посуха, і весь урожай загинути.
  2. Перший млинець, який спекла господиня, було прийнято віддавати потребуючим. Це робилося, щоб вшанувати родичів і близьких, яких більше немає в живих.
  3. Господині особливо старанно готували перший млинець, так існувала прикмета: якщо він вийшов красивим і рум'яним, то члени сім'ї протягом цілого року не будуть хворіти.
  4. Перший млинець добре пропечений, вийшов тонким і мереживним — рік пройде легко і буде сповнений хороших подій, товстим і погано прожареним — чекайте труднощів.
  5. Не варто різати млинці з допомогою ножа. Використання будь-яких гострих предметів приверне негатив.
  6. Підготовляйте тісто для млинців в тиші. Також потрібно дотримуватися мовчання в процесі випікання. У цей час потрібно думати про своїх найближчих людей, згадувати їх слова, вчинки.

Прикмети на погоду

Погодні прикмети формувалися століттями. Предки спостерігали з року в рік, щоб зрозуміти, чому відбувається те чи інше явище. Які з них найпопулярніші:

  1. По погоді можна зрозуміти, чи буде урожай грибів в цьому році. Якщо в неділю перед тижнем Масляної йде дощ, грім, вітер, а небо затягнуто хмарами, то навесні обов'язково потрібно вирушати до лісу за грибами.
  2. А якщо неділя перед тижнем Масляної було морозною — погода влітку видасться досить теплою, але не буде спеки.
  3. Останній день Масляної відзначився особливо холодної та похмурою погодою — чекайте теплу весну.
  4. Бурульки на дахах на Масляний тиждень принесуть удачу і щастя на цілий рік.

Прикмети на заміжжя

  1. Якщо дівчина на Масляну зустрічає п'яного чоловіка, то незабаром зустріне свого майбутнього чоловіка.
  2. Перший спечений дівчиною млинець — золотистий і рівний, то скоро вона вийде заміж. Шлюб буде довгим і щасливим.
  3. А ось млинець, який прилип до сковороди, означає те, що заміжжя відбудеться не скоро.
  4. Порахуйте, скільки дірочок вийшло у першому млинці. Їх кількість дорівнює кількості дітей в майбутньому.
  5. Дівчина випікала млинець і виходила на вулицю. Там віддавала його першому зустрічному. Потрібно було дізнатися його ім'я. Так і буде звати судженого.

Обряди на Масляну

Опудало Масляної
Опудало Масляної, horoscopes.rambler.ru

Під час Масляного тижня люди здавна проводили обряди. Серед найпопулярніших були: землеробські, шлюбно-сімейні та поминальні.

Землеробські народні обряди

  1. Ще за часів Київської Русі предки віддавали перший спечений млинець як дар богам Ярилу і Весні. Його клали на землю, уявляючи, ніби це Сонце, яке буде зігрівати поля і допомагати їм прокинутися після зимового сну.
  2. Особливий успіх на Масляну мали катання на санях з крижаних гірок. Вважалося, що чим далі докотяться сани, тим багатшим буде урожай льону.
  3. На свято люди намагалися наїстися досхочу. У народі вірили, що чим більше поїсти, тим багатшим буде рік.

Поминальні обряди

  1. На Масляну було прийнято готувати страви з риби, які уособлюють душі покійних.
  2. Уособленням душ покійних вважався сніг. Його використовували для ворожінь. При приготуванні тіста для млинців із гречаного борошна додавали талу воду.
  3. Протягом Масляного тижня люди не ткали і не пряли. Це пояснювалося страхом нашкодити душам рідних, що знаходяться поблизу. В цей час святими вважалися вечірні години.
  4. Функцію "запрошення" померлих предків на обід виконувало багаття.

Шлюбно-сімейні обряди на Масляну

  1. Предки широко практикували покарання холостяків. Якщо хлопець не перебував у шлюбі, на його шию підвішувалися колодки з прив'язаним на них поліном. Це поліно було символом сидячої на шиї половинки. Так холостий хлопець змушений був проходити цілий день, терплячи глузування.
  2. В останній день Масляної всі намагалися налагодити між собою відносини. А їжу або повністю з'їдали, або віддавали нужденним. В "Прощену неділю" було прийнято ходити на цвинтар і залишати там млинці.

Ворожіння на Масляну

Ворожіння на млинцях проводиться в колі близьких друзів. Для цього потрібно приготувати млинці з начинками: солодкими, солоними, гострими і т.д. Виберіть парочку млинців і всередину покладіть суху квасолю. Всі гості повинні взяти по млинцю. Начинка підкаже, який людину чекає рік.

Для іншого типу ворожіння використовуються пироги. Так вдасться дізнатися, чи судилося бажанню швидко здійснитися до весни.

Необхідно окропити пиріг за допомогою святої води, а потім увіткнути в нього гострий ніж. Він став прямо — не варто чекати швидких змін. Ніж нахилився в бік ближче до вас — бажання збудеться, якщо ви не пропустите нагоду. Нахил вліво — збудеться, вправо і прямо — не збудеться. А якщо він впав, то варто очікувати невдачу.

Популярні питання і відповіді на них

Млинці на Масляну
Млинці на Масляну, kolobok.ua

У народі завжди боялися викликати гнів духів. Тому намагалися поводитися чемно, хоч греблю гати питаннями, що можна, а що не можна.

Чи можна одружуватися на Масляну?

У народі вважалося, що весілля на Масляного тижня — відмінний початок шлюбу. Такий союз буде міцним, щасливим. У сім'ї пануватиме розуміння і гармонія. А ось що стосується вінчання, то не прийнято проводити його під час Масляної.

Вважалося, що якщо під час весілля на Масляну випадає сніг, — це дуже хороший знак.

Родичі з боку нареченого і з боку нареченої обов'язково повинні були нанести візит один одному. Господині накривали багатий стіл. Існувала прикмета, що чим розкішніше стіл, тим благополучніше складеться життя у молодої пари.

Можна прибирати в будинку на Масляному тижні?

Так, це навіть принесе користь. Але важливо зробити це в перші 3 дні Масляного тижня. Не обов'язково ідеально вимести кожен куточок, а ось побільше уваги варто приділити розбору старих речей. Без краплі сумніву потрібно позбавлятися від непотрібних речей. Предки вірили, що позбавлення від старого — відкриття шляху для нового.

Можна ходити в гості на Масляну?

Безумовно можна. У цей час прийнято веселитися, відпочивати, ходити в гості, а ось чого робити не варто, так це сумувати. Існує прикмета, що прихід незваних гостей принесе щастя і благополуччя в будинок. Тому господарі будуть тільки щасливі, побачивши вас на порозі.

Також Масляна — вдалий час для того, щоб проводити змови, що супроводжуються особливими словами (в тому числі і фінансові). Звичаї, приказки та загадки про Масляну — це те, що робить свято особливим. А передача їх з вуст в уста об'єднує покоління.

Цей день об'єднує не тільки минуле і сьогодення, а й просто зближує велику кількість людей, призводить до нових знайомств. А момент, коли спалюють бабу, — видовищний і вражає як дорослих, так і дітей. На тлі цього дійства виходять відмінні фото, а також забавні відео, повні національних мотивів. Навіть зараз в деяких сім'ях збереглася традиція спалювати маленьке солом'яне опудало, а деякі вирішують замовити вже готове опудало або ляльку, хоч і ціна набагато вище.