Масляна – це незвичайне свято, яке символізує перехід зими у весну і дає останню можливість християнам "погуляти" перед початком посту.

Маслениця починається за тиждень перед Великим постом або за сім тижнів до Великодня. У 2019 році Масляна починається 4 березня і закінчиться 10 березня.

Незважаючи на його релігійний посил, свято прийшло із язичницької культури. Стародавні слов'яни спалювали опудало, таким чином проводжаючи зиму. У ті часи свято припадало на день весняного сонцестояння, лише з приходом православ'я дату приурочили до початку Великого посту.

Як повідомляють дослідники, на Масляну шанували стародавнього бога Велеса, покровителя скотарства і землеробства. Крім того, свято був пов'язане з днем весняного сонцестояння.

Популярні новини зараз
Кому як пощастить: ПриватБанк виплатить клієнтам від 150 до 5000 грн У коханні чекають справжні випробування: яким знакам зодіаку краще забути про стосунки Українці зможуть отримати грошову компенсацію: кому слід звернутися до відділення "Ощадбанку" Тіна Кароль пішла у відрив без одягу та зі склянкою: "Я зцілюю себе"
Показати ще

Для слов'ян Масляница довгий час була і зустріччю нового року, адже до XIV століття рік на Русі починався з березня. До Хрещення Русі Масляна відзначалася протягом 7 днів, що передують дню весняного рівнодення, і 7 днів після цього дня.

Християнська Церква вирішила піти на поступки і залишити святкування Весни. Правда, як ми бачимо зараз, свято зазнало своїх зміни. Приміром, його зрушили по часу щоб воно не суперечило Великому посту і скоротили до 7 днів.

Традиція їсти млинці з'явилася завдяки тому, що древні слов'яни вважали їх символом сонця. Це не дивно, адже млинці такі ж жовті, круглі й гарячі. Язичники вірили, що разом зі страво. з'їдають частину могутності світила.

Християнство, звичайно ж, трохи змінило основні обряди свята. Масляна отримала свою назву від церковного календаря, тому що в цей період часу дозволяється куштування вершкового масла, молочних продуктів та риби.

Нагадаємо, що обов'язково потрібно знати про Масляну 2019.

Раніше Знай.uа повідомляв, православні християни в Україні будуть святкувати Великдень 28 квітня. Згідно з календарем вихідних, представленим Мінсоцполітики, у квітні українці відпочиватимуть три дні.

Також Знай.ua писав, що пізня Великдень подарує додаткові вихідні.