Це свято називають у народі Вуколом Телятником. Таку дивну назву воно отримало від імені єпископа Вукола Смирнського, день пам'яті якого відзначають сьогодні за православним календарем. А також через те, що дуже турбувалися в цей період про корів і телят. Ще іноді день називали Жуколами. Так зазвичай називали тих телят, які народилися в лютому.

Наші предки вірили, що Вакула протегує телятам, його просили захистити їх при народженні, дати здоров'я і щоб виросли вони міцними. Головною турботою було саме отелення у лютому. Дуже турбувалися, щоб все пройшло добре і не було проблем ні в теляти, ні в корівки, яка є годувальницею сім'ї.

Народні прикмети на 19 лютого

Тому є багато різних традицій і заборон у цей день. Не можна давати нікому з будинку, воду, хліб, сіль або вогонь, гроші теж не дають, щоб не віддати свої щастя, прибуток і удачу, які подарував родині Господь. Такі правила існували не тільки на час народження теляти, але і під час народження людської дитини. А якщо до вас прийшли і попросили щось, скажіть, що зараз просто не час. Ця людина не повинна образитися. Але прямо про те не кажуть, інакше можна наврочити.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Астролог побачив у травні "лихо" для України Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Свята 19 лютого, фото: pinterest
Свята 19 лютого, фото: pinterest

Молоко не можна забирати у корови, воно буде придатним для пиття тільки через 12 надоїв після того, як народилося теля. До речі, якщо корова лягла головою на схід, то отелення буде днем, а якщо на захід – вночі. Був ще такий звичай готувати рідку кашу на першому придатному для пиття молоці. Потім горщик з нею потрібно було загорнути в сіно і поставити в ємність з вівсом, підняти над собою, сказати «На народження бичка, на народження телички», прибрати пінку і дати теляті. Корові дають сіно та овес. А каша дістається самому молодшому в сім'ї. Це дасть сили корові, теляті і дитині.

Є ще одне цікаве повір'я, яке підійде тим, хто не займається коровами і не має до них жодного стосунку. Якщо ви залишилися самотніми, то щоб знайти свою половинку, в цей день вам потрібно просто гаряче молитися про це.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Як повідомляв Знай.uа у Карпатах влаштували незвичайне змагання замість санчат взяли те, що було під рукою у кожного в будинку.

Також Знай.uа писав, на Азовському морі спека змусила дельфінів кидатися прямо на пісок. Аномальна зима зачепила найбільш розумних істот на планеті.

Нагадаємо, українцям розширять список країн, в які можна поїхати за безвізу. Стало відомо, куди в цьому році можна буде поїхати відпочити.