У 2020 році українським водіям почнуть надсилати штрафи поштою. Влада вже не перший рік лякає автомобілістів системою автоматичної фіксації порушень ПДР, але тепер в МВС заявили про вихід на фінішну пряму в реалізації цієї реформи.

Обіцянка влади реалізувати проект системи автоматичної фіксації порушень ПДР вже не лякає звичайних водіїв, оскільки ці спроби не можуть реалізуватися в останні роки. Але МВС вже повідомив про вихід на фінішну пряму в цій реформі. Повідомляє UBR.ua.

автомобілі
автомобілі

Сьогодні в нормативно-правовій базі не встановлена ​​норма, яка забороняє висилати постанови про адміністративне порушення поштовою кореспонденцією.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Проте законодавці посилаються на статтю 14-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КпАП), якою передбачено відповідальність за порушення на дорозі і їх фіксація спеціальними технічними засобами в режимі фото- і відеозйомки в автоматичному режимі.

Однак, кажуть юристи, положення даної статті (в ній передбачена відповідальність власників (співвласників) транспортних засобів) припинили дію, зважаючи на їх неконституційність встановленої рішенням Конституційного Суду № 23-рп / 2010 від 22.12.2010.

До відповідальності швидше за все будуть залучати через ст. 14-1 КпАП, якою передбачено відповідальність фізосіб, за якими зареєстровано транспортний засіб, або керівників юридичної особи, за яким вона зареєстрована, або ж належного користувача, якщо інформація про нього внесена до Єдиного держреєстру транспортних засобів - зазначив керуючий партнер ЮК

"Лист щастя" можна оскаржити протягом 10-ти днів.

автомобілі
автомобілі

Що варто знати:

  • Якщо штраф не оскаржувати, він буде вважатися набрав законної.
  • Подайте заяву в суд за місцем вашої прописки або за місцезнаходженням відповідача, тобто співробітника поліції.
  • Позовна заява повинна ґрунтуватися на нормах КоАП. У ньому потрібно обов'язково вказати, чому ви вважаєте цю постанову незаконною. Позовна заява годі й завозити особисто, а відправити поштою.
  • Якщо відправляти заяву в останній день зазначеного терміну, воно повинно потрапити на пошту не пізніше 12 години ночі, інакше буде вважатися, що заява надійшла на 11 день, а значить, мало місце порушення процесуального строку, і така заява суд може не прийняти.
  • Постанови про притягнення до адміністративної відповідальності в сфері дорожнього руху зафіксовані в автоматичному режимі, можна оскаржити в районному суді або у вищому органі.
  • При оскарженні постанови не сплачується судовий збір.
  • Термін розгляду таких справ складає 10 днів, але така оперативність зараз є рідкістю.

Що обов'язково потрібно вказати в позові:

  • У чому полягає незаконність постанови;
  • було адмінправопорушення;
  • чи винен власник авто або водій на якого виписано постанову;
  • чи є докази того, що особа не вчиняла цього правопорушення;
  • чи є фактори, що пом'якшують відповідальність;
  • інші обставини, які не встановлювалися і не могли бути встановлені в автоматичному режимі.

У той же час, кажуть юристи, норми Конституції є нормами прямої дії і є обов'язковими до виконання. А звернення до суду за захистом своїх конституційних прав і свобод гарантується ч. 3 ст. 8 Конституції України.

Тому при отриманні "листи щастя" необхідно відповідально ставитися до цієї ситуації і скористатися передбаченим законодавством правом на оскарження в адміністративному та судовому порядку.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше спікер Верховної Ради Дмитро Разумков поділився своїми міркуваннями про доступне "розмитнення"

Також "Знай.ua" писав, що розкрито правду про зухвалий підпал авто журналістки