24 лютого, відзначається народне свято в Власіїв день (за старим стилем – 11 лютого). Для православних віруючих це день пам'яті християнського святого, священномученика Власія Севастійського.

Власій жив у 3-4 століттях в Малій Азії, служив єпископом в Каппадокії. В часи гонінь на християн за правління Діоклетіана святий постійно підтримував свою паству. Коли християни покинули місто, Власій переселився в печеру Аргеос. За переказами, там Власія оточувало безліч різних звірів, які не чіпали його, а, навпаки, охороняли. Хворі тварини від дотику його рук зцілювалися.

Власій Севастійський

Саме тому у народі святого вважають покровителем домашніх тварин. За іншою версією, християнський Власій у свідомості народу став "спадкоємцем" слов'янського Волоса, зберігача селянської худоби.

Потім його затримали язичники і відправили до в'язниці. Єпископа намагалися відвернути від віри вмовляннями і тортурами, однак це не зламало дух Власія. У результаті його засудили до смерті через обезголовлення.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

У цей день наші пращури годували домашніх тварин найкращим кормом, а також здійснювали спеціальні обряди, щоб вберегти худобу від злих духів. Для цього необхідно закрити усі грубні труби вьюшками або взагалі замазати глиною. Крім того, до святого Власія у свято зверталися з молитвою: "Дай щастя на гладких телушек, на товстих бичків, щоб з двору йшли-грали, з поля йшли-скакали".

Народні прикмети на 24 лютого

Здавна Власіїв день народ відзначав як велике свято. Тому в цей день було прийнято заколювати кабана, свиню або молоду телицю і подавати до столу печеню. Ще в цей час влаштовували молебни, під час яких освячували короваї з житнього хліба, щоб потім згодувати худобі.

До Власія були морози: різдвяні, водохресні, афанасьєвські, тимофіївські, нікольські. Але власіївські морози вважались найбільш «крутими», і останніми. У народі говорили: "Проллє Власій маслечка на дорогу — зимі пора прибирати ноги", тому що у цей день часто бували відлиги.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше.

Нагадаємо, українець вирішив не платити більше за комуналку і зробив собі розумний будинок.

Як повідомляв Знай.ua, з'явилася інформація про те, що людей спеціально підбурювали, щоб вони бойкотували проти прибулих з Уханя. Є навіть докази.

Також Знай.ua писав, метеочутливим людям варто підготуватися, так як нашу планету очікує сильна магнітна буря. Багатьом буде дуже складно пережити цей час.