Житель Кропивницького Павло Мазур переобладнав свій будинок таким чином, щоб мінімізувати витрати на комунальні платежі. Для цього чоловік використав ряд технологій, деякі з них можна розглядати як його особистий винахід.

Про це йдеться у репортажі UA: Кропивницький.

Протягом десяти років Мазур працював над своїм помешканням, щоб зробити його повністю автономним, екологічним та дешевим в експлуатації. Хоча чоловік досі користується газом для приготування їжі (за грудень він сплатив квитанцію на 18 грн 55 копійок), його план можна назвати повністю реалізованим. Він коштував йому 63 тисячі гривнів.

Будинок площею 50 кв метрі має багато удосконалень. По-перше, під підлогою кожною кімнати чоловік змайстрував теплові реактори, зроблені зі старих газових котлів. Двічі на тиждень кропивничанин закладає у пічку дрова або відходи. Дим від спалювання цих предметів рухається трубами, які вмонтовані під усіма і підлогами, і за час свого руху віддають тепло.

Житель Кропивницького побудував "розумний дім", фото: UA: Кропивницький
Житель Кропивницького побудував "розумний дім", фото: UA: Кропивницький

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще

По-друге, чоловік створив повітряний колектор: повітря на другому поверсі будинку під скляним дахом дуже розігріте, а тому спеціальний вентилятор змушує повітря рухатись іншими трубами будинку і опалювати кімнати.

У наступних планах відмовитись від користування газом. Для цього чоловік будує біореактор, у якому можна було би перетворювати відходи в біогаз. Проте ця ідея ще потребує доопрацювання.

Окрім того, на даху будинка розміщено 24 сонячні панелі, які абсолютно спокійно задовольняють усі електричні потреби влітку. Взимку, в зв'язку з коротким сонячним днем і опадами, сонячні панелі не є настільки ефективними, через що винахідник взимку отримує квитанції і за електроенергію.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше колега Брагара вигадала найкращий спосіб заощадити на комуналці, собака не потрібна.

Як повідомляв портал "Знай.ua", для українців планують суттєво знизити навантаження платежів за комунальні послуги.

Також "Знай.ua" писав як припинити платити комуналку і правильно вимагати перерахунок: просто про складне.