Українці мають право на перерахунок плати за комунальні послуги ЖКГ або зовсім відмовитися сплачувати їх. За законом, взимку температура повітря в батареях повинна бути не менше 18 градусів, а в кутових - не менше 20-ти. Якщо ж у вашій квартирі тепло нижче норми, то ви можете вимагати перерахунок.

Цікаво, що за кожен градус нижче норми тариф знижується на 5%. А якщо в будинку температура менше 12 градусів, то ви можете зовсім не платити за опалення.

Опалювальний сезон, фото: debaty.sumy.ua
Опалювальний сезон, фото: debaty.sumy.ua

Якщо ж гаряча вода нижче 50 градусів тепла, то тариф розраховується за спеціальною схемою:

- температура 45-49 градусів - 90% від тарифу;

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів
Показати ще

- температура 40-44 - 70% від тарифу;

Якщо ж температура гарячої води становить нижче 40 градусів, то така вода вважається холодною і її можна оплатити за тарифом холодної води.

Оплата за воду також знижується, якщо в квартирі припиняється подача гарячої або холодної води. Вважається нормою, якщо в будинку відключається вода не більш, ніж на 6 годин на добу і це становить не більше 30% часу, якщо вода поставляється за спеціальним графіком.

Гаряча вода
Гаряча вода

Варто знати, що перериватися подача води може не більше двох разів на місяць. Якщо це відбувається частіше, то плата за воду зменшується на 3,3% за кожний день її відсутності.

На послуги ЖКГ входять різні послуги, включаючи вивіз сміття, прибирання сходових кліток, роботу ліфтів, освітлення та інше. При цьому якщо якась послуга не надається або надається погано, можна вимагати часткового відшкодування або відмовитися від оплати.

Кожен українець може поскаржитися постачальнику послуг. Для цього потрібно написати скаргу, яку зобов'язаний зареєструвати постачальник і приїхати на виклик протягом 24 годин з моменту отримання скарги. Після перевірки потрібно заповнити акт-претензію.

Зразок акт-претензії

Нагадаємо, що побачать українці у нових платіжках за комуналку.

Як повідомляв портал Знай.uа, кияни напередодні новорічних свят залишаться без світла.

Також портал Знай.uа писав, що Зеленський провів нараду з Гончаруком, Богданом та іншими чиновниками щодо зимових тарифів за комуналку.