Щороку 24 лютого відзначається народне свято Власіїв день (дата за старим стилем – 11 лютого). У православному календарі це дата вшанування пам'яті священномученика Власія Севастійського, єпископа. У народі християнського святого вважають покровителем домашньої худоби.

Існує версія, що Власій у свідомості народу став «спадкоємцем» слов'янського Волоса, зберігача селянської худоби. В цей день господині давали домашнім тваринам найкращий корм.

Також відбувалися спеціальні ритуали, щоб вберегти худобу від нечистої сили. Для цього наші предки щільно закривали всі пічні труби вьюшками або навіть замазували глиною. У той же час до святого Власія у свято зверталися з молитвою: "Дай щастя на гладких телушек, на товстих бичків, щоб з двору йшли-грали, з поля йшли-скакали".

Крім того, Власію також молилися про благополуччя в будинку і господарські справи, про зцілення від хвороб горла та небезпеки удавления кісткою. За традицією корів приганяли до церкви, служили молебень, окропляли їх свяченою водою. Ще в храм приносили коров'яче масло і клали в дар кліру перед іконою святого Власія.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

В цей день в церкві після молебню освячували житні паляниці, які потім згодовували худобі. При цьому залишати тварин голодними або сарай не прибраним було суворо заборонено – люди вірили, що Власій може прогніватися і наслати смерть на худобу.

Здавна Власіїв день народ відзначав як велике свято. За столом збиралася рідня з усіх сіл по близькості. Було прийнято заколювати кабана, свиню або молоду телицю і подавати до столу печеню.

Народні прикмети на 24 лютого

Ще влаштовувалися скотинячі торги. Продавці і покупці вважали, що під захистом "покровителя стада" вигідно здійснювати як купівлю, так і продаж худоби. На "Власіївих торгах" при операціях клялися ім'ям цього святого. Обманювати при цьому заборонялося, тому що Власій прокляне назавжди, і надалі життя брехуна буде схильне до невдач і хвороб.

Власій Севастійський

Також у цей день не прийнято працювати. Люди вірили, що це допоможе вберегти домашніх тварин від падежу. Чоловіки намагалися сидіти вдома на Власія, щоб не накликати біду в дім.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше.

Нагадаємо, українець вирішив не платити більше за комуналку і зробив собі розумний будинок.

Як повідомляв Знай.ua, з'явилася інформація про те, що людей спеціально підбурювали, щоб вони бойкотували проти прибулих з Уханя. Є навіть докази.

Також Знай.ua писав, метеочутливим людям варто підготуватися, так як нашу планету очікує сильна магнітна буря. Багатьом буде дуже складно пережити цей час.