Як же іноді хочеться, щоб всі пристрої в будинку раптом стали «розумними», з'єдналися в єдину мережу і керувалися однією великою кнопкою! У наш цифровий час це вже не здається неможливим, але подібна система буде коштувати недешево, та й замінювати всі наявні гаджети на «смарт» версії – не дуже раціонально.

А ось тандем комп'ютера з телевізором може знадобитися в багатьох ситуаціях. Наприклад, щоб подивитися улюблене кіно на великому екрані, випробувати нову онлайн гру або провести презентацію. Скористатися телевізором в якості монітора комп'ютера не так вже й складно, але важливо знати, як зробити це правильно.

ТВ як монітор
ТВ як монітор // pixabay.com

Вивчаємо роз'єми

Почнемо з комп'ютера або ноутбука. В першу чергу потрібно визначити типи наявних портів.

Роз'єми ноубука
Роз'єми ноубука // pixabay.com

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Оптимально, якщо у комп'ютера роз'єм HDMI. Цей цифровий порт передає відео у високому розширенні, а також аудіо, тому для передачі сигналу від компа до телевізора підійде найкраще. HDMI інтерфейс є у більшості сучасних комп'ютерів, тому, швидше за все, саме його ви і знайдете.

HDMI штекер
HDMI штекер // pixabay.com

Якщо ж ні, то іншим варіантом буде DVI – порт, що передає тільки відео без звуку. Мало в якій відеокарти немає цього виходу, що буває як цифровим, так і аналоговим. Можливо також, що у вашого комп'ютера знайдеться порт VGA – це аналоговий роз'єм, що також передає виключно відеосигнал.

Якщо гніздо не вдається знайти або впізнати, зверніться до документації пристрою – можливо, він обладнаний портом якогось рідкісного типу. Але такого практично не зустрічається.

DVI-штекер
DVI-штекер // pixabay.com

Далі потрібно визначитися з тим, які порти є у вашого телевізора. У сучасних моделей це, як правило, HDMI і VGA. А ось глянувши на старий телек, ви майже напевно виявите роз'єми формату RCA: ті, в які вставляються штекери-тюльпани в кількості трьох штук, або S-video вхід.

RCA-штекери
RCA-штекери // pixabay.com

Комп'ютери Apple крім звичайного HDMI, може мати інтерфейсом Mini DisplayPort, Thunderbolt 2 або USB-C, передають як відео, так і звук. А ось біля телевізорів, навіть найсучасніших, такі входи найчастіше відсутні, тому перехідник знадобиться в будь-якому випадку.

Який кабель потрібен для з'єднання?

Вивчивши всі доступні порти, можна визначитися з кабелем. Найпростіший і найоптимальніший спосіб приєднати комп'ютер до телевізора – HDMI-кабель. Якщо у обох пристроїв є потрібний роз'єм, ніяких проблем виникнути не повинно.

Також непоганий варіант, коли на обох пристроях є роз'єм DVI, VGA або будь-який інший. Чим простіше буде з'єднання, тим прихильніше поставляться до нього ваші пристрої. А ось з перехідниками і перетворювачами можуть виникати складності – хоча і не нездоланні.

VGA-штекер
VGA-штекер // pixabay.com

Якщо ноутбук або системник не обладнаний потрібним портом, HDMI-кабелем все ще можна скористатися – через спеціальний перехідник з DVI або VGA до HDMI. До нього може додаватися і аудіокабель, щоб транслювати від комп'ютера до телевізора не тільки відео, але й звук. Втім, якщо адаптер не підтримує аудіо, вихід є – звук може програватися з комп'ютерних колонок.

Якщо у вашого тб в наявності роз'єм VGA, на цей випадок теж існують перехідники – і HDMI, і DVI. При виборі головне – не переплутати формат сигналу, що передається від компа.

DVI-VGA адаптер
DVI-VGA адаптер // pixabay.com

Та навіть роз'єми для «тюльпанів» - не вирок. На цей випадок теж існують адаптери, що трансформують більш сучасні формати у RCA-сигнал. Головна умова – кабелі повинні бути якісними, адже саме від них залежить надійність підключення.

Вибравши відповідний шнур, можна приступати до процесу з'єднання. Підключати ПК до телевізора краще, попередньо вимкнувши обидва пристрої, а краще – і зовсім відімкнувши від електромережі. Після цього роз'єми можна з'єднувати. До речі, подивившись на системний блок, ви можете знайти два однакових відео-роз'єми – на материнській платі і на відеокарті. Бажано вибрати той, до якого зазвичай підключаєте монітор.

Як налаштувати з'єднання?

Сучасний телевізор, будучи підключеним до комп'ютера, швидше за все, самостійно визначить нове джерело сигналу і відобразить те ж, що і монітор вашого пк. Більш старому телеку може знадобитися налаштувати підключення вручну. Це можна зробити в налаштуваннях телевізора, вибравши там формат вхідного відеосигналу.

Якщо раптом зображення виявиться розмитим, розтягнутим або ще якимось чином спотвореним, виправити це ви зможете в панелі управління комп'ютером, вибравши меню налаштувань монітора – оскільки з точки зору комп'ютера саме монітором підключений до нього телек і є. Для Windows 10 це буде шлях «Пуск» - «Параметри» - «Система» - «Дисплей». У попередніх версіях достатньо клікнути правою кнопкою миші по робочому столу і вибрати меню «Дозвіл екрана». Там можна поекспериментувати з роздільною здатністю картинки і підібрати відповідну екрану вашого телевізора. У сучасних моделей найчастіше це формат Full HD, але можливі варіанти. Якщо сумніваєтеся, загляньте в технічні характеристики пристрою.

Якщо ви хочете використовувати обидва дисплея – і телевізор, монітор комп'ютера/ноутбука, для вас також є вибір з кількох варіантів: розширити екрани (причому їх порядок ви можете визначити самостійно), або дублювати їх.

Може статися й таке, що трансляція залишиться не найвищої якості – при використанні роз'ємів старих форматів і відповідно перехідників для них (S-video, RCA). На жаль, в даному випадку залишається тільки змиритися – або задуматися про оновлення техніки.

Сучасні способи: Смарт-ТВ і Wi-Fi

Телевізор нового покоління можна підключити до комп'ютера або ноутбука зовсім без використання проводів – просто по локальній мережі Wi-Fi. Зрозуміло, для цього телевізор повинен бути обладнаний вбудованим Wi-Fi модулем, або ж вам потрібна спеціальна приставка, що перетворює звичайний телевізор на Smart TV.

Щоб вивести на екран телевізора зображення з монітора комп'ютера, знадобиться спеціальна програма, що встановлює бездротове з'єднання між пристроями і, по суті, перетворює вашу плазму або LED у додатковий монітор. Часто така функція вже присутня у налаштуваннях – наприклад, сервіс Smart Share в телевізорах LG.

В залежності від системних вимог виробника, під'єднання телевізора до компу може відбутися автоматично, без додаткових дій з боку користувача, а може знадобитися установка на комп'ютер додаткового ПЗ.

Smart-TV
Smart-TV // pixabay.com

Якщо ж програмне забезпечення від виробника вас з якихось причин не влаштовує, можете прокласти свій шлях «від ноута до плазми». Наприклад, можна під'єднати пристрої до однієї бездротової мережі (хоча й шнури для цієї мети використовувати теж можна), встановити на ПК домашній медіа-сервер (наприклад, Serviio), а на телевізор – додаток, який його підтримує.

Тепер можна легко передати абсолютно будь-які файли з одного пристрою на інший, додавши їх в бібліотеку сервера. У Windows 10 для створення такого сервера навіть не потрібно завантажувати додаткових програм – це дозволяють зробити вбудовані засоби. Якщо комп'ютер і телевізор пов'язані однією загальнодоступною мережею, то в меню відео буде пункт «Передати на пристрій», після чого ви можете вибрати потрібний пристрій зі списку (прослідкуйте, щоб він був включений і онлайн) і насолоджуватися переглядом.