Любові покірні не лише всі віки, але і всі громадянства і національності. Часто доля зводить людей, які народилися в різних країнах, або й зовсім на різних материках. Це може статися під час відпустки або відрядження, абсолютно випадково або шляхом цілеспрямованого знайомства.

І ось, любов знайдена, пройдені складні етапи притирання і відносин на відстані і, нарешті, прийнято рішення вступити в шлюб. Якщо громадянам України достатньо просто подати заяву в РАГС, і всі їхні нові клопоти пов'язані в основному з підготовкою безпосередньо до весільного торжества. То для укладення шлюбу з іноземцем будуть потрібні деякі додаткові дії. Щоб спростити собі життя, можна звернутися за консультацією до юриста, але і самостійно розібратися у всіх тонкощах теж цілком можливо.

Шлюб з іноземцем
Шлюб з іноземцем в Україні //pixabay.com

На що звернути увагу перед подачею заяви

У першу чергу потрібно зайнятися перекладом документів на українську мову. Це діючий закордонний паспорт іноземця та довідка від Державної Міграційної Служби про те, що перебування іноземця в Україні легально. Втім, якщо у майбутнього чоловіка або дружини вже є посвідка на тимчасове або постійне проживання в Україні, то досить пред'явити відмітку про це в паспорті.

Раніше була потрібна також довідка про те, що іноземець не перебуває у шлюбі, яку потрібно було отримати на батьківщині, але з 2015-го року це не потрібно. Хоча, звичайно ж, у шлюбі на момент подачі заяви ніхто з майбутнього подружжя перебувати не має. Крім цього, наречений і наречена не повинні бути родичами, зате мають бути повнолітніми і дієздатними. Втім, це справедливо і для шлюбу між двома громадянами України.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу РФ може відкласти наступ через несподівані обставини
Показати ще

Шлюб з іноземцем
Шлюб з іноземцем в Україні //pixabay.com

Документи повинні бути апостильовані або легалізовані – залежно від рідної країни майбутнього чоловіка або дружини. Більшість країн ставить апостиль – штамп, що підтверджує законність документа. Переклад же, зрозуміло, повинен бути нотаріально засвідчений за українським нормами.

Слід також уточнити вимоги, які пред'являє до такого шлюбу батьківщина нареченого або нареченої. Найчастіше досить буде звичайної легалізації, але в деяких країнах можуть знадобитися додаткові документи або процедури. Наприклад, може знадобитися довідка про несудимість або про сімейний стан. У разі сумнівів краще звернутися до юриста – він також підкаже, в якій країні краще легалізувати документи – в Україні або на батьківщині іноземця.

Громадянину України при поданні заяви потрібен лише внутрішній паспорт.

Шлюб з іноземцем
Шлюб з іноземцем в Україні //pixabay.com

Важливий нюанс, про який легко забути: перебування іноземця на території України на момент реєстрації шлюбу має бути законним. Тому заяву слід подавати не менше ніж за місяць до закінчення цього терміну, а краще – залишити собі деякий час про запас. Втім, віднедавна в Україні доступна послуга «Шлюб за добу» — поки що тільки в деяких містах і не у всіх РАГСах, але список поступово розширюється. Такий вступ у шлюб обійдеться значно дорожче звичайної церемонії, але може стати відмінним виходом у багатьох ситуаціях. Раніше експрес укладення шлюбу було доступно тільки у виняткових випадках – наприклад, приводом могла стати вагітність нареченої.

Є й інші нововведення в процедурі укладення шлюбу в Україні. Наприклад, можливість подати заяву в режимі онлайн. Електронні заяви приймають не всі РАГСи, але їх список досить великий, щоб було з чого вибрати. Почати слід з реєстрації на сайті iGov, де є повний перелік всіх доступних Рагсів, а також вільних дат. Потім потрібно заповнити заяву та оплатити послуги.

Як відбувається подача заяви та реєстрація

Шлюб з іноземцем
Шлюб з іноземцем в Україні //pixabay.com

У цілому, значущих відмінностей між укладенням шлюбу громадянами України і громадянами різних країн немає.

Ще при прийомі заяви працівник Рагсу ознайомить майбутнє подружжя з їхніми правами та обов'язками, розповість про порядок реєстрації шлюбу, а також запропонує пройти медичне обстеження і, в разі згоди, видасть бланк направлення.

Також вже в момент подачі заяви потрібно визначитися, чи збирається хтось з майбутнього подружжя поміняти прізвище.

Головна умова – особиста присутність нареченого і нареченої в місці реєстрації шлюбу у призначений день і час. Відправити замість себе представників – не можна. А ось змінити місце і час можливо, подавши письмову заяву в РАГС.

Крім оформлення власне шлюбу можна укласти і шлюбний договір. Оформлення такого договору – хороша практика для тих, хто одружується або виходить заміж за іноземного громадянина, адже при такому шлюбі виникає багато юридичних тонкощів. Договір визначає заздалегідь, законодавством якої країни будуть регулюватися відносини в цьому шлюбі, майнові права та обов'язки подружжя, вирішення питань про можливі аліменти та опіку над дітьми. Чим більше нюансів буде передбачено в цьому документі, тим більшу безпеку він буде гарантувати як українцеві/українці так і іноземцю/іноземці.

Шлюб з іноземцем
Шлюб з іноземцем в Україні //pixabay.com

Які дії потрібно зробити після реєстрації

Відразу після розпису в Рагсі іноземець може оформити собі тимчасовий вид на проживання. Право на постійне місце проживання він отримає через два роки. Також після отримання свідоцтва про шлюб слід поставити на нього апостиль (або ж легалізацію) в міністерстві юстиції України.

Щоб отримати тимчасовий дозвіл на проживання, іноземному громадянину потрібно оформити нову візу, метою візиту в Україну згідно з якою буде «Возз'єднання з сім'єю». Важливо, щоб у подружжя була однакова прописка, щоб уникнути юридичних проблем в майбутньому — інакше доведеться доводити, що шлюб не фіктивний.

Нареченій у разі зміни прізвища доведеться зайнятися заміною документів – звичайно це паспорт, ІПН і водійське посвідчення. Термін заміни паспорта становить один місяць після заміжжя. Крім того, змінам підлягають трудові книжки, страхові поліси, банківські картки, студентські квитки, заповіти та інші документи.

А якщо шлюб укладено за кордоном?

Багато хто думає, що шлюб, укладений в іншій країні, в Україні сили не має, і його потрібно укладати заново. Це не так. Іноземні свідоцтва про шлюб визнаються Україною, але потребують переведення, а також апостилізації або легалізації. Цю процедуру може провести дипломатичний орган України в країні, де відбулося одруження, міністерство юстиції або міністерство закордонних справ.

Як правило, легалізація шлюбу, укладеного за кордоном, не викликає ніяких складнощів, будь то союз двох громадян України, українця з іноземкою або українки з іноземним громадянином. Виняток – шлюби, укладені в деяких арабських країнах, так як з точки зору українського законодавства права дружини в такому союзі сильно обмежені. Найпростіше з країнами-учасницями Гаазької конвенції. Там вся процедура легалізації полягає в проставленні апостиля в Міністерстві Юстиції.

Шлюб з іноземцем
Шлюб з іноземцем в Україні //pixabay.com

Далі іноземець отримує точно таке ж право на проживання, як якщо б шлюб був укладений на території України. Свої переваги від шлюбу за кордоном отримує і «український» наречений або наречена, але до цього доведеться зіткнутися з деякими труднощами.

Щоб одружитися або вийти заміж за межами України потрібно отримати візу нареченої/нареченого в посольстві тієї країни, де планується весілля. Інформацію про необхідний пакет документів потрібно уточнювати там же. Можна зареєструвати шлюб, приїхавши по туристичній візі, але таке можливо не у всіх країнах, і до того ж, позбавляє деяких пільг, які дає "віза нареченої".