В Антарктиді українські полярники неподалік станції ʺАкадемік Вернадськийʺ знайшли озеро під льодовиком.

Невідоме досі підльодовикове озеро виявили українські вчені – Тарас Білий та Денис Пішняк. Про це повідомили у прес-службі Національного антарктичного наукового центру.

На невеликому острові Галіндез, який розташований в 5 кілометрах від Антарктиди, знаходиться українська полярна станція "Академік Вернадський". Саме на Галіндез українські полярники виявили під льодовиком водойму.

підльодовикове озеро, фото:uac.gov.ua
підльодовикове озеро, фото:uac.gov.ua

І хоча вчені наразі не визначили розміри цього озера, але вже зараз можуть впевнено сказати, що це найбільша водойма на Галіндез. На острові є ще одне озеро, розташоване не під льодовиком, а на поверхні. Взимку, коли воно замерзає, полярники грають на ньому в футбол.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

А от виявлене українцями озеро під льодовиком, на думку полярників, не замерзає навіть взимку. На 30-метровій ділянці, яку вдалося пройти вченим, максимальна глибина становить 1,5 метра. Зараз належить з'ясувати, чи є цьому озері живі істоти.

підльодовикове озеро, фото:uac.gov.ua
підльодовикове озеро, фото:uac.gov.ua

У полярників є версія про те, як утворилося це підльодовикове озеро. Вчені пояснюють це тим, що в літні місяці лід на поверхні тане, вода тече по скелі і нагрівається під променями сонця. Вона затікає під льодовик, утворюючи озеро.

підльодовикове озеро, фото:uac.gov.ua
підльодовикове озеро, фото:uac.gov.ua

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, глобальне потепління нищить Антарктиду, цілі натовпи живих істот безслідно зникають

Як повідомляв портал Знай.ua, пінгвіни заполонили невеликий острів в Антарктиді.

Також Знай.ua писав, дослідники натрапили на рештки короля Антарктиди