У народному календарі цей День Філімона і Архипа. Його завжди зазначають 3 березня. В православ'ї шанують сьогодні Архипа, Філімона – апостолів від сімдесяти – і святу Апфію. Також день наші предки ще називали Філею Вішним або Весняними оберегами.

Апфія була дружиною Філімона. Він і Архип були апостолами від 70-ти, а значить жили в 1 столітті. Обидва вони допомагали апостолу Павлу і вчилися у нього у Фрігії. Філімон з дружиною були дуже зажиточними, спочатку Архип став єпископом, а потім і Филимон став ним завдяки Павлові. Коли були сильні гоніння християн за правління Нерона, то язичники вбили Архипа. Апфію з чоловіком засудили до страшної смерті – спочатку їх закопали по пояс, а потім просто забили камінням всім натовпом.

Свята 3 березня, фото: pixabay
Свята 3 березня, фото: pixabay

Чого не можна робити

У цей день небажано сваритися, злитися. Краще налагодити зв'язки. Також не забувайте, що зараз вже Великий піст, а значить є багато заборон не тільки в їжі, але і за поведінкою і думками. Душа теж повинна очищатися.

Приказки, повір'я і прикмети:

  • Якщо у цей день бачите сильний сніговий замет, то трава буде пізньою.
  • У цей день сонячна погода – рік буде врожайним.
  • Побачили сизі хмари – прийде тепло, а якщо вони білі – вітер.
  • Місяць блідий – буде снігопад. Якщо навколо нього ще й туманне коло – очікуйте хуртовини.
  • Ворони купаються – до тепла, а якщо кричать – до заметілі.
  • Зустріли сірого зайця – вже не буде холодів.
  • Якщо захворіли до цього дня, хвороба буде важкою, а якщо захворіли і зустріли траурну процесію – скоро підете на поправку.
  • Якщо ви втратили гроші на Архипа і Філімона, то скоро вони вам повернуться в більшій кількості.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України Залишилось два дні: українців попереджають востаннє ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково
Показати ще

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Як повідомляв Знай.ua, Новосад Ганна запропонувала карати школярів і вчителів за порушення академічної чесності. Тепер отримають на горіхи і ті, хто списував, і ті, хто роздавав оцінки наліво і направо.

Також Знай.ua писав, українцям не в перший раз говорять, що ціни на газ знижуються, ось тільки багато хто не тільки не помічають зменшення тарифу, але ще й бачать у платіжках все більші суми. Експерти розповіли, як не дати себе обдурити.

Нагадаємо, одна дуже популярна служба доставки в Україні більше не працює. Що відбувається з компанією не зрозуміло, але отримати посилку неможливо, а її працівники бунтують і вимагають виплатити їм заробітні плати, які заборгували.