У народі цей день зазвичай називають Архіповим вдень, Філімоновим, Філею Вішним або Весняними оберегами. Такі назви дня в основному за рахунок того, що за православним календарем відзначають пам'ять Архипа та Філімона, а також його дружини. Вони були апостолами від 70-ти. Але для наших предків цей день насправді був більше пов'язаний з святом Ярила і вівсянкою – жовтої пташкою. Її вважали вісницею тепла, весни і повного відходу морозів. Тому і славили так сильно цю пташку сьогодні.

У народі вірили, що Ярило дозволив вівсянці повідомляти людям, що вже підходить весна. Вона говорить про це своїм співом «По-кинь-сани». А так як ім'я пташки було схоже на овес, то і необхідно готувати різні пироги та печиво саме з вівсяної муки. Ними обов'язково слід нагодувати не тільки сім'ю і перехожих, але і самих пташок.

Свята 3 березня, фото: pixabay
Свята 3 березня, фото: pixabay

Ще в цей день можна побачити перших метеликів-кропивниць, значить тепло вже зовсім поруч і сніг іде. Також пора починати готуватися до польових робіт, подивитися на інструменти, якщо які їх них зламані або прийшли в непридатність, їх слід полагодити або купити нові.

Саме головне – постарайтеся не спіткнутися в цей день і уважно дивіться під ноги. Якщо спіткнетеся, то точно посваритеся серйозно з родичами. Але якщо вже не вийшло цього уникнути, то потрібно три рази стрибнути навколо себе на тій нозі і плюнути через ліве плече. За повір'ям саме так ви зможете віднадити від себе страшну сварку.

Популярні новини зараз
В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Якщо жінка не може довго завагітніти, то в цей день слід спекти булки на вівсяному борошні, яке обов'язково брали в борг і сусідки з безліччю дітей. Таку випічку потрібно було з'їсти і чоловікові, і дружині. А крихти кидали у дворі, щоб птахи прилетіли поїсти і показали, на скільки високий шанс зачати дитину. На дітей також читають різні заговори, щоб вони були щасливими, розумними, коханими та поважали старших.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Як повідомляв Знай.ua, Новосад Ганна запропонувала карати школярів і вчителів за порушення академічної чесності. Тепер отримають на горіхи і ті, хто списував, і ті, хто роздавав оцінки наліво і направо.

Також Знай.ua писав, українцям не в перший раз говорять, що ціни на газ знижуються, ось тільки багато хто не тільки не помічають зменшення тарифу, але ще й бачать у платіжках все більші суми. Експерти розповіли, як не дати себе обдурити.

Нагадаємо, одна дуже популярна служба доставки в Україні більше не працює. Що відбувається з компанією не зрозуміло, але отримати посилку неможливо, а її працівники бунтують і вимагають виплатити їм заробітні плати, які заборгували.