Гучна новина щодо фіксування першого офіційно визнаного випадку зараження коронавірусом, якою з ранку ошелешив українців заступник міністра Міністерства охорони здоров'я України Віктор Ляшко. Повідомлення миттєво поставило дибки не тільки жителів Чернівців, де і був зафіксований випадок, а і решту областей країни. Знай.ua вирішили дізнатися, наскільки реальна можливість виникнення епідемії в Україні та ступінь готовності регіонів до "зустрічі" з цим вірусом.

Олександрівська клінічна лікарня м. Києва - фото Знай.ua
Олександрівська клінічна лікарня м. Києва - фото Знай.ua

Чернівці витримають кілька "хвиль": а як же решта регіонів?

Знай.ua вдалося поспілкуватися як раз із профільним членом Комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування.

"Дійсно, сьогодні був зафіксований перший прецедент в Україні захворювання на коронавірус. Але це було питання часу і Україна до цього готувалася щодня. Саме проблематиці коронавірусу, готовності і можливій боротьбі було присвячене вчорашнє позапланове засідання Комітету здоров'я нації. Новопризначений головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко особисто постійно відвідує різні інфекційні лікарні і перевіряє їх на готовність приймати на карантин пацієнтів з підозрою на коронавірус і осіб із підтвердженим інфікуванням", – зазначає народний депутат Лада Булах, голова підкомітету з питань забезпечення епідемічної безпеки, боротьби із ВІЛ/СНІД та соціально небезпечними захворюваннями.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

Олександрівська клінічна лікарня у м. Києві - фото Знай.ua
Олександрівська клінічна лікарня у м. Києві - фото Знай.ua

За словами нардепа, безпосередньо в Чернівцях ситуація наразі більш-менш стабільна: нині тут готова і перша, і друга хвиля ліжок в місцевій інфекційній лікарні – на випадок стрімкого розповсюдження вірусу. А от щодо готовності решти регіонів України та містечок із найнижчим рівнем підготовки до потенційної "зустрічі" із коронавірусом, відповідь почути так і не вдалося.

Олександрівська клінічна лікарня у м. Києві - фото Знай.ua
Олександрівська клінічна лікарня у м. Києві - фото Знай.ua

"Кілька моїх знайомих з інших країн, з якими ми спілкувалися, відзначили, що, порівняно з іншими, Україна ще достатньо довго "протрималася". Всі до цього ставляться спокійно і тут важливо розуміти, що насправді цей вірус не є таким страшним і невиліковним: тисячі людей продовжують одужувати. Панічний настрій і хвиля масштабного скуповування масок, що зараз вирують в нашій країні, треба якось долати. Набагато важливіше знати, як себе захистити і що робити, якщо людина відчуває якусь хворобливість, і що робити із найближчим оточенням людини – ось, що насправді є важливим сьогодні. А щодо готовності інших регіонів – детальної інформації наразі не скажу", – відзначає нардеп від політичної партії "Слуга народу" Лада Булах.

Нардеп Лада Булах - фото Фейсбук
Нардеп Лада Булах - фото Фейсбук

Варто підкреслити, що звичайна маска не виступає у якості "захисника" для її носія від можливого зараження коронавірусом – її треба надівати на хворого пацієнта.

Олександрівська клінічна лікарня у м. Києві - фото Знай.ua
Олександрівська клінічна лікарня у м. Києві - фото Знай.ua

Як відзначили представники МОЗ на одній з попередніх тематичних прес-конференцій, звичайні марлеві пов'язки в даному випадку безсилі - щоб убезпечити себе від зараження на Уханський коронавірусів, слід використовувати распіратори N95 і FFP2.

Українці просять ввести карантин: "Скільки ще "безсимптомних" на кордоні пропустили?!"

Проте, гучна новина продовжує породжувати обурення серед користувачів соцмереж.

Українці радять якомога раніше запровадити карантинні заходи, аби попередити хвилю епідемії.

Проте, на фоні загальної картини з панічних і песимістичних настроїв знаходяться і кардинально протилежні думки. Дехто абсолютно нейтрально ставиться до цієї ситуації і, навпаки, намагається вгамувати решту.

Не обійшлося і без пригадування ситуації у Нових Санжарах – точніше, про рішення Міністра охорони здоров'я Зоряни Скалецької тимчасово переїхати до евакуйованих з Китаю людей.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.