За народними традиціями відзначають в цей день Прокопа перезимника. Так називали свято, присвячене святому Прокопу Декаполиту, але перезимником він став, бо вже сильно теплішало і по-справжньому наставала весна. Але були у цього і великі мінуси – дорога, яка взимку була стабільною, тепер перетворювалася на суцільний бруд через танення снігу. Тому часто день ще називали Дорогорушителем.

На такому шляху взяли не тільки сани, але і коні. Тому була заборона їздити кудись у цей день, якщо немає крайньої необхідності. Така поїздка навряд чи добре закінчитися. Навіть вірили, що на шляху чекає нечисть і чіпляється за тими, хто шумить в дорозі або просто необережний. Сама нечиста сила ховається у кущах і на деревах.

Не дивно, що намагалися дочекатися більш сухої погоди і щоб сонце висушило землю. Але якщо їхати доводилося, то слухали землю. Якщо вона шумить, значить крапель сильна і можуть бути проблеми.

Свята 11 березня, фото: pixabay
Свята 11 березня, фото: pixabay

Обов'язково в цей день варто піти в лазню. Це допоможе не тільки зміцнити здоров'я і омолодити шкіру, але і відмитися від проблем та хвороб, які накопичилися за зиму. А весну можна буде зустріти оновленими і чистими. Чоловікам варто зайнятися підготовкою інвентарю до літніх робіт у полі та на городі. А жінки зазвичай перебирали насіння.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Також є повір'я, що цей день, та й сам святий Прокопій, сприятливо впливають на полювання. А значить можна підстрелити навіть зайця. Але якщо це тварина перебігло дорогу, то треба повернутися додому. Є повір'я, що в зайця може обернутися диявол, а мисливця підстрелять або він отримає інше поранення. Якщо зайця зловили, то його хвіст потрібно закопати. З ним у дім можна забрати нечисту силу. Хоча і рибалки не відставали і можуть наловити багато риби в цей день.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Як повідомляв Знай.ua, враховуючи швидкість поширення страшного коронавіруса по всій планеті, в Україні з'являться спеціальні тести, щоб самостійно перевіряти наявність цього захворювання. Вже навіть відома приблизна ціна.

Також Знай.ua писав, українцям розповіли, по яких предметах буде ЗНО в цьому році, в які саме дати буде проходити тестування учнів 11 класів і до якого числа можна зареєструватися.

Нагадаємо, в кінці березня буде День весняного рівнодення, який вважається дуже незвичайним і навіть магічним днем. Ми розповідали, як можна загадати бажання в цей день так, щоб воно точно збулося.