Безпрецедентний випадок у світі медицини - 40-річний Адам Кастільєхо став другою людиною в історії, яку вдалося вилікувати від ВІЛ. Лікарі кажуть, що чоловік припинив прийом антиретровірусних препаратів 30 місяців тому, а слідів повторної появи вірусу в його організмі не виявлено.

Адам Кастільєхо

"Сліди вірусних частинок, які можуть самостійно проникати в імунні клітини й заражати їх, не з'являлися у крові, а також спинномозковій рідині, кишківнику або в лімфі пацієнта упродовж 30 місяців. Ми вважаємо, що тепер можна говорити, що пацієнт вилікувався від ВІЛ", - кажуть дослідники.

Діагноз пацієнту поставили ще у 2003 році, коли йому було 23. Здолати невиліковний ВІЛ йому допомогла операція з пересадки стовбурових клітин спинного мозку, яку три роки тому чоловіку зробили в рамках лікування раку - ще однієї хвороби, яку йому діагностували.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

Як зауважили лікарі, донор стовбурових клітин, які пересадили Кастільєхо, мав рідкісну генетичну мутацію, яка не дозволяє деяким видам ВІЛ заражати клітини імунної системи. Так, мільйони хворих на ВІЛ можуть отримати шанс на здорове життя, якщо науковці "намотають на вус" вдалий досвід.

Лікарняні, скріншот: YouTube
Лікарняні, скріншот: YouTube

Схожа операція у 2007 році допомогла вилікувати від ВІЛ американця Тімоті Брауна, також відомого як "берлінський пацієнт". Браун вважається першою людиною в історії, яку вдалося вилікувати від ВІЛ.

Тепер, коли минув ще один рік, з'ясувалося, що цим пацієнтом є саме Адам Кастільєхо - чоловік вирішив розкрити ім'я і розповів свою історію виданню The New York Times.

Водночас його лікарі оприлюднили свої спостереження в журналі Lancet, де й заявили, що Кастільєхо, на їхню думку, можна вважати вилікуваним від ВІЛ - хоча говорити про те, що вірус не повернеться зі 100% впевненістю все ж не можна.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше.

Нагадаємо, чоловік наносив удари, а жінка тримала: у Полтаві прийомні батьки дівчинку били головою об камінь.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що осатанілий франківчанин відправив свідків Єгови у "чистилище".

Також портал "Знай.ua" писав, що п'яні мажори на Bentley побили копа і катували родину голками.