Ювелірні прикраси, виготовлені зі срібла, і інші срібні вироби з часом чорніють. Потемнілий виріб виглядає менш привабливо, стає бляклим. Однак у цієї проблеми є просте рішення. З цієї статті ви дізнаєтеся, якими засобами можна очистити срібло в домашніх умовах.

Чому чорніють срібні вироби

Чому почорніло срібло
Чому почорніло срібло, pinterest.ru

Причини потемніння срібла таяться не тільки в зовнішніх подразниках, але і в неправильному догляді.

Почорніння срібла під впливом зовнішніх факторів

  • Реакція на сірку. Цей метал активно вступає в хімічні реакції з сіркою. В результаті цього ювелірна прикраса чорніє. У сріблі, використовуваному для створення ланцюжків, кілець і інших виробів, є мідь. Цей елемент швидко вступає в реакцію з потом. В результаті чого відбувається окислення. Це і провокує чорноти сережки, ланцюжка та інших ювелірних прикрас.
  • Проба срібла. Проба срібла безпосередньо взаємопов'язана з тим, як швидко потемніє прикраса. Вироби, виготовлені з більш високої проби, набагато повільніше вступають в реакцію окислення. Тому не дивуйтеся, якщо прикраса 875 проби потемніла помітно раніше, ніж прикраса 999.
  • Кліматичні особливості. А іноді люди помічали, що срібний хрестик в одній країні блищить і яскраво сяє, а по приїзду в іншу — різко темніє. Це пояснюється відмінністями в кліматичних умови. Сірка, яка активно вступає в реакцію з сріблом, в більшій чи меншій мірі міститься в повітрі і навіть входить до складу води.
  • Але основним подразником є піт. Кількість виділеного поту впливає на швидкість почорніння прикраси. Тому рекомендується знімати сережки, срібний перстень, ланцюжок тощо під час фізичної активності, стресових ситуацій.
  • Косметика. У складі багатьох косметичних засобів також міститься сірка. Тому перед тим, як використовувати косметику, мити руки, приймати душ, — знімайте всі прикраси.
  • Морська вода. Під час купання рекомендується знімати прикраси, тому що в складі морської води містяться мінерали, які і провокують потемніння прикрас.

Неправильний догляд за прикрасами

Що робити, якщо срібний виріб почорнів дуже швидко одразу після чистки? Це пов'язано з тим, що прикраса вступає в реакцію окислення через контакт з потом. Тому деякий час після чистки не варто надягати його. Дайте йому полежати кілька днів. Цього часу буде достатньо для утворення на поверхні виробу захисного шару.

Також важливо правильно чистити прикраси від чорноти. Краще робити це акуратно, щоб на поверхні не утворилися мікротріщини.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Змусити чорнену прикрасу блищати, як раніше, можна домашніми методами. Ці способи були перевірені роками і дозволили освітлити багато почорнілих прикрас.

Очищення срібла в домашніх умовах за допомогою соди

Почистити срібло в домашніх умовах
Почистити срібло в домашніх умовах, pinterest.ru

Для цього необхідно підготувати: соду, воду, ємність для змішування, м'яку губку або зубну щітку, тканину. Категорично не рекомендується застосовувати такий метод для очищення виробів з каменями. У складі соди містяться абразиви, які агресивно впливають на пористу структуру вставок. В результаті чого з часом відбудеться серйозне потемніння каменю і втрата блиску.

У ємність потрібно налити води, потім додати соду. В результаті суміш повинна придбати кашоподібну консистенцію. Отриманою сумішшю з содою необхідно натерти почорнілу срібну ложку, використовуючи губку або щітку. Після чого промити під проточною водою і акуратно витерти за допомогою м'якої ганчірки.

Відбілити срібло за допомогою зубної пасти

Якщо потемніл срібний ланцюжок або інший виріб, то необхідно підготувати зубну пасту, зубну щітку або не жорстку губку, а також тканину для протирання прикраси. Подібний ефект виходить завдяки вмісту в складі пасти поліруючих частинок. У їх числі крейда, пісок та інші.

Візьміть трохи зубної пасти і нанесіть на зубну щітку з м'якими ворсинками або губку. Потім потрібно протягом декількох хвилин терти виріб. Не потрібно натирати пастою занадто грубо, щоб не пошкодити виріб. У процесі можна додати трохи води. Після чого промити срібну прикрасу під водою і протерти м'якою ганчіркою.

Чистка срібних виробів за допомогою губної помади

Дивно, але навіть за допомогою звичайної губної помади можна очистити прикрасу до блиску. Це пояснюється тим, що в складі помад міститься велика кількість жиру, а також діоксид титану, який добре допомагає позбутися від забруднень. А жири полірують срібні прикраси до блиску.

Для цього необхідно підготувати будь-яку губну помаду, а також ватний диск. Далі візьміть почорнілу ювелірну прикрасу зі срібла і змастіть помадою. Почніть терти за допомогою ватного диска. Ви помітите, як прямо на очах чорнота йде з виробу. Після чого прикрасу потрібно відмити водою. Але у такому методі є вагомий недолік — домогтися помітного очищення вдасться тільки на ідеально гладкій срібній поверхні. Наприклад, срібна ложка після такої чистки буде виглядати як нова. Якщо ж у вас почорніла сережка з каменем і візерунками, то краще вибрати інший спосіб.

Чистка срібла за допомогою яєчних жовтків

До такого способу вдавалися ще в ті часи, коли прикраси зі срібла були цінніше і дорожче золотих. Вам необхідно буде підготувати ватний диск, куряче яйце.

Далі відокремте жовток від білка. У яєчному жовтку необхідно змочити ватний диск. Після чого почніть терти виріб. Залиште прикрасу на деякий час, щоб вона просохнула. А потім промити під водою. Жовток прекрасно справляється з функцією захисту від оксидів.

Очищення срібла за допомогою алюмінієвої фольги

Один з найшвидших та надійних способів очистити ювелірні вироби. Якщо вам потрібно відбілити прикрасу, позбутися від нашарувань, застеліть дно ємності фольгою. Помістіть туди почорнілий виріб.

Поставте воду на плиту, після чого додайте соду. Важливо дотримуватися пропорції: 50 грам соди на літр води. Коли розчин почне вирувати, вилийте його до срібного виробу. Алюміній, який містить фольга, і сода вступлять в хімічну реакцію з сульфідом срібла. Чорнота незабаром зникне, а потім виріб необхідно промити в воді і протерти м'якою тканиною.

Очистити срібло перекисом водню і нашатирем

Візьміть нашатир і перекис в однаковій кількості, змішайте. Розчин з нашатирним спиртом і перекисом водню повинен перебувати в маленькій мисці. Туди помістіть потемнілу прикрасу. Потім миску потрібно щільно закрити. Це пов'язано з тим, що пари розчину аміаку дуже їдкі, а також відрізняються різким і неприємним запахом. Прикрасу потрібно тримати в розчині до 20 хв. А потім змийте рідину з ювелірної прикраси, протріть м'якою тканиною, дайте висохнути.

Категорично не рекомендується замочувати ювелірні вироби з каменями в суміші з нашатирю і перекисом, якщо камені приклеєні, а не закріплені за допомогою "лапок". Під впливом агресивного складу клей розмокне, і каміння відпадуть.

Але варто розуміти, що очищення срібних виробів за допомогою перекису водню — досить ризикований спосіб. І хоч перекис відмінно очищає прикраси зі срібла, вона легко вступає в хімічні реакції з іншими речовинами. В результаті замість бажаного блиску, ви отримаєте зворотний результат. Виріб стане матовим, а також з'явиться темний наліт. І хоч згодом негативні наслідки зійдуть, але головна мета — очистити прикрасу, а не забруднити.

Очищення срібних виробів за допомогою розчину аміаку

Чистка аміаком — найбільш ефективний і безпечний спосіб. Також відмінно підходить для відбілювання виробів з каменями і візерунками. Розчин аміаку допомагає швидко розчинити чорноту і повернути колишній блиск прикраси.

Для того, щоб очистити срібло за допомогою аміачного розчину, необхідно всього лише налити його в будь-яку ємність, яка щільно закривається. Покласти туди сережки, браслет, будь-які інші прикраси і навіть можна чистити ложки за допомогою такого способу. Потім потрібно закрити ємність і почати швидко збовтувати її. Після того, як ви помітите, що чорнота зникла, можна дістати вироби і промити під проточною водою, а потім просушити.

Як очистити срібло оцтом

Для такого чищення вам буде потрібно трохи білого оцту, ємність. Далі вам потрібно покласти срібний виріб в миску, влити туди оцет. Рідина повинна повністю покрити прикрасу. Якщо виріб сильно потемнів, протримаєте його в оцті від двох до трьох годин. Якщо злегка — достатньо 15 хвилин.

По закінченню часу промийте під проточною водою, протріть м'якою тканиною і дайте висохнути.

Чистка срібних виробів за допомогою лимонної кислоти

Лимонна кислота допомагає швидко і ефективно позбутися від чорного нальоту. Для чищення необхідно взяти 100 грам лимонної кислоти, літр води і маленький шматок мідного дроту.

У ємність додайте розчиненого у воді порошку лимонної кислоти, покладіть туди ж дріт. Суміш поставити грітися на водяну баню. Після нагрівання в неї потрібно опустити срібну прикрасу і протримати на водяній бані не менше 30 хвилин.

Що робити, щоб срібло не темніло

Якщо ви хочете, щоб виріб зі срібла блищав так яскраво, як раніше, дотримуйтесь ряду рекомендацій:

  • Всі вироби зі срібла краще зберігати в темному місці. В ідеалі на достатній відстані, щоб вони не торкалися одне одного.
  • Якщо ви плануєте зайнятися вологим прибиранням, прийняти ванну або нанести зволожуючі косметичні засоби, попередньо зніміть прикраси.
  • Якщо ж і сталося так, що ювелірний виріб зі срібла намокли, потрібно відразу ж протерти його насухо м'якою тканиною.

Не варто засмучуватися, якщо виріб зі срібла швидко почорнів. Проблему легко можна побороти, а почорніння може бути результатом неправильного догляду за прикрасою.